Eμβοές, ίλιγγος, συμπτώματα ζάλης: Ασυνήθιστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που πρέπει να γνωρίζουμε

Δεν είναι μόνο οι έντονες εξάψεις, τα brain fogs και η κακή διάθεση. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

woman menopause iStock

Έντονες εξάψεις, brain fogs, κακή διάθεση, κολπική ξηρότητα είναι μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες των ορμονικών αλλαγών στη μέση ηλικία και την εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, η Joey Remenyi, θεραπεύτρια νευροπλαστικότητας στο Seeking Balance, λέει ότι υπάρχουν τρεις λιγότερο γνωστές παρενέργειες που πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να οφείλονται στην εμμηνόπαυση, οπότε συχνά θεωρούνται αόρατα συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης

"Οι εμβοές, ο ίλιγγος και τα συμπτώματα ζάλης εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος μπερδεύει τα νευρικά μηνύματα. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν είμαστε κουρασμένες ή με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις. Όταν βρισκόμαστε σε εμμηνόπαυση ή εγκυμοσύνη, οι ορμόνες μας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα εμβοών, ιλίγγων και ζαλάδων. Συν τοις άλλοις, αν δεν είμαστε συντονισμένες με τις ανάγκες του σώματός μας και τις καθημερινές επιλογές του τρόπου ζωής μας, είναι πιθανό να είμαστε κουρασμένες και εξαντλημένες από τον κανονικό ρυθμό της ζωής", εξηγεί.

Διαβάστε Επίσης

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

"Επιβραδύνετε και κάντε μια παύση. Πάρτε ιατρική άδεια αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Συντονιστείτε και ρωτήστε το σώμα σας τι χρειάζεται για να επανέλθει και να αποκαταστήσει την ισορροπία του κατά τη διάρκεια αυτών των ορμονικών αλλαγών. Μπορεί να λάβετε μια ειδική διάγνωση για το εσωτερικό αυτί, καθώς πολλές αιθουσαίες καταστάσεις ή εμβοές μπορεί να προκύψουν σε περιόδους ορμονικών αλλαγών.

Για παράδειγμα, μπορεί να διαγνωστείτε με αιθουσαία ημικρανία ή νόσο Meniere, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται. Η διάγνωση δεν είναι απλή και πολλές γυναίκες που βιώνουν εμβοές, ίλιγγο και ζάλη δεν λαμβάνουν ποτέ καμία διάγνωση.

Με ή χωρίς διάγνωση, σας ενθαρρύνω να παραμείνετε αισιόδοξες για πλήρη ανάρρωση και να κρατήσετε την όποια διάγνωση λάβετε με ελαφρά τη καρδία. Με άλλα λόγια, αντί να ταυτίζεστε υπερβολικά με μια πιθανή ή προτεινόμενη διάγνωση, δείτε τον εαυτό σας ως ολόκληρο άνθρωπο και κατανοήστε ότι αυτά τα εμμηνοπαυσιακά ή ορμονικά συμπτώματα είναι μέρος του μεταβαλλόμενου σώματός σας, αυτές οι αισθήσεις ήχου και κίνησης περνούν μέσα από εσάς με ένα σημαντικό μήνυμα για να το ακούσετε και να το νιώσετε", εξηγεί.

Η Remenyi λέει ότι συμβουλεύει τις πελάτισσές της να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι η εμμηνόπαυση είναι μέρος μιας αναπόφευκτης και φυσιολογικής αλλαγής στην οποία θα πρέπει να στηριχτούν και να μην να φοβούνται. Η παύση και η ακρόαση των αναγκών του σώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συνδεθείτε βαθύτερα με την αίσθηση του σώματός σας, παρατηρώντας τι αισθάνεστε μέσα στο σώμα και τον εσωτερικό σας κόσμο. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε βρίσκοντας μια άνετη θέση και αφήστε το μυαλό σας να εστιάσει στην αίσθηση της αφής σας. Ποια έπιπλα ή ρούχα αγγίζετε με το δέρμα σας; Παρατηρήστε το σώμα σας αυτή τη στιγμή καθώς κάθεστε ή στέκεστε- να είστε περίεργες για τις παρούσες αισθήσεις σας εδώ και τώρα χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Συνήθη σημάδια ότι αρχίζει η περιεμμηνόπαυση

Αφήστε τον εαυτό σας να είναι μέσα στο σώμα σας και απλά παρατηρήστε πώς αισθάνεστε που ενσαρκώνετε το σώμα σας αυτή τη στιγμή. Αρχίστε να παρατηρείτε πώς σχετίζεστε με τον εαυτό σας, πώς μιλάτε με τον εαυτό σας στον εσωτερικό σας διάλογο και πώς αισθάνεστε για το αισθητήριο σώμα σας. Παρατηρήστε αν απορρίπτετε αυτά που ακούτε ή αισθάνεστε, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των νευρικών παλμών και των ορμονικών μηνυμάτων που ενισχύουν τα συναισθήματα άγχους. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση που αντ' αυτού σας επιτρέπει να διεγείρετε τους νευρικούς παλμούς και τα ορμονικά μηνύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.

Ως πείραμα, δοκιμάστε να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε με μια στάση "δεν τρέχει τίποτα" και μιλήστε με το σώμα σας σαν να είστε πραγματικά ο καλύτερός του φίλος. Αντί να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τα "συμπτώματά" σας, μπορείτε να ανοιχτείτε και να δώσετε στους μεταβαλλόμενους ήχους και τις αισθήσεις του σώματός σας την πλήρη προσοχή σας με στοργική καλοσύνη.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να τα υποστηρίξετε και να τα κατανοήσετε αντί να τα διώχνετε ή να αναζητάτε μια θεραπεία. Με την επανάληψη και το χρόνο, αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει τις νευρικές σας οδούς, οι παλιές οδοί των συμπτωμάτων μπορούν να αποδυναμωθούν καθώς νέες νευρικές οδοί σχηματίζονται μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σώμα.

Για να δράσει η νευροπλαστικότητα, πρέπει να εστιάσουμε στις αισθήσεις που θέλουμε να νιώθουμε και να δώσουμε σε αυτές τις νέες αισθήσεις (όπως το να νιώθουμε ήρεμες ή ικανοποιημένες) την πλήρη προσοχή μας. Εστιάζοντας στα συμπτώματα ή στην αίσθηση που κρίνουμε ως μη φυσιολογική, τα επιδεινώνουμε τυχαία και μαθαίνουμε στον εγκέφαλο να ενισχύει αυτά τα νευρωνικά δίκτυα VTD κάνοντάς τα πιο έντονα και οδηγώντας σε περαιτέρω σχετική δυσάρεστη ορμονική απελευθέρωση. Το να συγκλονιζόμαστε από τα συμπτώματα και να εστιάζουμε έντονα σε αυτά μπορεί να γίνει ένας δυσπροσαρμοστικός κύκλος που μοιάζει με μια ποινή ζωής χωρίς θεραπεία και όχι με μια παροδική αλλαγή που μπορούμε να υποστηρίξουμε για να την αντιστρέψουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i