Απολαμβάνεις το υδρομασάζ: Πόσο ασφαλές είναι όμως για την υγεία μας;

Μια βουτιά σε ένα υδρομασάζ μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει κανείς μετά από μια κουραστική μέρα. Πόσο ασφαλές είναι όμως;

whirlpool woman iStock

Μια βουτιά σε ένα υδρομασάζ μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει κανείς μετά από μια κουραστική μέρα. Το ζεστό, αφρώδες νερό ανακουφίζει επίσης τους πόνους από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η οσφυαλγία και η ινομυαλγία.

Όμως τα υδρομασάζ μπορεί να μην είναι ασφαλή για ορισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των ατόμων με καρδιακές παθήσεις. Και όταν δεν καθαρίζονται καλά, εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για τους υγιείς ανθρώπους.

Πριν μπει κανείς σε αυτά, πρέπει να βεβαιωθεί ότι γνωρίζει λίγα πράγματα για την ασφάλειά τους.

Οφέλη για την υγεία

Το ζεστό νερό καταπραΰνει το σώμα για μερικούς λόγους. Η θερμότητα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που στέλνει πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα σε όλο το σώμα. Το ζεστό νερό μειώνει επίσης το πρήξιμο και χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες. Και η άνωση του νερού αφαιρεί βάρος από τις επώδυνες αρθρώσεις.

Μια βουτιά στο τζακούζι μπορεί επίσης να βοηθήσει την ψυχική κατάσταση. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να προωθήσουν τη χαλάρωση και να μειώσουν το στρες.

Διαβάστε Επίσης

Κίνδυνοι υδρομασάζ

Τα υδρομασάζ με ζεστό νερό μπορεί να ενέχουν κάποιους κινδύνους αν κάποιος δεν είναι περαστικός.

Λοιμώξεις

Μεταξύ του 2000 και του 2014, κρούσματα από επεξεργασμένες πισίνες και υδρομασάζ συνδέθηκαν με περισσότερες από 27.000 λοιμώξεις και οκτώ θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν τα υδρομασάζ δεν καθαρίζονται καλά, το υγρό τους περιβάλλον αποτελεί το τέλειο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η ψευδομονάδα, ένας τύπος βακτηρίου που ευδοκιμεί στα υδρομασάζ, προκαλεί λοιμώξεις στους θύλακες των τριχών και στο δέρμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα, κνησμώδη εξογκώματα στην κοιλιά και στις περιοχές που καλύπτονται από το μαγιό. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε, από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες μετά το μπάνιο. Τα ίδια βακτήρια προκαλούν μια λοίμωξη γνωστή ως αυτί του κολυμβητή.

Άλλα μικρόβια που ζουν στα υδρομασάζ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αρρώστιες. Το κρυπτοσπορίδιο προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις με διάρροια. Η λεγεωνέλλα προκαλεί έναν σοβαρό τύπο πνευμονίας ή πνευμονοπάθειας.

Χρήση υδρομασάζ στην εγκυμοσύνη

Τα υδρομασάζ μπορεί να μην είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες επειδή αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Έρευνες διαπιστώνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν υδρομασάζ περισσότερες από μία φορές ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως δισχιδής ράχη ή ανεγκεφαλία.

Γενικά, καλό είναι να αποφεύγουν τα υδρομασάζ κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών. Εάν χρησιμοποιούν υδρομασάζ, πρέπει να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία τους και να αρκεστούν σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Καρδιακοί κίνδυνοι

Όσοι έχουν καρδιακές παθήσεις πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το τζακούζι. Όταν μουλιάζουν σε ζεστό νερό, το σώμα δεν μπορεί να ιδρώσει. Αντ' αυτού, τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να διευρυνθούν για να δροσίσουν το σώμα, κάτι που κάνει την αρτηριακή πίεση να πέφτει. Σε απάντηση στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται.

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους υγιείς ανθρώπους, αλλά όσοι έχουν καρδιοπάθεια, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά τους.

Διαβάστε Επίσης

Συμβουλές για την ασφάλεια του υδρομασάζ

Για να παραμείνει κανείς ασφαλής, μπορεί να ακολουθήσει τις συμβουλές:

  • Να ρωτήσει τον γιατρό του. Εάν είναι έγκυος ή έχει κάποια πάθηση όπως καρδιοπάθεια, πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό εάν είναι ασφαλές να μπει σε ένα υδρομασάζ.
  • Να ελέγχει την καθαριότητα. Να ρωτήσει το ξενοδοχείο ή το γυμναστήριο πόσο συχνά καθαρίζουν το υδρομασάζ τους και αν διατηρούν το pH και τις συγκεντρώσεις χλωρίου στα επίπεδα που συνιστά το CDC. Εάν το νερό φαίνεται θολό ή γλοιώδες, να μην μπαίνει μέσα.
  • Να αποφεύγει τον συνωστισμό. Να μένει μακριά από ένα υδρομασάζ που είναι γεμάτο. Περισσότεροι άνθρωποι ίσον περισσότερα μικρόβια: Περίπου οι μισοί άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν κάνουν ντους πριν κολυμπήσουν.
  • Να χαμηλώσει τη θερμοκρασία. Οτιδήποτε πάνω από 40 βαθμούς μπορεί να είναι επικίνδυνο.
  • Να περιορίσει τον χρόνο και να μην μένει στο υδρομασάζ για περισσότερο από 10 λεπτά. Εάν αισθανθεί ζάλη, υπερθέρμανση ή αδιαθεσία, να βγει αμέσως.
  • Να προσέξει πού θα καθίσει. Να μην κάθεται πολύ κοντά στην πηγή θερμότητας. Να κρατά το κεφάλι, τα χέρια και το πάνω μέρος του στήθους του έξω από το νερό για να αποφύγει την υπερθέρμανση, ειδικά αν είναι έγκυος.
  • Να μένει ενυδατωμένος. Να πίνει νερό όσο βρίσκεται στο υδρομασάζ για να δροσιστεί το σώμα του. Να αποφύγει το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να τον αφυδατώσει.
  • Να μην πηγαίνει από το ζεστό στο κρύο νερό. Να μην πηγαίνει για παράδειγμα κατευθείαν από το υδρομασάζ στην πισίνα για να δροσιστεί. Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
  • Να ξεπλυθεί μετά. Να βγάλει το μαγιό του και κάντε ντους με ζεστό νερό και σαπούνι μόλις τελειώσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i