Γιατί πίνω καφέ και νιώθω κουρασμένη αντί να έχω περισσότερη ενέργεια;

Και το μυστικό για να πίνεις καφέ χωρίς να αισθάνεσαι κούραση.

καφεινη iStock

Και ενώ απολαμβάνεις να πίνεις τον καφέ σου το πρωί, καθώς σε βοηθάει να συνέλθεις από τον βραδινό ύπνο, μερικές φορές νιώθεις κουρασμένη, σχεδόν εξαντλημένη πριν ακόμα αδειάσεις το φλιτζάνι. Αν και η η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό, συχνά παρατηρείς πως έχεις αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένεις. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ειδικοί διατροφολόγοι εξηγούν:

Γιατί η καφεΐνη σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη;

Όπως προαναφέραμε, η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό, αυξάνοντας τη δραστηριότητα τόσο του εγκεφάλου, όσο και του νευρικού συστήματος. Όπως εξηγεί η Clara Nosek, MS διαιτολόγος, διατροφολόγος, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως πως αυτή απορροφάται από τον κάθε οργανισμό. Έτσι δε βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, την "κούραση" που προκαλεί ο καφές. Η κόπωση αυτή, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα το πόσες ώρες κοιμάσαι το βράδυ, τα επίπεδα άγχους που βιώνεις καθημερινά, η ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνεις, όπως επίσης και το πόσο νερό καταναλώνεις μέσα στην μέρα.

Πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις το πρωί - και πόση είναι πολλή;

Μια ακόμα επιστημονική εξήγηση της πτώσης μετά την κατανάλωση καφέ είναι ο "εγκλωβισμός" μιας βιοχημικής ένωσης, που ονομάζεται αδενοσίνη και δημιουργείται φυσικά εντός του σώματος. Ο ρόλος της αδενοσίνη είναι να επηρεάζει μέσα από βιοχημικές διεργασίες τη συμπεριφορά του ύπνου, ιδιαίτερα στην αρχή του. Με απλά λόγια, είναι ο λόγος που ξεκινάμε να νυστάζουμε. Η κατανάλωση καφεΐνης, από οποιαδήποτε πηγή και εάν προέρχεται, "καταστέλλει" το σύστημα της αδενοσίνης στον εγκέφαλο και παρεμποδίζει τον ύπνο. Όταν όμως εξαφανίζεται από τον οργανισμό, η συσσωρευμένη αδενοσίνη θα εκτελέσει την αρχική της λειτουργία.

Πώς θα πίνεις καφέ χωρίς να αισθάνεσαι κούραση;

Ένας απλός τρόπος να αποφύγεις αυτή την κούραση είναι να καταναλώνεις ίσες ποσότητες νερού με καφέ. Θα πρέπει δηλαδή για κάθε φλιτζάνι καφέ που πίνεις, να πίνεις και ένα ποτήρι νερό, διατηρώντας ενυδατωμένο τον οργανισμό. Επίσης, η ζάχαρη, το σιρόπι ζάχαρης ή οι ζαχαρούχες κρέμες μειώνουν επίσης την ενέργεια σου. Τα γλυκαντικά με μηδενική ζάχαρη, όπως η στέβια, μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική για τον καφέ. Τέλος και η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία της καφεΐνης, καθώς τα γαλακτοκομικά περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξέο που έχει συνδεθεί με την υπνηλία. Αντί αυτών δοκίμασε μη γαλακτοκομικές κρέμες ή γάλα όπως σόγια, αμύγδαλο, βρώμη ή καρύδα.

Βοηθά τελικά η καθημερινή κατανάλωση καφέ στο αδυνάτισμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i