9 συμβουλές για ασφάλεια στη θάλασσα (επειδή μπορεί να μην βρεις μπροστά σου μια πλαστική μπάλα*)

Με 13.676 χιλιόμετρα ακτών, η θάλασσα μας καλεί και εμείς δεν αντιστεκόμαστε. Οι παρακάτω όμως συμβουλές για να κολυμπάμε με ασφάλεια είναι ένας πολύτιμος οδηγός για μικρούς και μεγάλους.

κολύμπι - θάλασσα iStock

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται ενώ κάνουν θαλάσσια σπορ, ενώ στην Ελλάδα σημειώνονται κατά μέσο όρο ετησίως 339 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνιγμός θεωρείται μια από τις 5 κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα, σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών, και η 3η στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας.

Τα παραπάνω στοιχεία και στατιστικά δεν έχουν σκοπό να μας τρομοκρατήσουν. Με αφορμή όμως και την περιπέτεια του 30χρονου Ιβάν που πάλευε επί 18 ώρες ανοιχτά της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, ας μιλήσουμε ξανά για την ασφάλεια στη θάλασσα. 

* Για την ιστορία, ο 30χρονος κατάφερε κρατώντας μία μπάλα να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού για πάρα πολλές ώρες και έτσι πήρε πολύτιμες ανάσες ξεκούρασης και να μη λυγίσει από την εξουθενωτική, πολύωρη κολύμβηση. Και κάπου εδώ έρχεται η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει τα πιο τρελά σενάρια, καθώς η συγκεκριμένη μπάλα, που βρέθηκε ως εκ θαύματος μπροστά στον Ιβάν, χάθηκε από την παραλία Εβγάτη στη Λήμνο, στις 30 Ιουνίου. Επειδή όμως δεν θα βρούμε όλοι μια πλαστική μπάλα για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε εάν τύχει ένα ατύχημα στη θάλασσα, οι παρακάτω συμβουλές από τον μη κερδοσκοπικό φορέα Safe Water Sports είναι χρήσιμες για όλους μας. 

Απολαμβάνουμε τη θάλασσα και το κολύμπι με ασφάλεια

1. Κολυμπάω ή κάνω ένα θαλάσσιο σπορ μόνο εάν έχουν περάσει 2-3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού/ποτού. Κάθε χρόνο καταγράφονται πνιγμοί και ατυχήματα εξαιτίας κατανάλωσης φαγητού και αλκοόλ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ είμαστε παρέα με φίλους, σε σκάφος ή σε πισίνες. Όταν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι, η καρδιά μας επιβαρύνεται, καθώς αναγκάζεται να "δουλέψει" ακόμη πιο εντατικά για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των μυών κατά την κολύμβηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή ακόμα και λιποθυμία. Επίσης, κολυμπώντας με γεμάτο στομάχι, ειδικότερα αν κάνουμε βουτιές, υπάρχει ο κίνδυνος παλινδρόμησης και εισρόφησης. Το ίδιο ισχύει και όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο με υγρά, π.χ. αν έχει γίνει κατανάλωση αλκοόλ τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μείωσης των αντανακλαστικών μας, κίνδυνος εμετού και εισρόφησης και πιθανή απώλεια προσανατολισμού.

2. Κολυμπάω πάντα παράλληλα με την ακτή και όχι μέχρι εξάντλησης. Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται παράλληλα με την παραλία που είμαστε και όχι κάθετα και πάντα μέσα στον χώρο που ορίζεται από τις σημαδούρες (εάν υπάρχουν). Έτσι εάν κουραστούμε ή μας συμβεί μια κράμπα ή κάτι άλλο αναπάντεχο θα μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια προς τα έξω.

