Εσύ μπορείς να απαντήσεις αν είσαι υγιής;

Τι σημαίνει να είσαι υγιής; Πώς αντιλαμβάνεσαι την υγεία και πώς πρέπει να είναι στην πραγματικότητα;

υγιής unsplash

Τι σημαίνει για σένα να είσαι υγιής; Είναι το να γυμνάζεσαι, να τρως σωστά και να έχεις μία καλή φυσική κατάσταση; Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι τείνουν να μπερδεύουν το τι σημαίνει να είσαι υγιής, καθώς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πώς είναι. 

Όπως εξηγεί ο γιατρός L. Kenneth Zweig, συμβαίνει συχνά οι ασθενείς του να μην γνωρίζουν πώς ακριβώς να προσδιορίσουν το πώς είναι ένας υγιής άνθρωπος. Για παράδειγμα, ποιος είναι πιο υγιής; Ένας άνθρωπος που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχει υψηλή πίεση, αλλά τρέχει 5 χιλιόμετρα την ημέρα, προσέχοντας τη διατροφή του ή εκείνος που είναι υπέρβαρος και καπνίζει, ωστόσο νιώθει καλά και δεν έχει κάποιο πρόβλημα προς το παρόν;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τη λέξη "υγιής" προσδιορίζουμε μία κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία κάποιας ασθένειας. Για τον Zweig, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται υγιής όταν δεν βασανίζεται από χρόνιο πόνο ή δεν κινδυνεύει να υποφέρει. 

Όταν λέμε πως κάποιος πονάει, δεν εννοούμε μόνο τον σωματικό πόνο. Ο πόνος αναφέρεται επίσης στον πνευματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο μιας σωματικής ή ψυχολογικής κατάστασης. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε υποφέρει και γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστο είναι, ωστόσο αυτό που το καθιστά πρόβλημα είναι η διάρκεια του πόνου που προέρχεται από μία ασθένεια ή μία ψυχική διαταραχή. 

Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να λαμβάνουμε ελαφρά τη καρδία τον συναισθηματικό πόνο που συνοδεύει μία κατάσταση. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος υποστεί εγκεφαλικό και δεν μπορεί να κουνήσει τον δεξιό του ώμο, όμως είναι χαρούμενος και γεμάτος, δεν υποφέρει. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Zweig, οφείλουμε να κάνουμε focus στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα. Όπως εξηγεί, όταν συζητά με τους ασθενείς τους, οι περισσότεροι προτιμούν να μην παραταθεί η ζωή τους με μηχανικό τρόπο, αν η ποιότητα αυτής μειωθεί. Οπότε, η δουλειά ενός γιατρού δεν είναι τόσο να αντιμετωπίζει μία ασθένεια και να επιμηκύνει τη ζωή κάποιου, παρά να επεκτείνει την ποιότητα της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, χωρίς το άτομο να υποφέρει. 

Οπότε, καταλαβαίνουμε πως η υγεία συνδέεται άρρηκτα με την αποφυγή του πόνου, που λίγοι άνθρωποι πιστεύουν πως υπάρχει σύνδεση. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς, λοιπόν, τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να είσαι υγιής, αντικατάστησε το δεύτερο σκέλος και βάλε τον νέο τρόπο ζωής σου σε εφαρμογή, ώστε να μην χρειαστεί να υποφέρεις ποτέ.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i