Σορβιτόλη: Τι είναι και ποιος ο ρόλος της στην κινητικότητα του εντέρου

Εάν ταλαιπωρείσαι από αέρια στο έντερο και δυσκοιλιότητα, το άρθρο αυτό σε αφορά.

γυναίκα χαρά καλοκαίρι ήλιος istock

Τα προβλήματα του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και το φούσκωμα στην κοιλιά είναι πολύ πιο συχνά απ’ όσο ενδεχομένως πιστεύουμε. Και παρότι υπάρχουν στη διάθεσή μας τα προβιοτικά που βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου και η άσκηση που συμβάλει στην κινητικότητά του, υπάρχουν ορισμένες τροφές που εάν τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τη δυσκοιλιότητα.

Τι σημαίνει δυσκοιλιότητα;

Για να λύσουμε ένα πρόβλημα είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας National Institutes of Health ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία έχουμε τρεις ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα και τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά, ξηρά, με σβόλους και να σε δυσκολεύουν στην αποβολή τους. Τα πιθανά αίτια της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι πολλά, ανάμεσά τους η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής, διαταραχές του πυελικού εδάφους, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα διατροφής ακόμη και απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα οι διακοπές.

Τι μπορείς να κάνεις για τη δυσκοιλιότητα

Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με "σπιτικές θεραπείες" αρκεί να προσθέσεις στη διατροφή σου ορισμένες ουσίες, εξηγεί η διατροφολόγος και Emily Haller, με έδρα στο τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Στις ουσίες αυτές συγκαταλέγονται οι φυτικές ίνες και η σορβιτόλη.

Τι είναι η σορβιτόλη

Πρόκειται για μία αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και που μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό καθαρτικό. "Δεν απορροφάται και μπορεί να προσελκύσει νερό στο έντερο επιταχύνοντας την διαδικασία της πέψης και ενυδατώνοντας τα κόπρανα ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα και ανώδυνα" εξηγεί.

Τροφές πλούσιες σε σορβιτόλη

Μήλα

Πλούσια σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, τα μήλα προλαμβάνουν και ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα, λέει η Haller. Εάν αναζητάς διαφορετικούς τρόπους να τα βάλεις στην καθημερινότητά σου σκέψου φέτες αλειμμένες με βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο, ψιλοκομμένο μήλο μέσα στη βρώμη σου ή ως προσθήκη σε μια πράσινη σαλάτα.

Διαβάστε Επίσης

Πυρηνόκαρπα φρούτα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα μάνγκο, τα οποία είναι όλα τους πλούσια σε σορβιτόλη. Επιπλέον, προσφέρουν όλα τους μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, περίπου 3 γρ. για τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα μάνγκο και 2 γραμμάρια για τα ροδάκινα.

Ειδικά για το μάνγκο, ένα φρούτο που δεν το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα στη χώρα μας, μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκε ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων μάνγκο την ημέρα (περίπου 2 φλιτζάνια) για 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τη συχνότητα των κενώσεων σε ανθρώπους με χρόνια δυσκοιλιότητα.

Για να αυξήσεις την πρόσληψη των παραπάνω φρούτων πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα στο μείγμα του πρωινού σου μπολ, φτιάξε μια φρουτοσαλάτα, συνόδεψε με αυτό το τυρί σου ή τη σαλάτα σου.

Αχλάδι

Και αυτό το φρούτο, όπως και το μήλο, προσφέρει έναν συνδυασμό σορβιτόλης και φυτικών ινών και βελτιώνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Εκτός από το να τα απολαύσεις σκέτα, μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με λίγη ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και να τα φας σαν ένα υγιεινό επιδόρπιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i