Πότε το αντιβιοτικό δεν μας κάνει καλό

Αν δεν μάθουμε πότε χρειάζεται και πότε όχι το αντιβιοτικό, όταν θα μας είναι πραγματικά απαραίτητο μπορεί να μην μας "πιάνει".

φάρμακα αντιβιοτικά βιταμίνες istock

Το αντιβιοτικό που έχεις κρατήσει στο ντουλάπι του μπάνιου και μπορεί να το πάρεις αν σε πονάει ο λαιμός σου και έχεις συνάχι, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Εκτός κι αν σου το συνταγογραφήσει ο γιατρός σου, όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει αλλά αντίθετα θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των μικροβίων και όταν θα το χρειάζεσαι πραγματικά, όχι για μία ίωση αλλά για λοίμωξη, τότε δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. 

Αυτό ακριβώς το θέμα της μικροβιακής αντοχής αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο. Υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατ. θανάτους παγκοσμίως. Αυτή είναι η βασική προειδοποίηση που απεύθυνε ο κ. Νικόλαος Σύψας, Γ.Γ του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Γ.Ν.Α. "Λαϊκό", αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής. 

Γιατί τα μικρόβια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά; 

"Ως βασικές αιτίες του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής θεωρούνται η κατάχρηση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, στα νοσοκομεία, ακόμα και στην κτηνοτροφία, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα και στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο χάνονται περισσότεροι από 1.600 συμπολίτες μας λόγω λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά μικρόβια! Η εξελισσόμενη πανδημία του SARS-CoV-2 επιτείνει την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση της Μικροβιακής Αντοχής από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με COVID-19", εξηγεί ο κ. Σύψας. 

Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού

"Η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και η ορθολογική χρήση τους είναι το σημαντικότερο μέτρο για τον περιορισμό των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, για το 2019 και υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (32,4 έναντι 18,0 DDD/1000 κατοίκους/ημέρα αντίστοιχα). Το 2020, μια νέα νομοθετική ρύθμιση ενίσχυσε την απαγόρευση της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, όμως η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Είναι ανάγκη λοιπόν οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αναλγητικά που πρέπει να υπάρχουν στο οικιακό φαρμακείο, ως φάρμακα έχουν και αυτά ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ αλλεργίες, διάρροιες),  ότι δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων αφού εξ ορισμού οι ιοί είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά και ότι πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού για τη διάρκεια και στη δοσολογία που αυτός καθορίζει", τόνισε η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "YΓΕΙΑ", Ακαδημαϊκός Academia Europaea.

"41 βαθμοί Κελσίου"

Η παραπάνω συζήτηση των ειδικών έγινε με αφορμή την εβδομάδα εγρήγορσης για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών στο πλαίσιο ειδικής δημοσιογραφικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Pfizer Hellas, στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο "41ο C". Η ταινία είναι μία πρωτοβουλία της εταιρείας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής και την ενημέρωση σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. 

Η παραγωγή της ταινίας, που βασίστηκε στο βραβευμένο ομώνυμο σενάριο που κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό σεναρίου ταινίας μικρού μήκους "Σενάρια Ζωής” με θέμα την μικροβιακή αντοχή, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ηθοποιών. Η ταινία είναι προϊόν μυθοπλασίας και, μέσω της υπερβολής, επιχειρεί να αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με εσφαλμένες αντιλήψεις και πρακτικές στη χρήση των αντιβιοτικών. 
Η ταινία "41ο C" είναι διαθέσιμη στο YouTube κανάλι "Μεγαλώνουμε με Υγεία" της Pfizer Hellas, στο παρακάτω link: https://youtu.be/iLQoaGfshqQ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i