Τα 3 υποτιμημένα hacks ενός ψυχολόγου για να διώξουμε τα αγχωτικά συναισθήματα

Όταν πρόκειται για το άγχος, ο στόχος των περισσότερων ανθρώπων είναι συνήθως να απαλλαγούν από αυτό για πάντα. Αυτό είναι λογικό, καθώς αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί μπορεί να γίνουν αρκετά ασφυκτικά κατά καιρούς.

anxiety woman iStock

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη κλινική ψυχολόγο Chloe Carmichael, Ph.D., θα πρέπει να αλλάξει η έως τώρα συνήθης οπτική: Δεν πρέπει να "ξεφορτωθούν" τη νευρική ενέργεια - πρέπει να την ανακατευθύνουν. "Υπάρχει ένα υγιές επίπεδο άγχους που μπορεί να είναι προστατευτικό. Απλά πρέπει να μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούμε σωστά", λέει σε podcast του.

Διαβάστε Επίσης


Η Carmichael προτείνει μια σειρά από εφαρμόσιμες τεχνικές για να αξιοποιήσουν οι άνθρωποι αυτά τα συναισθήματα, στο βιβλίο της Nervous Energy: Harnessthe Power of Your Anxiety.

Ακολουθούν μερικές από αυτές για παρακάτω.

1. Η τεχνική του χρόνου ανησυχίας

Το άγχος και η αβεβαιότητα πάνε μαζί. Έτσι, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το μέλλον (το οποίο τις περισσότερες φορές είναι αβέβαιο), αυτά τα αγχωτικά συναισθήματα δεν είναι πολύ μακριά από το να "τους χτυπήσουν την πόρτα".

"Η ικανότητα να σκεφτόμαστε το μέλλον είναι κάτι θαυμάσιο, αλλά μερικές φορές μπορούμε σχεδόν να γίνουμε υπερβολικά καλοί σε αυτό, σε σημείο που το μυαλό μπορεί να κατακλύζεται από αναπάντητα ερωτήματα", εξηγεί η Carmichael.

"Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό σας να αφήσει αυτά τα πράγματα, επειδή ξέρει ότι είναι εκεί έξω και δεν αντιμετωπίζονται" εξηγεί η Carmichael. Ο εγκέφαλος φυσικά στέλνει νοητικά μηνύματα σε ένα άτομο όταν οι εργασίες του μένουν ημιτελείς, οπότε το να καταπιέζει αυτά τα συναισθήματα δεν είναι η λύση. 

Αντίθετα, μπορεί να ξεκινήσει αυτό που η Carmichael αποκαλεί πρακτική "χρόνου ανησυχίας", όπου προγραμματίζει λίγο χρόνο αργότερα μέσα στην ημέρα για να αφιερώσει την πλήρη προσοχή του στο θέμα. Η Carmichael συνιστά να αφιερώνει κανείς κυριολεκτικά ένα διάστημα μέσα στην καθημερινότητά του για να καταγράφει τις ανησυχίες του: "Για κάποιους ανθρώπους, χρειάζεται κάθε μέρα για 10 λεπτά, για κάποιους άλλους είναι μια ώρα, μια φορά την εβδομάδα-ό,τι λειτουργεί καλύτερα. Και στη συνέχεια, όταν αυτά τα συναισθήματα αναδύονται, απλά τα καταθέτετε στις λεπτομέρειες του συμβάντος και τους δίνετε την αμέριστη προσοχή σας όταν έρθει η ώρα".

Αυτή η πρακτική απελευθερώνει τον εγκέφαλο του ατόμου που αγχώνεται και του επιτρέπει να αφήσει αυτά τα συναισθήματα να φύγουν τη στιγμή εκείνη, επειδή ξέρει ότι θα τα αντιμετωπίσει αργότερα μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, λέει η Carmichael, στην πραγματικότητα θα είναι πιο παραγωγική η επίλυση αυτών των ζητημάτων όταν τους δίνεται η πλήρης προσοχή αντί να προσπαθεί κανείς να τα σκεφτεί ενώ κάνει άλλες εργασίες.

