Πόνος στο στήθος: 15 ένοχες αλλά και πιο "αθώες" αιτίες

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

pain chest iStock

Το αίσθημα πόνου στο στήθος είναι λογικό να μας ανησυχεί, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω. Αν και μερικά αίτια μπορεί να είναι σοβαρά, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή, άλλα είναι λιγότερο σοβαρά και διαχειρίζονται εύκολα. 

Ας δούμε αναλυτικά: 

Κρίση πανικού

Αυτή η κατάσταση μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή. Εκτός από τον πόνο στο στήθος, μπορεί κανείς να έχει δύσπνοια, να αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά έντονα ή να μουδιάζουν τα χέρια ή τα πόδια του. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ζάλη ή πιστεύουν ότι πρόκειται να πεθάνουν. Οι κρίσεις πανικού είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη να τη διαχειριστεί κανείς μόνος του. 

Έρπης

Εάν έχει κανείς πόνο στο στήθος μαζί με επώδυνο εξάνθημα και φουσκάλες στο στήθος ή την πλάτη, μπορεί να έχει έρπη, ο οποίος προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Εάν επηρεαστούν τα νεύρα του θωρακικού τοιχώματος, ο πόνος εκεί μπορεί να είναι έντονος. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του, αλλά ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Κήλη

Κάτω από τους πνεύμονες, υπάρχει μια μικρή περιοχή όπου συναντώνται το στομάχι και ο οισοφάγος. Ο βήχας, η άρση βαρών ή η καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου μπορεί να ασκήσουν πίεση σε αυτή την περιοχή. Εάν υπάρχει υπερβολική πίεση, μέρος του στομάχου μπορεί να ωθηθεί στο άνοιγμα. Αυτό ονομάζεται διαφραγματοκήλη. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα, όπως και ο πόνος στο στομάχι ή στον οισοφάγο, το φούσκωμα, το ρέψιμο και μια ξινή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι περισσότερες κήλες δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι σκληρυμένες εναποθέσεις πεπτικού υγρού που μπορεί να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη. Μπορούν να είναι τόσο μικροί όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλοι όσο μια μπάλα του γκολφ. Όταν κάποιο από αυτά φράσσει το δρόμο μεταξύ της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων αγωγών, μπορεί να κανείς να νιώσει έναν ξαφνικό πόνο στο στομάχι που γίνεται επίσης αισθητός στο στήθος, την πλάτη ή τον δεξιό ώμο. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί τη νύχτα μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Καούρα

Εάν τα οξέα από το στομάχι ανεβαίνουν στον οισοφάγο, μπορεί κανείς να αισθανθεί πόνο όχι μόνο στο στήθος, αλλά και στο σαγόνι και το λαιμό. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ασπιρίνη και άλλα μη φλεγμονώδη φάρμακα καθώς και τα εσπεριδοειδή, μπορούν όλα να αποτελέσουν έναυσμα.

Διαβάστε Επίσης

Μυϊκός πόνος

Το να είναι κανείς πιο δραστήριος ή να κάνει σκληρότερη άσκηση από το κανονικό μπορεί να καταπονήσει τους μύες στο θωρακικό τοίχωμα. Μπορεί να παρατηρηθεί ότι ο πόνος είναι χειρότερος όταν κάθεται ή στέκεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η λήψη βαθιάς αναπνοής μπορεί να πονέσει. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση της προπόνησης μέχρι να βελτιωθεί ο πόνος απαιτείται. Ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή παγοκύστη στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει επίσης. Οι οισοφαγικοί σπασμοί είναι μια κοινή αιτία πόνου στο στήθος, γι' αυτό και τα συμπτώματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Σύφιλη

Αυτή η σπάνια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια (ΣΜΝ) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Σε μερικούς ανθρώπους, προκαλεί επίσης συσσώρευση επιπλέον υγρού γύρω από τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο στήθος και βήχα με βλέννα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σαφέστατα φαρμακευτική αγωγή. 

Άσθμα

Το σφίξιμο στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα αυτής της κατάστασης, μαζί με τον βήχα, τον συριγμό και τη δυσκολία αναπνοής. Μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα, από τη σκόνη και τις τρίχες κατοικίδιων ζώων έως τη διατροφή ή τη σωματική δραστηριότητα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει.

