Γλυκοπατάτες: Γιατί πρέπει να τις εντάξεις στο διαιτολόγιό σου

Πίστεψέ μας: Τα οφέλη της γλυκοπατάτας για τον οργανισμό μας είναι πολλά!

sweet potato iStock

Όποιος ενδιαφέρεται για το ευ ζην και την υγιεινή διατροφή, σίγουρα θα ήθελε να εντάξει στο διαιτολόγιό του την κατανάλωση γλυκοπατάτας, σε τακτική βάση. Τα οφέλη της για τον οργανισμό είναι πολλά, αν και δεν γίνεται συχνά αναφορά σε αυτά.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά:

Διαβάστε Επίσης

Άφθονα αντιοξειδωτικά

Δεν είναι όλες οι γλυκοπατάτες πορτοκαλί. Η φλούδα και το εσωτερικό τους μπορεί να είναι λευκά, κίτρινα, καφέ, κόκκινα, ροζ και μοβ. Η ποικιλία των χρωμάτων προσφέρει στον οργανισμό διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Οι γλυκοπατάτες με μοβ σάρκα πιστεύεται ότι περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων. Καθώς αυτές οι ουσίες περνούν μέσα στον οργανισμό, εξισορροπούν τις ελεύθερες ρίζες - χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά του.

Βιταμίνη Α

Μία μόνο μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ένα ποσοστό 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεται για να διατηρήσει τα μάτια και το δέρμα του υγιή και να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών.

Ενίσχυση της β-καροτίνης

Οι βαθιά πορτοκαλί γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι αποκρούει τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα είδη καρκίνου καθώς και οφθαλμικές παθήσεις.

Η υγιεινή προετοιμασία είναι εύκολη

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα θρεπτικά συστατικά που θα προσφέρουν σε αυτόν που θα τις καταναλώσει. Η απλούστερη μέθοδος, το ψήσιμο στον φούρνο, έχει αποδειχθεί ότι είναι και η καλύτερη.

Ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές οι πολύχρωμες πατάτες έχουν μια μοναδική πρωτεΐνη που ονομάζεται αναστολέας πρωτεάσης. Όταν δοκιμάστηκε εναντίον καρκινικών κυττάρων, φάνηκε να σταματάει σε κάποιον βαθμό την ανάπτυξή τους.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υψηλά επίπεδα καλίου βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ασβέστιο ενισχύει τα οστά.

Είναι καλές για το σάκχαρο του αίματος

Οι λευκές πατάτες, αυτές που συνήθως τρώγονται ψητές ή τηγανητές, κατατάσσονται ψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι γλυκοπατάτες κατατάσσονται χαμηλότερα. Έχουν επίσης περισσότερες φυτικές ίνες - περίπου 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 3/4 φλιτζανιού - οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και κρατούν χορτάτο τον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προσφέρουν πολύ καλές φυτικές ίνες

Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με χορταστικές φυτικές ίνες. Έτσι, καθίστανται χρήσιμες και για όποιον προσπαθεί να αδυνατίσει. Ψημένες με τη φλούδα, μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό ή να μπουν πολτοποιημένες, ψητές ή ψιλοκομμένες σε ένα αλμυρό στιφάδο. Οι λευκές πατάτες έχουν τα πλεονεκτήματά τους - και οι δύο τύποι πατάτας είναι χωρίς λιπαρά - αλλά οι γλυκές έχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Διαβάστε Επίσης

Είναι καλή πηγή σιδήρου

Οι γλυκοπατάτες είναι καλή πηγή σιδήρου. Αυτό τις καθιστά αγαπημένο τρόφιμο για χορτοφάγους και vegans. Ο λόγος είναι απλός: Το κρέας έχει αιμικό σίδηρο, τον οποίο το σώμα απορροφά πιο εύκολα από τον μη αιμικό τύπο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο αν κάποιος καταναλώνει τροφές με πολλή βιταμίνη C, όπως οι γλυκοπατάτες, το σώμα του μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τον μη αιμικό σίδηρο.

Έχουν μακρά ιστορία

Οι γλυκοπατάτες συχνά συγχέονται με άλλα λαχανικά. Συνήθως, τις μπερδεύουν με το γιαμ. Η αλήθεια είναι ότι προέρχονται από μια πολύ παλαιότερη οικογένεια. Οι γλυκοπατάτες μπορούν να εντοπίσουν τις ρίζες τους στο προϊστορικό Εκουαδόρ και το Περού. Το γιαμ το οποίο κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και την Ασία, χρονολογείται μόνο από το 50.000 π.Χ. Είναι σπάνιο εκτός αυτών των περιοχών, οπότε αυτό το πιάτο που χαρακτηρίζεται ως "γιαμ" μπορεί στην πραγματικότητα να είναι γλυκοπατάτα.

Είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο

Μπορεί οι γλυκοπατάτες να συνδέονται παγκοσμίως με γιορτές όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών, όπου και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορα φαγητά κατσαρόλας και πίτες του εορταστικού τραπεζιού, δεν υπάρχει όμως λόγος να περιορίζεται η κατανάλωσή τους σε μερικούς μόνο μήνες, όταν μπορεί κανείς να τις απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν ωμές και κονσερβοποιημένες πατάτες όλο τον χρόνο, ενώ συχνά διατίθενται και κατεψυγμένες.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i