Αυτες είναι οι δύο βασικές αιτίες της δυσκοιλιότητας - και οι λύσεις τους

Ένας γαστρεντερολόγος μοιράζεται μαζί μας όσα γνωρίζει για τα αίτια της δυσκοιλιότητας, μιας κατάστασης που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Χρόνια δυσκοιλιότητα iStock

Ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz, Μ.D. μας μιλά για ένα πολύ κοινό πρόβλημα: τη δυσκοιλιότητα και τα αέρια στο έντερο. Όπως λέει, ουσιαστικά το 100% των ασθενών με δυσκοιλιότητα υποφέρουν από αέρια και φούσκωμα τα οποία είναι η πιο κοινή εκδήλωση της ανεπαρκούς κένωσης του εντέρου. Υπάρχουν όμως κι άλλα συμπτώματα τα οποία είναι αρκετά συνηθισμένα στη δυσκοιλιότητα: πόνος σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιάς, ναυτία, γρήγορος κορεσμός κατά το φαγητό, απώλεια της όρεξης ή απέχθεια για το φαγητό και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Διαβάστε Επίσης

Οι δύο βασικές αιτίες της δυσκοιλιότητας

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο είναι η έλλειψη τακτικής συχνότητας επισκέψεων στην τουαλέτα και πρόβλημα στη λειτουργία του πυελικού εδάφους. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Χαμηλή κινητικότητα του εντέρου

Οι άνθρωποι με αυτό το γνώρισμα δυσκολεύονται να κενώσουν επαρκώς το έντερο. Αυτό συχνά εκδηλώνεται με σκληρά και "σαν της κατσίκας" κόπρανα τα οποία αποβάλλονται με δυσκολία και πόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή;

  • Πίνουμε τουλάχιστον έξι (ιδανικά οχτώ) ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Όταν κινείται το σώμα κινείται και το έντερο ώστε να αποβάλει κόπρανα και αέρια.
  • Αυξάνουμε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών. Δαμάσκηνα, βρώμη, τριμμένος λιναρόσπορος ή σπόροι chia βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αρκεί να τα βάλουμε σταδιακά στη διατροφή μας.
  • Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας παίρνουμε μαγνήσιο πριν τον ύπνο. Το μαγνήσιο συμβάλει στον καλό ύπνο, την καταπολέμηση του άγχους και επίσης της δυσκοιλιότητας.

Διαβάστε Επίσης

Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποδίδαμε τη δυσκοιλιότητα στη χαμηλή κινητικότητα του εντέρου. Δυστυχώς παραβλέπαμε κάτι πολύ σημαντικό, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος. Η κινητικότητα είναι σημαντική, αλλά είναι αδύνατο να αφοδεύσουμε εάν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τους μυς γύρω από τον πρωκτό και τους μυς που αποτελούν το πυελικό έδαφος. Ρόλος τους είναι να αποτρέπουν την ακράτεια δυστυχώς όμως σε κάποιους ανθρώπους δεν κάνουν μόνο αυτό αλλά δεν "συμπεριφέρονται" όπως θα θέλαμε όταν επιθυμούμε να πάμε στην τουαλέτα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μία ιατρική κατάσταση που ονομάζεται πυελική δυσυνέργεια, όπου οι μύες δεν μπορούν να χαλαρώσουν όταν θα έπρεπε και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν το αντίθετο, συσπώνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία και τον πόνο στην κένωση και βέβαια δεν επιτρέπει να αδειάσει το έντερο όπως θα έπρεπε. Ένα άλλο σύμπτωμα της πυελικής δυσυνέργειας είναι ότι μετά από ένα διάστημα από την πρώτη "προσπάθεια" οι άνθρωποι επιστρέφουν στην τουαλέτα νιώθοντας την ανάγκη να προσπαθήσουν ξανά.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Εάν υποψιάζεσαι ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο πυελικό έδαφος συζητήστε το με τον ουρολόγο, έναν φυσιοθεραπευτή ειδικευμένο στο πυελικό έδαφος ή τον γυναικολόγο σου. Μπορούν να σου προτείνουν ασκήσεις που θα βοηθήσουν.

Η αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τουαλέτα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

  • Καθόμαστε στη λεκάνη με τα γόνατα πιο ψηλά από τα ισχία μας. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χαμηλό σκαμπό για να πατάμε τα πέλματά μας.)
  • Γέρνουμε το σώμα προς τα εμπρός και ακουμπάμε τους αγκώνες  στα γόνατα.
  • Χαλαρώνουμε και αφήνουμε ελεύθερο το στομάχι.
  • Ισιώνουμε τη σπονδυλική στήλη.

Θυμήσου: Εάν η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που επιμένει και σε ταλαιπωρεί, μίλησε με το γιατρό σου. Μην αφήνεσαι να υποφέρεις γιατί είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε μαζί να βρείτε λύσεις για να ανακουφιστεί το πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i