Τι σημαίνει για την υγεία σου αν δεν ιδρώσεις μετά από έντονη γυμναστική;

Μήπως δεν έχεις γυμναστεί όσο χρειαζόταν ή κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σου, αν δεν δεις ιδρώτα στο μπλουζάκι σου;

γυμναστικη στο σπίτι iStock

Μετά από ένα απαιτητικό session γυμναστικής βλέπεις τους γύρω σου να έχουν ιδρώσει τη φανέλα και να σκουπίζονται με την πετσέτα τους, ωστόσο εσύ νιώθεις πως ίσως είσαι η μόνη που δεν έριξες ούτε σταγόνα. Μήπως θέλει να σου πει κάτι ο οργανισμός σου ή απλά δεν έκανες την ίδια προσπάθεια με τους υπόλοιπους;

Σύμφωνα με τον φυσιολόγο άσκησης, Matthew Accetta, συνήθως η συχνότερη αιτία είναι η αφυδάτωση. Όπως εξηγεί, τα επίπεδα ιδρώτα από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρουν, ωστόσο όταν ένα άτομο δεν ιδρώνει συνήθως οφείλεται στην αφυδάτωση. "Το σώμα δεν είναι γεμάτο από υγρά, οπότε προσπαθεί να κρατήσει οτιδήποτε έχει", αναφέρει.

Επομένως, αν υπό φυσιολογικές συνθήκες έχεις συνηθίσει να ιδρώνεις και παρατηρήσεις πως για κάποιο λόγο αυτό δεν συμβαίνει, τότε θυμήσου να πιεις αρκετό νερό και να μην το αμελήσεις και ένα 24ωρο μετά τη γυμναστική. "Το να μην πιεις μία ημέρα αρκετό νερό δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Όμως αν γίνει τακτική συνήθεια, θα θες να βρεις έναν τρόπο να την αλλάξεις πριν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις", επισημαίνει.

Φυσικά, η αφυδάτωση δεν αποτελεί τον μόνο λόγο που δεν ιδρώνεις μετά από τη γυμναστική. Πιο αναλυτικά, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξωτερικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο ασκείσαι. Αν για παράδειγμα ο αέρας είναι κρύος γύρω σου, δεν θα χρειαστεί να ιδρώσεις πολύ, ενώ το αντίθετο θα συμβεί σε ένα ζεστό περιβάλλον, δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες για να ελέγξει τη θερμοκρασία του. 

Παράλληλα, ο ιδρώτας αποτελεί σύμπτωμα μεγαλύτερων ηλικιών και ξεκινά από την εφηβεία και μετά. "Όσο το σώμα γερνάει, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ρύθμιση της θερμοκρασίας και επιστροφή στην ομοιόσταση. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που τα ηλικιωμένα άτομα ιδρώνουν περισσότερο, ενώ τα παιδιά λιγότερο", υπογραμμίζει ο Accetta.

Αλλά και ο θυρεοειδής μπορεί να εμποδίζει το σώμα σου να ιδρώσει όσο θα έπρεπε, γι' αυτό καλό θα είναι να συμβουλευθείς τον γιατρό σου, αν παρατηρήσεις ότι υπάρχει πρόβλημα.

Συνεπώς, σίγουρα το να μην ιδρώνεις, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έχεις γυμναστεί σωστά, παρά τα όσα προστάζει η κουλτούρα του fitness.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i