Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο;

Όταν κάνει κρύο θέλουμε να τρώμε περισσότερο και συχνότερα και αντί για το γυμναστήριο θέλουμε απλά να χωθούμε στον καναπέ. Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας, καίμε με κάποιον τρόπο τις παραπάνω θερμίδες;

κρύο χειμώνας πίτσα istock

Εάν είσαι κι εσύ όπως εμείς εδώ στο Shape με τα κρύα, τις βροχές και τα χιόνια θέλεις να τσιμπολογάς γλυκά και αλμυρά και βαριέσαι να κάνεις γυμναστική. Λογικό. Από την άλλη, όλοι (;) έχουμε στο μυαλό μας πως όταν κάνει κρύο καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε σειρές. Ισχύει αυτό; Πώς επηρεάζει το κρύο το σώμα μας και τι σημαίνει αυτό για τις θερμίδες που χρειαζόμαστε και που καταναλώνουμε; Δεν θα σε πάμε… μέσω Λαμίας, θα σου δώσουμε αμέσως τη βασική απάντηση και μετά θα δούμε πώς αλλιώς επηρεάζεται ο οργανισμός μας από το κρύο.

Ναι, καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο!

Μπορεί μέχρι τώρα να νόμιζες ότι ο ιδρώτας το καλοκαίρι σε βοηθάει να χάσεις βάρος, αυτό όμως που συμβαίνει είναι πως όταν κρυώνεις καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες. Ας το πούμε με άλλα λόγια: Ο ιδρώτας το καλοκαίρι είναι μια κλιματική επίδραση, ενώ οι θερμίδες που καίμε το χειμώνα είναι εσωτερική.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού του σώματός μας -η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σε κατάσταση αδράνειας. Το σώμα μας δουλεύει πιο σκληρά για να μας κρατήσει ζεστούς παράγοντας εσωτερικά ενέργεια και έτσι, καταλήγουμε να καίμε θερμίδες χωρίς να κάνουμε τίποτε. Ίσως το έχεις αντιληφθεί ίσως όχι αλλά τελικά το χειμώνα είναι πιο εύκολο να χάσουμε τα επιπλέον κιλά απ’ ότι το καλοκαίρι.

Διαβάστε Επίσης

Τρέμουμε περισσότερο και συχνότερα – και ναι, και αυτό καίει θερμίδες αν και ελάχιστες

Όλοι τρέμουμε όταν βγούμε στο κρύο, το ξέρουμε αυτό. Ήξερες όμως ότι το τρέμουλο είναι ένα αντανακλαστικό που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παραμείνει ζεστό; Συνήθως το έναυσμα για το τρέμουλο δίνεται όταν η θερμοκρασία σώματος πέσει πιο χαμηλά απ’ ότι συνήθως. Ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο ενεργοποιείται και στέλνει στο σώμα μας το μήνυμα ότι χρειάζεται επιπλέον θερμότητα. Έτσι, οι μύες στο σώμα, και ειδικά τα άκρα, αρχίζουν να τρέμουν. Για να πλησιάσουμε όμως το θέμα μας, εάν καις περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο, όπως κάθε κίνηση, έτσι και αυτή αυξάνει (πολύ ελαφρά) τις θερμίδες που καις – αλλά όχι αρκετά ώστε να εξισορροπήσουν τα δύο μπισκότα και το φλιτζάνι τη ζεστή σοκολάτα που ίσως ήπιες νωρίτερα!

Πηγαίνουμε πιο συχνά στην τουαλέτα – και μπορεί να είμαστε πιο χαμηλά στη ζυγαριά την επόμενη μέρα

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει είτε στη διάρκεια της ημέρας εάν έχεις βγει βόλτα στο χιόνι είτε το βράδυ εάν το πάπλωμά σου δεν είναι αρκετά ζεστό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι ότι με το κρύο συστέλλονται οι αρτηρίες του αίματος, με αποτέλεσμα για να κινηθεί το αίμα στο σώμα να χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη η πίεση του αίματος για να μπορεί να κυκλοφορήσει παντού. Ο πιο εύκολος τρόπος για τον οργανισμό μας για να επαναφέρει τη φυσιολογική πίεση του αίματος είναι να διώξει τα περιττά υγρά, κάτι που κάνει αυξάνοντας τη διούρηση. Και έχοντας αποβάλλει τα περιττά υγρά, aka κατακράτηση, την επόμενη ή τις επόμενες ημέρες μιας κακοκαιρίας, εάν έχεις φάει συντηρητικά και δεν έχεις πιει αλκοόλ θα δεις διαφορά στη ζυγαριά σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i