2. Mind-mapping

Η "χαρτογράφηση του μυαλού" είναι μια άλλη πρακτική που απαιτεί τη φυσική καταγραφή των ανησυχιών και η Carmichael λέει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν τα άτομα δεν ξέρουν ακριβώς για τι αισθάνονται έντονασυναισθήματα. Μερικές φορές απλά νιώθουν νοητικά εκτός εαυτού και δεν μπορούν πραγματικά να εντοπίσουν τους ακριβείς λόγους. 

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αισθάνονται αγχωμένοι για τη δουλειά. Δεν ξέρουν γιατί ακριβώς, αλλά παρατηρούνότι προκύπτουν αρνητικά συναισθήματα όταν σκέφτονται τη δουλειά. "Ας κάνουμε έναν χάρτη του μυαλού", λέει η Carmichael. "Στη μέση ενός χαρτιού, γράψτε τη λέξη "εργασία". Σχεδιάστε γύρω της έναν κύκλο με μερικές ακτίνες που προεξέχουν από αυτόν. Γράψτε τις πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη δουλειά", συμβουλεύει η Carmichael. 

Οι λέξεις μπορεί να μη φαίνονται καν λογικές στην αρχή: "Μπορεί να πείτε: "Λοιπόν, σκέφτομαι τα χρήματα, σκέφτομαι την επιθυμία να ταιριάξω με το περιβάλλον. Σκέφτομαι λίγο τον φόβο. Τραβήξτε μερικές ακτίνες από αυτά και δείτε με τι συνδέονται". Για παράδειγμα, μπορεί να συνδέεται η φούσκα των χρημάτων με τον φόβο, γεγονός που μπορεί να ρίξει φως στα συναισθήματα κάποιου σχετικά με την οικονομική ασφάλεια.

"Αρχίζουμε κυριολεκτικά να παίρνουμε έναν χάρτη και να βλέπουμε αυτή τη μεταγνώση. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε οπτικά τι αισθάνεστε και να κάνετε (κυριολεκτικά) συνδέσεις με τις εμπειρίες σας".

3. Αντικατάσταση σκέψεων

Τέλος, η Carmichael προωθεί μια άσκηση "αντικατάστασης σκέψεων". Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα με το εργασιακό άγχος: Αν αρχίσει κάποιος να παρατηρεί ότι το αίσθημα άγχους του προέρχεται από την οικονομική ασφάλεια, καλό είναι να προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτές τις αρνητικές σκέψεις με μια διαφορετική, 100% ακριβή δήλωση που κινείται προς τα εμπρός.

"Ανεξάρτητα από την εργασιακή μου κατάσταση, ξέρω ότι μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου και ότι μπορώ να βασίζομαι σε ‘μένα", δίνει ως παράδειγμα η Carmichael. "Επαναλάβετε αυτό μερικές φορές".

Σημειώνει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αντιμετωπίσει στην καρδιά του το άγχος, να επιτρέψει στο μυαλό να ξεφύγει από την οπτική "σήραγγα" και να παρατηρήσει τι είναι λογικό. 
 

Διαβάστε Επίσης

Σημείωση: Οι αντικαταστάσεις σκέψεων δεν είναι το ίδιο με τις επιβεβαιώσεις. Η Carmichael λέει ότι οι επιβεβαιώσεις μπορεί να είναι αρκετά φιλόδοξες, ενώ οι αντικαταστάσεις σκέψεων είναι 100% ακριβείς. "Πριν καταλήξετε σε μια αντικατάσταση σκέψης, κάντε μια σκόπιμη επιπρόσθετη εσωτερική συνεδρία όπου προσπαθείτε να πείτε: "Υπάρχει κάποιο σενάριο όπου αυτό δεν θα ήταν αληθινό;" ή "Πώς μπορώ πραγματικά να το βελτιώσω αυτό;" ώστε να νιώθετε ότι είναι μια βάσιμη αντικατάσταση σκέψης", προσθέτει. "Και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε αυτή την βάσιμη αντικατάσταση σκέψης όταν αρχίζουν να σας έρχονται ορισμένες αρνητικές, δυσπροσάρμοστες σκέψεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i