"Καίει" λίπος η σοκολάτα; Νέα έρευνα απαντά σε ποια ηλικία θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό!

Εάν αγαπάς τη σοκολάτα, έχεις πολλούς λόγους να... ανυπομονείς για το πέρασμα του χρόνου και την εμμηνόπαυση.

σοκολάτα istock

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα για την υγεία, ιδίως η μαύρη σοκολάτα, είναι εδώ και καιρό γνωστά. Από το γεγονός ότι αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών μέχρι το ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, πρόκειται για έναν καλό σύμμαχο του οργανισμού. Εκτός όλων αυτών όμως, στα θετικά της αξίζει σίγουρα να προστεθεί το γεγονός ότι έχει υπέροχη γεύση και κάνει όσους την καταναλώνουν να αισθάνονται πολύ καλά όταν την τρώνε.

Διαβάστε Επίσης

Κατανάλωση σοκολάτας και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Σε όλα τα παραπάνω λοιπόν πλέον προστίθεται και ένα ακόμη που περιλαμβάνει τη συσχέτιση της σοκολάτας με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (τις γυναίκες μετά τη φάση της εμμηνόπαυσης) και ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, την αύξηση του βάρους.

Οι επιστήμονες λοιπόν πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα εκπληκτικό νέο όφελος της αγαπημένης δημοφιλούς γλυκιάς λιχουδιάς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Murcia στην Ισπανία πρόσφατα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος πρωί-πρωί μπορεί να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να παραμείνουν αδύνατες. Η έρευνα έχει τίτλο "Ο χρόνος πρόσληψης σοκολάτας επηρεάζει την πείνα, την οξείδωση του υποστρώματος και τη μικροβιακή χλωρίδα: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή" και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 στο The Faseb Journal.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 19 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, έτρωγαν 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που ξυπνούσαν ή πριν τον ύπνο για δύο εβδομάδες.

Αν και καμία γυναίκα από τις δύο ομάδες δεν κατέληξε να πάρει τελικά βάρος, μόνο η πρωινή σοκολάτα συνδέθηκε με αυξημένη καύση λίπους. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη "μειωμένη αίσθηση πείνας και επιθυμίας για γλυκά" κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν είναι μόνο το τι είδους τροφή καταναλώνει κανείς, αλλά και το πότε την καταναλώνει, με "το χρονοδιάγραμμα του φαγητού να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο του βάρους" επισήμαναν οι επιστήμονες στο περιοδικό Federation of American Societies for Experimental Biology.

Είναι γνωστό ότι ο χρόνος πραγματοποίησης των γευμάτων επηρεάζει το "ρολόι" του σώματος του. Η κατανάλωση ενός ζαχαρούχου σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως η σοκολάτα, το βράδυ ή το πρωί λέγεται ότι έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα "ρολόγια των διαφόρων οργάνων και ιστών και, κατά συνέπεια, στο σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό".

Η σοκολάτα γάλακτος έχει τη φήμη ότι σε γενικές γραμμές συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, έγραψαν οι επιστήμονες.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη αυτή είναι μικρό, και έτσι οι ερευνητές δεν θα συνιστούσαν σε καμία περίπτωση σε κάποιον (ούτε στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) να σπεύσουν αμέσως να προμηθευτούν γαλακτοκομικό γάλα. Ωστόσο πρόκειται σίγουρα για μια συναρπαστική ανακάλυψη που πρέπει να έχουν κατά νου όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μόνο μελέτης, και αν μια γυναίκα χρειάζεται υποστήριξη ή συμβουλές σχετικά με την εμμηνόπαυση ή τη ζωή μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να επικοινωνήσει με τον παθολόγο της.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i