10 συμπτώματα που χτυπούν "καμπανάκι" για τα νεφρά μας

Τα υγιή νεφρά είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική μας υγεία. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Νεφρά αναγνώρισε κάποια συμπτώματα που είναι σημαντικό να τα συζητήσεις με τον γιατρό σου.

νεφρά istock

Συνεργάστηκε ο δρ Νικόλαος Κωτσαλάς, στρατιωτικός ιατρός και ειδικός νεφρολόγος-υπερτασιολόγος, επιμελητής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Τα νεφρά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό για την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού όπως της ουρίας, της κρεατινίνης και των τοξικών προϊόντων μεταβολισμού. Όταν  τα νεφρά δε λειτουργούν σωστά, προκαλούνται κατακράτηση υγρών και ηλεκτρολυτών, φαγούρα, διαταραχές ούρησης, οξεοβασικές διαταραχές, άνοδος αρτηριακής πίεσης, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, αναιμία, διαταραχές πήξεως, ουραιμική εγκεφαλοπάθεια, αλλοιώσεις του σκελετού, αδυναμία, ανδρική ανικανότητα, μειωμένη γονιμότητα, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, μουδιάσματα.

Διαβάστε Επίσης

Ποια συμπτώματα χτυπούν "καμπανάκι κινδύνου"

Η νεφροπάθεια αποτελεί "σιωπηλό εχθρό" που δεν θα σου δώσει ενδείξεις για την παρουσία της έγκαιρα. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν όταν θα είναι πια πολύ αργά.

Ακολουθούν 10 ενδείξεις που θα σε προειδοποιήσουν ότι είναι καλό να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
1    Ολιγουρία ή ανουρία, σε πιο προχωρημένα στάδια λόγω έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας.
2    Ούρα αφρίζοντα, σαν σαμπάνια, λόγω αυξημένης αποβολής λευκώματος. 
3    Αίμα στα ούρα. Το αίμα στα ούρα είναι πάντα λόγος ανησυχίας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, θα σε οδηγήσει όμως επιβεβλημένα στην πόρτα του γιατρού.
4    Πρήξιμο και δύσπνοια. Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, τα περιττά υγρά που υπάρχουν στο σώμα συσσωρεύονται και προκαλούν οίδημα στα χέρια, τα πόδια, στους αστραγάλους ή στο πρόσωπο. Η δύσπνοια που αναφέρεται οφείλεται επίσης στην υπερφόρτωση του οργανισμού με υγρά. 
5 Μεγάλη κόπωση και γενικευμένη αδυναμία. Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης της ερυθροποιητίνης οδηγεί στην αναιμία. Το αποτέλεσμα είναι η γενικευμένη κόπωση και η υπερβολική αδυναμία.
6 Δυσκολία συγκέντρωσης, εμφάνιση ζαλάδας. Η αναιμία, σε συνδυασμό με τη νεφροπάθεια, στερεί επίσης από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη ζαλάδα και την αδυναμία συγκέντρωσης.
7    Ναυτία, εμετοί και ανορεξία λόγω της συσσώρευσης τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού στην κυκλοφορία.
8    Μελάγχρωση του δέρματος και φαγούρα. Τα προβλήματα στα νεφρά οδηγούν στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στο αίμα. Έτσι, επηρεάζεται η όψη του δέρματος και μπορεί να εκδηλωθούν εξανθήματα αλλά και έντονη φαγούρα.
9    Μεταλλική γεύση στο στόμα. Αν νιώσεις περίεργη γεύση σαν μέταλλο στο στόμα σου, μην αδιαφορήσεις. Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, αυξάνεται η ουρία στο αίμα (ουραιμία). Η ουρία διασπάται σε αμμωνία στο σάλιο και έτσι μένει μια χαρακτηριστική γεύση στο στόμα.
10 Νευρολογικά συμπτώματα. Ανάμεσά τους, διαταραχές ύπνου, τα ανήσυχα άκρα και οι μυϊκές κράμπες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i