Εγκυμοσύνη & διατροφή: Οι τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμπιγχαμ συνέκρινε παλαιότερες έρευνες και κατέληξε στις τροφές που ενδέχεται να μειώνουν τις πιθανότητες αποβολής.

έγκυος εγκυμοσύνη λαχανικά vegan διατροφή istock

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μιας γυναίκας με το που μάθει πως έμεινε έγκυος είναι να μην αποβάλλει. Συνήθως, οι γιατροί προτείνουν τους πρώτους μήνες στις μέλλουσες μητέρες να προσέχουν ιδιαίτερα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν κάποιες τροφές που ενδέχεται να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου της αποβολής. 

Ειδικότερα, οι ερευνητές επανεξέτασαν τα στοιχεία από 20 παλαιότερες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 65 χιλιάδες γυναίκες, συγκρίνοντας τις διατροφικές συνήθειές τους 3 μήνες πριν και μετά τη σύλληψη. 

Τα στοιχεία της έρευνας:

Όπως απέδειξε η εν λόγω μελέτη, διατροφή που είναι:

  • πλούσια σε φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 61%
  • πλούσια σε λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 41%
  • πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 37%
  • πλούσια σε σιτηρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 33%
  • πλούσια σε θαλασσινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%
  • πλούσια σε αυγά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%

Δεδομένου όμως ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να συσχετίσουν τις υψηλές με τις χαμηλές πιθανότητες αποβολής σε σχέση με τις υπάρχουσες δίαιτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εκείνες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως αμύγδαλα, μοσχάρι και ντομάτες και χαμηλή σε τροφές που προκαλούν φλεγμονές όπως μπισκότα, κράκερ, δημητριακά, γλυκά και αναψυκτικά μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τον κίνδυνο αποβολής. Αντίθετα, οι διατροφές που ήταν πλούσιες σε επεξεργασμένες τροφές έδειξαν ότι είχαν σύνδεση με τον διπλό κίνδυνο αποβολής. 

Διαβάστε Επίσης

Τι προκαλεί όμως τις αποβολές;

Η απάντηση, φυσικά, δεν μπορεί να δοθεί σε μία πρόταση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα συχνό. Πιο αναλυτικά, περίπου το 1/3 των κυήσεων καταλήγουν σε ξαφνικό τερματισμό, τη στιγμή που μπορεί η έγκυος να μην το έχει καν καταλάβει. Σίγουρα πάντως οι σημαντικότερες αιτίες, όπως ορίζει το Planned Parenthood, περιλαμβάνουν: γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, μία σοβαρή μόλυνση, έναν σοβαρό τραυματισμό, ανωμαλίες στη μήτρα, χρόνιες ασθένειες (βλ. διαβήτης). 

Παρ'όλ'αυτά, οι αιτίες για τις μισές πρόωρες αποβολές παραμένουν ακόμα άγνωστες, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Yealin Chung. "Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής -συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της διακοπής της κατανάλωσης αλκοόλ- πριν από τη σύλληψη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να έχουν αντίκτυπο", δήλωσε η ειδικός σχετικά με την έκθεση. 

Απλές συμβουλές σύμφωνα με την ειδικό

Προκειμένου, λοιπόν, να σιγουρέψεις πως από τη μεριά σου έχεις κάνει ό,τι μπορείς για να έχεις μία υγιή εγκυμοσύνη για χάρη του μωρού σου, μπορείς να διατηρήσεις μία υγιεινή διατροφή, να λαμβάνεις τα συμπληρώματα που σου έχει προτείνει ο γυναικολόγος σου, να ασκείσαι - δεδομένου ότι έχεις λάβει έγκριση από τον γιατρό σου- και να προσπαθείς να βγάλεις το άγχος εκτός της ζωής σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i