Καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό; Πώς θα διατηρήσεις τον χώρο σου δροσερό

7 τρόποι για να καταπολεμήσεις τη ζέστη στο σπίτι.

γυναίκα ανεμιστήρας ζέστη καύσωνας καλοκαίρι istock

Είτε επειδή σκέφτεσαι την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση και δεν σου πάει το χέρι να πατήσεις το κουμπί του κοντρόλ του κλιματιστικού σου, είτε επειδή δεν έχεις συσκευή air-conditioning, το καλοκαίρι αναμφίβολα δεν θα σε βρει στην καλύτερη φάση, αν δεν έχεις φύγει για διακοπές. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά, το σπίτι σου χωρίς κλιματιστικό μοιάζει με θερμοκήπιο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, ακόμα και απλά να καθίσεις στον καναπέ σου. Πώς, λοιπόν, θα καταφέρεις να αντεπεξέλθεις το καλοκαίρι στην πόλη;

Πώς θα κρατήσεις τον χώρο σου δροσερό;

1. Κλείσε τα παντζούρια

Εσύ γνώριζες πως ο ήλιος που μπαίνει από το παράθυρό σου, μπορεί να μετατραπεί στον χώρο σου σε θερμότητα; Προστάτευσε το σπίτι σου, κλείνοντας τα παντζούρια ή τις κουρτίνες (αν είναι χοντρές και σκούρες ακόμα καλύτερα), ώστε να αποφύγεις την πολλή ζέστη. 

2. Κλείσε τις πόρτες των δωματίων

Προκειμένου να βοηθήσεις τον ανεμιστήρα που μπορεί να έχεις εύκαιρο να κάνει τη δουλειά του, κλείσε τις πόρτες δωματίων που δεν χρησιμοποιείς, ώστε να περιορίσεις την επιφάνεια, αλλά και να κρατήσεις στα υπόλοιπα δωμάτια τη δροσιά.

3. Άνοιξε τα παράθυρα το βράδυ

Προσπάθησε κατά τη διάρκεια της ημέρας που η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή, να κρατάς τα παράθυρά σου κλειστά. Όταν παρατηρήσεις πως η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική, πράγμα που συμβαίνει συνήθως το βράδυ, μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα, ώστε να μπει το αεράκι.

4. Φτιάξε ένα DIY κλιματιστικό

Αν είσαι ευρηματική και σου αρέσουν οι εφευρέσεις, τώρα είναι η στιγμή να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει. Αν δεν έχεις κλιματιστικό, μπορείς να δημιουργήσεις ένα αυτοσχέδιο, αρκεί να έχεις τουλάχιστον έναν ανεμιστήρα. Είτε με το να τοποθετήσεις μπροστά από τον ανεμιστήρα ένα μπωλ γεμάτο παγάκια ή παγωμένα μπουκάλια στο πίσω μέρος του, θα καταφέρεις να σε φυσάει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παγωμένος αέρας.

5. Απόφυγε τον φούρνο

Όσο κι αν αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού, προσπάθησε να του κάνεις όσο πιο λιγότερη χρήση γίνεται, ώστε να μην θερμαίνεται ακόμα πιο πολύ ο χώρος.

6. Αποσύνδεσε τις ηλεκτρικές συσκευές

Απομάκρυνε τη θερμότητα από το σπίτι με το να αποσυνδέσεις όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή, ακόμα και τον φορτιστή σου από την πρίζα. Παράλληλα, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι, που δημιουργεί βάσει έρευνας ζέστη στον χώρο. Άλλωστε, είναι καλοκαίρι, επομένως δεν θα κρυώσεις.

7. Αγόρασε έναν ανεμιστήρα οροφής

Αν νιώθεις πως ο συμβατικός ανεμιστήρας δεν κάνει δουλειά, μπορείς να αγοράσεις έναν ανεμιστήρα οροφής, ο οποίος λέγεται πως μπορεί να δροσίσει έναν χώρο, κατεβάζοντας σημαντικά τη θερμοκρασία του δωματίου και χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ενέργεια απ' ό,τι ο επιτραπέζιος. 

Αν οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές, μην μείνεις στο σπίτι, παρά προτίμησε να κατευθυνθείς προς έναν δημόσιο χώρο που γνωρίζεις πως έχει κλιματιστικό.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i