Επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο σώμα: Το μυϊκό και νευρικό σύστημα & όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Η μείωση των οιστρογόνων έχει κάποιες βασικές επιπτώσεις στο σώμα.

εμμηνόπαυση μεσήλικας absolutimages

Για ορισμένες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα ευπρόσδεκτο στάδιο στη ζωή τους. Η εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 51 ετών κατά μέσο όρο, σημαίνει ότι η περίοδος έχει σταματήσει εντελώς για τουλάχιστον 12 μήνες.

Συνολικά μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Μερικές φορές, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Εκτός από την απουσία της έμμηνου ρύσεως, η εμμηνόπαυση περιλαμβάνει ένα πλήθος επιπτώσεων στο σώμα. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι δυσάρεστες, ενώ άλλες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

Οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στο σώμα

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κύριες γυναικείες ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Όταν η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται με την ηλικία, η ωορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά. Αυτό οδηγεί σε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους.

Τελικά, οι ωοθήκες σταματούν την ωορρηξία και οι περίοδοι σταματούν εντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης από τις ωοθήκες.

Αυτό το φυσικό στάδιο της ζωής ξεκινά συνήθως γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 40 έως τα μέσα της δεκαετίας των 50 και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ενώ η εμμηνόπαυση σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν θα έχει πλέον περίοδο και δεν μπορεί να μείνει έγκυος, η μείωση των οιστρογόνων έχει επίσης πολλές άλλες επιπτώσεις στο σώμα.

Διαβάστε Επίσης

Αναπαραγωγικό σύστημα

Ενώ η περίοδός της μπορεί να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, τεχνικά δεν φτάνει στην εμμηνόπαυση μέχρι να σταματήσει εντελώς η μηνιαία της περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σταματά να παράγει ωάρια για γονιμοποίηση.

Χωρίς την αποβολή ενός μη γονιμοποιημένου ωαρίου κάθε μήνα, δεν υπάρχει πλέον έμμηνος ρύση.

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος. Όταν δεν έχει πλέον μηνιαίο κύκλο, μπορεί να μην έχει πάχυνση της τραχηλικής βλέννας προς το μέσο του κύκλου, ένα σύμπτωμα που συχνά σηματοδοτεί ωορρηξία.

Η συνολική κολπική ξηρότητα και η έλλειψη λίμπιντο μπορεί επίσης να εμφανιστούν με την εμμηνόπαυση, αλλά αυτά δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα. Ένα λιπαντικό χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσει.

Ο γυναικολόγος της θα τη βοηθήσει να βρει άλλους τρόπους για να αυξήσει τη σεξουαλική της ορμή, αν αντιμετωπίζει αυτό το αποτέλεσμα από την εμμηνόπαυση.

Ενδοκρινικό σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, ή στην προκειμένη περίπτωση, με την έλλειψή της: Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Οι εξάψεις είναι από τις πιο πολυσυζητημένες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Αυτές προκύπτουν από την έλλειψη οιστρογόνων. Μπορούν επίσης να διαρκέσουν μερικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Οι εξάψεις προκαλούν αίσθημα ξαφνικής ζέστης, μαζί με έξαψη του δέρματος και εφίδρωση. Μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Μπορεί να διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα ή για αρκετά λεπτά κάθε φορά.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη και τη διαχείριση των εξάψεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή της καφεΐνης και των καυτών ποτών.

Οι τεχνικές Mindfulness, όπως ο διαλογισμός και η ύπνωση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εξάψεων.

Η εμμηνόπαυση αναγκάζει το σώμα να διατηρεί περισσότερη ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καίει θερμίδες και λίπος τόσο εύκολα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι επίσης πιο επιρρεπείς στο να παίρνουν βάρος γύρω από τη μέση τους.

Νευρικό σύστημα

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική διάθεση και να προκαλέσει έντονες εναλλαγές σε αυτήν, καθώς και ευερεθιστότητα. Είναι σημαντικό μια γυναίκα να δει τον γιατρό της αν συνεχίσει να βιώνει άγχος ή κατάθλιψη πέραν των δύο εβδομάδων. Η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για κατάθλιψη.

Ο ύπνος μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις που κρατούν μια γυναίκα ξύπνια τη νύχτα. Αυτές οι επιπτώσεις καθιστούν επίσης δύσκολο να αποκοιμηθεί.

Για άγνωστους λόγους, η εμμηνόπαυση λέγεται επίσης ότι επηρεάζει τη μνήμη. Η απώλεια μνήμης είναι πιο συχνή με την ηλικία, αλλά δεν είναι σαφές αν υπάρχει αυστηρή σύνδεση με την εμμηνόπαυση ή αν μπορεί να παίζει ρόλο κάποια άλλη υποκείμενη αιτία.

Ανοσοποιητικό και απεκκριτικό σύστημα

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαρροή από την ουροδόχο κύστη, που ονομάζεται ακράτεια. Μπορεί επιπλέον η εμμηνοπαυσιακή γυναίκα να διαπιστώσει ότι ουρεί πιο συχνά ή ότι έχει διαρροή όταν γελά, γυμνάζεται ή φτερνίζεται. Η συχνή ούρηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο της.

Διαβάστε Επίσης

​​​​​​Καρδιαγγειακό σύστημα

Τα οιστρογόνα ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν επίσης τη χοληστερόλη του σώματος, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο γιατρός μπορεί να της συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις αλλαγές.

Σκελετικό και μυϊκό σύστημα

Η εμμηνόπαυση προκαλεί την απώλεια της πυκνότητας των οστών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση.

Η απώλεια της μυϊκής μάζας κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να συμβεί με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι πριν. Οι αρθρώσεις είναι πιθανό να γίνουν δύσκαμπτες και να πονούν. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i