Κιρσοί και ευρυαγγείες: Ο ειδικός απαντά

Ζητήσαμε από τον δρα Γεώργιο Βουρλιωτάκη, αγγειοχειρουργό, να μας πει τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση αυτών των πολύ συχνών προβλημάτων που αφορούν γυναίκες αλλά και άντρες.

πόδια κιρσοί ευρυαγγείες Zinkevych

Ο δρας Γεώργιος Βουρλιωτάκης, αγγειοχειρουργός, διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθείς στην Ενδοαγγειακή Χειρουργική στο University Medical Center Groningen (aggeia.gr) απαντά στις ερωτήσεις μας για τις θεραπευτικές επιλογές για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς. 

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν διαφορετικές εκδηλώσεις μιας πάθησης που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Πέρα από το σοβαρό αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλούν και μια σειρά από ενοχλήματα, όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και ο πόνος.

Διαβάστε Επίσης

Η σύγχρονη αντιμετώπιση κιρσών και ευρυαγγειών 

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται πλέον με λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η χρήση laser ή η χρήση ενδοφλέβιας κόλλας, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς φλέβας. 

Θεραπείες για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη φλέβα η οπτική ίνα του laser, που, καθώς αποσύρεται, διαχέει ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Με την ενδοφλέβια κόλλα που εγχέεται από την άκρη του καθετήρα, προκαλείται άμεση σύγκλειση της πάσχουσας διατεταμένης φλέβας σε ακόμα μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία. Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, λιγότερο τραυματική, αφού δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ η αισθητική αποκατάσταση είναι άριστη. Τα πλεονεκτήματα των μεθόδων αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας και η επάνοδος στο σπίτι το ίδιο απόγευμα.

Οι ευρυαγγείες πλέον αντιμετωπίζονται με ενέσιμη σύγχρονη σκληροθεραπεία, με άριστα αποτελέσματα. Τα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ουσιαστικά ανώδυνα και περισσότερο αποτελεσματικά, ειδικά με τη μορφή αφρού. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο σε μορφή συνεδριών και η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από πλευράς ασθενών είναι η χρήση ελαστικής κάλτσας για λίγες ημέρες μετά από κάθε συνεδρία για καλύτερα και πιο σύντομα αποτελέσματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i