Εμμηνόπαυση και διαβήτης τύπου 2 - Η πιθανή σύνδεση μεταξύ τους

Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν τη στενή σύνδεση της εμμηνόπαυσης με τον διαβήτη τύπου 2, λόγω των αλλαγών στις ορμόνες του οργανισμού.

γυναίκα στην εμμηνόπαυση iStock

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στις ορμόνες του σώματός μας, καθώς μειώνονται σημαντικά τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων για την υγεία μας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί μπορεί να συνδέονται η εμμηνόπαυση και ο διαβήτης;

Όταν αρχίζει η εμμηνόπαυση, η ποσότητα των οιστρογόνων που παράγει το σώμα μας μειώνεται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που κάνει τα κύτταρα του σώματος να ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη. Καθώς η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν αυτά δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2.

Παράλληλα με τον αντίκτυπο των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν και άλλους παράγοντες που είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση του σωματικού βάρους σε περιοχές όπως η μέση και η κοιλιά, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και τη συνακόλουθη ανάπτυξη διαβήτη.

Δεν πρόκειται όμως για "αξίωμα". Γνωρίζοντας καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, μπορούμε να λάβουμε δράση και να ελέγξουμε κάποιες παραμέτρους που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής μας, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη κατά την εμμηνόπαυση

Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά την εμμηνόπαυση είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες. 

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η διατήρηση του σωστού βάρους. Καθώς το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, η διατήρηση ενός υγιούς εύρους βάρους είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Ακόμη και αν μπούμε στη φάση της εμμηνόπαυσης έχοντας επιπλέον βάρος, δεν υπάρχει ποτέ καλύτερη στιγμή για να εστιάσουμε στο σώμα μας και να το υποστηρίξουμε ώστε να περάσει την εμμηνόπαυση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της άσκησης και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να έχουν συνεχή θετική επίδραση στη διαχείριση και διατήρηση του βάρους μας. 

Το να παραμένουμε δραστήριες και να διαμορφώσουμε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, δίνοντας σε αυτό προτεραιότητα όσο μπορούμε, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά την εμμηνόπαυση.

Ένας λογικός στόχος είναι να κάνουμε κάποιου είδους γυμναστικής για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε ημέρα. Ο οργανισμός θα ευεργετηθεί σημαντικά και συνολικά, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο κίνδυνος του διαβήτη. Το περπάτημα και το κολύμπι μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία εργαλεία για την καταπολέμηση του κινδύνου διαβήτη, ενώ καλό είναι να συνδυάζεται και με προπονήσεις ενδυνάμωσης. Γιατί η μυϊκή μάζα που χτίζουμε μέσω των ασκήσεων ενδυνάμωσης μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.

Ένας ακόμη, λιγότερο γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη είναι το χρόνιο στρες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη μέσω της επίδρασής του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το στρες οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης. Γνωστή ως "ορμόνη του στρες", τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Με την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης και την απομάκρυνση των εξωτερικών στρεσογόνων παραγόντων όπου είναι δυνατόν, μπορούμε να αποτρέψουμε την αύξηση της κορτιζόλης που μπορεί να συμβάλει αρνητικά και αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη.

Διαχείριση του διαβήτη κατά την εμμηνόπαυση

Ωστόσο κάποιες γυναίκες έχουν ήδη εμφανίσει διαβήτη ήδη πριν την εμμηνόπαυση. Τι μπορούμε να κάνουμε τότε; 

-Θα πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας σας καθ' όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέχουν βασικούς δείκτες για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει τον οργανισμό, τιμές που ασφαλώς θα πρέπει να παρακολουθούμε σε συνεργασία με τον προσωπικό μας ενδοκρινολόγο. Ο γιατρός μπορεί να μας εξηγήσει για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας και να μας ενημερώσει για το αν θα πρέπει να λάβουμε παράλληλα κάποια φαρμακευτική αγωγή.

-Προσέχουμε τη διατροφή μας. Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσουμε τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι άπαχες πρωτεΐνες αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τόσο τον διαβήτη όσο και την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

-Αυξάνουμε την άσκηση. Η τακτική άσκηση είναι ιδανικός τρόπος για να διαχειριστούμε τα καθημερινά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες που δεν έχουν αναπτύξει διαβήτη, η εφαρμογή 30 λεπτών μέτριας έως έντονης άσκησης την ημέρα είναι το κλειδί για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i