Πότε σταματάμε να ψηλώνουμε;

Εξακολουθούμε να ψηλώνουμε καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας ή σταματάμε σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία;

ύψος iStock

Είσαι στα 30 τους και αναρωτιέσαι αν υπάρχει περίπτωση να λάβεις εκείνους τους "ξεχασμένους" πόντους στο ύψος σου που πάντα επιθυμούσες σαν ένα αναπάντεχο δώρο; Συνεχίζουμε να ψηλώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή είναι μια διαδικασία που σταματάει σε συγκεκριμένη ηλικία; Η ανάπτυξη του ανθρώπου αποτελεί μία πολύ περίπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από αρκετούς σημαντικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους συναντάμε τα γονίδια, τη διατροφή, τις ορμόνες και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με την επιστήμη, η γρήγορη ανάπτυξή μας συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, που το σώμα μας αναπτύσσεται και ωριμάζει. Αυτό οφείλεται στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των μυών και των οστών μας. 

Όπως αναφέρει ο CDC, ο μέσος όρος ύψους για τα κορίτσια στις ΗΠΑ είναι το 1,62.5 σε ηλικία 20 ετών, ενώ στην περίπτωση των αγοριών είναι το 1,75,7 στην ίδια ηλικία. Σταματάμε, λοιπόν, σε συγκεκριμένη ηλικία να ψηλώνουμε;

Πότε σταματάμε να ψηλώνουμε;

Δυστυχώς, η επιθυμία σου να ψηλώσεις περισσότερο, δεν θα έρθει ξαφνικά στη ζωή σου στην ηλικία των 30, κάτι που μπορείς να κάνεις πραγματικότητα με λίγο τακούνι. Πιο αναλυτικά, οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να ψηλώνουν προς το τέλος της εφηβείας τους ή στις αρχές των 20, δηλαδή ανάμεσα στις ηλικίες 18-20 για τα κορίτσια. Αντίθετα, για τα αγόρια στο διάστημα 12-15 ετών γίνεται η εκτόξευση του ύψους τους, όπου στην περίπτωσή τους ψηλώνουν κάθε χρόνο κατά λίγα εκατοστά. Ωστόσο, ο ρυθμός επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και σε πολλά αγόρια μπορεί να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα εκείνα να συνεχίζουν να ψηλώνουν μέχρι να φτάσουν στο φυσιολογικό τους ύψος, ανεξάρτητα από τα όρια ηλικίας - χωρίς αυτό να σημαίνει πως εξακολουθούν να ψηλώνουν και μετά την ηλικία των 20. Στην ουσία, μόλις οι πλάκες ανάπτυξης στα οστά συγχωνευτούν, η ανάπτυξη σταματά ολοκληρωτικά. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 15 έως 17 ετών για τα αγόρια και των 13 έως 15 ετών για τα κορίτσια, σύμφωνα με το Nemours Kids Health. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τους ατομικούς παράγοντες.


Παράγοντες που επηρεάζουν το πώς ψηλώνουμε

Είναι δεδομένο ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει το πώς και το πόσο ψηλώνουμε είναι τα γονίδια. Το ύψος μας, όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά μας, καθορίζονται από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας, όπως αναφέρει η επιστήμη. Ωστόσο, δεν αποτελεί ο αποκλειστικός παράγοντας, καθώς οι ίδιες οι αυξητικές ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύψους. Μην ξεχνάμε πως η διατροφή είναι το Α και το Ω για έναν υγιή οργανισμό και στην περίπτωση της ανάπτυξης είναι απαραίτητα όλα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από το φαγητό. Οι ελλείψεις σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη και σε διαταραχές που συνδέονται με αυτή. 

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο γενετικό μας υλικό, ωστόσο μπορούμε να το υποστηρίξουμε μέσω υγιεινών επιλογών. Σίγουρα, πάντως, δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να ψηλώσουμε μετά από κάποια ηλικία, παρά να αποδεχθούμε τον εαυτό μας στο ύψος που είναι. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i