Γενικά, προκειμένου να κολυμπάμε με ασφάλεια δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε ή να κολυμπάμε πίσω από βράχια όπου δεν υπάρχει ορατότητα. Επίσης καλό θα είναι να βρισκόμαστε γενικά σε σημείο που "πατώνουμε" και σε οπτικό πεδίο κάποιου δικού μας ή του ναυαγοσώστη. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται "ακραίο" εάν γενικά αγαπάς τη θάλασσα και κολυμπάς πολύ, ωστόσο δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια εξοικείωση με το νερό, ούτε έχουμε όλες τις ημέρες τις ίδιες "δυνάμεις". 

Προτού μπούμε στη θάλασσα και ξανοιχτούμε, ακούμε πάντα το σώμα μας και τη φωνή της λογικής. 

3. Δεν κολυμπάω ή κάνω ένα θαλάσσιο σπορ με έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες, δυνατός αέρας). Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων αποφεύγω να κολυμπήσω σε θάλασσα ή πισίνα ή να κάνω ένα θαλάσσιο σπορ. Εάν βρίσκομαι ήδη στη θάλασσα, επιστρέφω αμέσως προς την ακτή εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν. 

4. Δεν μπαίνω απότομα στο νερό όταν είναι παγωμένο όπως π.χ. την άνοιξη και το φθινόπωρο ή σε ποτάμια. Δίνω χρόνο στον εαυτό μου, βρέχω το σώμα μου και μπαίνω σταδιακά προκειμένου το σώμα μου να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του νερού.

Διαβάστε Επίσης

Ασφάλεια στο κολύμπι σε κάθε ηλικία

5Επιλέγω πάντα να κολυμπάω σε παραλία με ναυαγοσώστη. Πολλές φορές, οι αντοχές ενός ανθρώπου μειώνονται καθώς μεγαλώνει. Επειδή μπορεί εύκολα κάποιος να νιώσει μια αδιαθεσία, ειδικά τις ζεστές ημέρες κατά την πρωινή ώρα, να παραπατήσει εάν υπάρχουν βράχια στη θάλασσα, καλό είναι πάντα να επιλέγει να κολυμπήσει σε παραλίες που υπάρχει ο ναυαγοσώστης και να τις επισκέπτεται τις ώρες όπου βρίσκεται ο ίδιος (από τις 10:00-18:00 και όχι νωρίτερα ή αργότερα). Επιπλέον, όταν πάμε να κολυμπήσουμε έχουμε ΠΑΝΤΑ κάποιον μαζί μας που θα είναι σε θέση να μας προσέχει. Δεν πηγαίνουμε μόνοι αλλά και δεν "πιανόμαστε" ο ένας από τον άλλον εάν νιώσουμε άσχημα ή φοβηθούμε γιατί αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια διπλό πνιγμό. Ο ρόλος της παρέας είναι για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

6. Δεν υπερεκτιμώ τις δυνάμεις μου και όταν πάω βαθιά κουβαλάω πάντα ένα πλευστό μέσο (μακαρόνι, σωσίβιο, κ.λπ.) Δεν αποτελεί ντροπή εάν θελήσουμε να κολυμπήσουμε, να έχουμε μαζί μας κάποιο βοηθητικό μέσο όπως ένα σωσίβιο ή "μακαρόνι" εφόσον πρόκειται για την ασφάλειά μας όπως π.χ. σε περίπτωση κράμπας. 

7. Αν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή ή έχω προβλήματα υγείας καλό είναι να συμβουλεύομαι τον προσωπικό μου ιατρό πριν κολυμπήσω. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μας ή κάποια πάθηση, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον ιατρό μας γιατί ενδεχομένως κάποια φάρμακα ή η φυσική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την κολυμβητική μας ικανότητα. 

8. Εάν επισκέπτομαι μια άγνωστη παραλία σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, κατεβάζω την εφαρμογή Safe Water Sports app και ενημερώνομαι αν η παραλία έχει βράχια, είναι οργανωμένη, έχει ναυγοσώστη, υπάρχει επιχείρηση με θαλάσσια σπορ, διαβάζω τους κανονισμούς των θαλάσσιων σπορ κ.ά.

9. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης επικοινωνώ με την Άμεση Δράση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον αριθμό 108 ή καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i