Πιασμένο νεύρο

Εάν έχει κανείς πιασμένο νεύρο στο λαιμό ή την κλείδα, μπορεί να αισθανθεί πόνο στο στήθος ή την πλάτη. Η υπερβολική πίεση σε ένα νεύρο μπορεί να το εμποδίσει να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Θα μπορούσε να υπάρχει η αίσθηση μυρμηγκιάσματος και το δέρμα θα μπορούσε να γίνει πολύ ευαίσθητο. Αυτό συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά και χωρίς ιατρική συνταγή. 

Έμφραγμα σπλήνας

Το έμφραγμα σπλήνας είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό. Αντιπροσωπεύει ισχαιμία και νέκρωση των ιστών της λόγω διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία, εμβολή ή θρόμβωση. Η ασθένεια είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ένα απόστημα του οργάνου. Μια τέτοια παθολογική διαδικασία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, αλλά άλλοι έχουν πόνο στο στήθος, συχνά στην αριστερή τους πλευρά.

Στηθάγχη

Εάν το σώμα δεν στέλνει αρκετό αίμα στην καρδιά, υπάρχει η αίσθηση πίεσης στο στήθος. Αυτό λέγεται στηθάγχη με απλά λόγια. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης πόνο στους ώμους, τα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι και την πλάτη. Μπορεί να προκληθεί από το άγχος, τα βαριά γεύματα ή την άσκηση. Ή μπορεί να είναι σημάδι άλλου καρδιακού προβλήματος. Είναι πιο πιθανό να το έχει κάποιος ασθενής με χοληστερόλη ή όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, ή αν υπάρχει διαβήτης, κακή διατροφή ή έλλειψη άσκησης.

Πλευρίτιδα

Εάν η βαθιά αναπνοή, ο βήχας ή το φτάρνισμα προκαλούν πόνο στο στήθος,  ενδέχεται να υπάρχει φλεγμονή του υπεζωκότα, της διπλής μεμβράνης που περιβάλλει τους πνεύμονες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πλευρίτιδα και μπορεί να προκληθεί από ιό, βακτηριακή λοίμωξη ή ορισμένα φάρμακα. Σε αυτή την περίπτωση, η ιβουπροφαίνη χωρίς ιατρική συνταγή, θα μπορούσε να βοηθήσει, ωστόσο εάν η κατάσταση συνοδεύεται από πυρετό ή ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες η επικοινωνία με τον γιατρό θα πρέπει να είναι άμεσα.

Διαβάστε Επίσης

Κωστοχονδρίτιδα

Η κωστοχονδρίτιδα είναι φλεγμονή του χόνδρου στο θωρακικό κλωβό λόγω αρθρίτιδας, τραυματισμού ή μόλυνσης και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Μπορεί να υπάρχει οξύς πόνο ή πίεση στα πλευρά. Θα μπορούσε να χειροτερέψει μετά τη γυμναστική ή απότομη κίνηση. Οι περισσότερες περιπτώσεις κωστοχονδρίτιδας αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως με ακεταμινοφαίνη (Tylenol) ή η ιβουπροφαίνη. Μια ζεστή κομπρέσα ή θερμαντικό επίθεμα στο σημείο του πόνου μπορεί επίσης να ανακουφίσει. 

Έμφραγμα

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Εάν κάποιος αισθάνεται ασφυκτική πίεση που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ναυτία, έντονη δύσπνοια ή πόνο στο στήθος ή τον αριστερό βραχίονα, πρέπει οπωσδήποτε να καλέσει για βοήθεια. Μια γυναίκα που παθαίνει καρδιακή προσβολή μπορεί να έχει πιο διακριτικά συμπτώματα. Μαζί με τον πόνο στο στήθος, μπορεί να αισθάνεται κουρασμένη, να έχει πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι ή να αισθάνεται ζάλη. 

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι ένας θρόμβος στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Το στήθος μπορεί να πονάει κατά τη βαθιά αναπνοή, τον βήχα, κατά τη διάρκεια του φαγητού ή κατά το σκήψιμο. Η επικοινωνία με τον γιατρό θα πρέπει να είναι άμεση και σε αυτή την περίπτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i