Αυτός είναι ο ιδανικός χυμός για τη μείωση της φλεγμονής

Τον προτιμούν και οι αθλητές μετά τις προπονήσεις.

χυμός iStock

Αν και ορισμένοι χυμοί που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και μπορεί να μην είναι καλοί για την υγεία μας, άλλοι χυμοί μπορούν πραγματικά να μας ωφελήσουν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, παρόλο που μπορεί να μην είναι δημοφιλής επιλογή, ο χυμός από βύσσινο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά από μια προπόνηση.

Η φλεγμονή στο σώμα είναι αρκετά επικίνδυνη. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και αρθρίτιδα, καθώς και με ασθένειες όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τις τιμές αποτελεί σίγουρα μεγάλη βοήθεια. Μιλώντας στο The Healthy @Reader's Digest η οπότε η Jessica Isaacs, RD, CSSD, εξήγησε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τον χυμό βύσσινο.

Γιατί είναι πολύτιμος ο χυμός βύσσινο;

Ο χυμός βύσσινου περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις πολυφαινολικές ενώσεις -μικροθρεπτικά συστατικά που απαντώνται φυσικά στα φυτά- που έχουν αποδειχθεί από έρευνες ότι επιταχύνουν την αποκατάσταση από την άσκηση, μετριάζουν τη μυϊκή φλεγμονή και τον πόνο, καθώς και βελτιώνουν τους δείκτες μυϊκής [διάσπασης]", λέει η Issacs.

Η Issacs επισημαίνει επίσης δύο άλλες μελέτες για να αποδείξει την άποψή της. Η μία προέρχεται από το Journal of the International Society of Sports Medicine, η οποία δείχνει πώς ο χυμός βύσσινου μειώνει το οξειδωτικό στρες (το οποίο προκαλεί φλεγμονή στο σώμα) και τις μυϊκές και καρδιακές βλάβες μετά από προπόνηση με αντιστάσεις. Η άλλη προέρχεται από το European Journal of Sports Science, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμπύκνωμα βύσσινου μπορεί επίσης να μειώσει τις επιπτώσεις της μυϊκής βλάβης και να βελτιώσει την αποκατάσταση στις γυναίκες.

Ο χυμός βύσσινου λειτουργεί και για φλεγμονές που δεν σχετίζονται με προπόνηση; Ναι! Λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που επικρατούν σε αυτόν τον χυμό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων, μειώνοντας τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ο χυμός βύσσινου προάγει την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, βοηθά τον ύπνο και ενισχύει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η κατανάλωση χυμού από βύσσινο είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας, τα οποία βοηθούν στην καθυστέρηση ορισμένων τύπων κυτταρικής βλάβης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας χρόνιας νόσου, εξηγεί η Issac.

Πότε πρέπει να πίνουμε τον χυμό και σε τι ποσότητες;

Για να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος από το χυμό βύσσινου, η Issacs συνιστά την κατανάλωση χυμού βύσσινου μια ώρα μετά την άσκηση μαζί με το γεύμα αποκατάστασης της προπόνησης.

"Ο ευκολότερος τρόπος για να καταναλώσετε αρκετά βύσσινα για να προκαλέσετε τα οφέλη που σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής θα ήταν να καταναλώσετε 300 γρ χυμού βύσσινου, αν και μπορούμε να το λάβουμε σε μορφή χαπιού", λέει η Isaacs. "Αυτά τα οφέλη θα ίσχυαν και για τα φρέσκα ή κατεψυγμένα βύσσινα, ωστόσο η ποσότητα που θα έπρεπε να καταναλώνεται για να μεγιστοποιηθούν αυτά τα οφέλη θα ήταν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια κεράσια, που θα καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i