HEALTH FILE DIABETES | 10 τρόποι να προλάβεις τον διαβήτη

Remember, remember the 14th of November: Δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά σήμερα ο διαβήτης παρουσιάζει διαστάσεις… επιδημικές.

diabetes istock

Ένα εκατομμύριο διαβητικοί έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τους τουλάχιστον 100.000 χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από τον διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Ο διαβήτης, αυτός ο ύπουλος εχθρός προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο, ενώ στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από αυτόν. Ο διαβήτης τύπου 2 ή σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, και προκύπτει είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία υγείας της εποχής μας, μαζί με το μεταβολικό σύνδρομο (Μια κοινή μεταβολική διαταραχή που είναι ο βασικός παράγοντας για την αυξημένη χοληστερόλη, την έλλειψη ενέργειας και το αυξημένο σωματικό βάρος).

Οι 3 κύριοι τύποι διαβήτη

  1. Παιδικός/εφηβικός ή διαβήτης τύπου 1 (ή ινσουλινοεξαρτώμενος), που πλήττει το άτομο από μικρή ηλικία και ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Καταστρέφει κύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να "μηδενίζεται" η παραγωγή ινσουλίνης. Έτσι, είναι απαραίτητη η ισόβια θεραπεία με ινσουλίνη. Η κρίσιμη ηλικία για την εμφάνιση του παιδικού διαβήτη είναι περί τα 11 με 13 χρόνια. 
  2. Διαβήτης τύπου 2 (ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος), που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής, όπου το πάγκρεας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ινσουλίνης ή επαρκείς ποσότητες οι οποίες όμως δεν είναι βιολογικώς δραστικές.
  3. Διαβήτης κύησης: Oρισμένες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν για πρώτη φορά διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου έπειτα από τον τοκετό. 

Πώς να προλάβεις τον διαβήτη

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αν θα νοσήσεις ή όχι από διαβήτη τύπου 2. Ορισμένοι από αυτούς, όπως, για παράδειγμα, η κληρονομικότητα, είναι μη αναστρέψιμοι, ενώ άλλοι, όπως η παχυσαρκία, μπορούν να καταπολεμηθούν με τη δική σου προσπάθεια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να απομακρυνθεί ως πιθανότητα, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές τους.

1. Έλεγξε το βάρος σου

Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι το σωματικό βάρος έχει αναλογική σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο δείκτης μάζας του σώματός σου ΔΜΣ (ο δείκτης προκύπτει από το πηλίκο της πράξης κιλά/ύψος2) είναι μεγαλύτερος από 25, αυξάνονται οι πιθανότητες κινδύνου. Όταν ο ΔΜΣ ξεπερνάει το 30, σημείο στο οποίο σταματάς να θεωρείσαι υπέρβαρη (ΔΜΣ από 26 έως 30) και συγκαταλέγεσαι στους παχύσαρκους, τότε οι πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη είναι τέσσερις με πέντε φορές περισσότερες απ’ ό,τι στους υπόλοιπους ανθρώπους, που έχουν ΔΜΣ μικρότερο από 25.

2. Σκέψου τι τρως

Σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το πόσο τρως αλλά και το τι τρως. Αν, για παράδειγμα, καταναλώνεις συχνά απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, η φρουκτόζη, αλλά και τα λίπη, τότε η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται σημαντικά. Εάν, πάλι, προτιμήσεις κάποιους σύνθετους, πλούσιους σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες, όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα, τα λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, τότε η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη απομακρύνεται αρκετά.

3. Ασκήσου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν μόλις 2 ώρες την εβδομάδα άσκησης, δηλαδή περίπου 15 λεπτά ημερησίως, για να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μπορείς να ξεκινήσεις με το περπάτημα, το τρέξιμο, την κολύμβηση.

4. Όχι στο "ακόμα ένα ποτηράκι"

Για να είμαστε αντικειμενικοί και σωστοί, οφείλεις να ξέρεις ότι το αλκοόλ δε φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση του διαβήτη. Κανένα επιστημονικό ερευνητικό εύρημα δε συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Η κατανάλωσή του πέραν της επιτρεπόμενης ποσότητας, που οι ειδικοί προσδιορίζουν περί τα 1 με 2 ποτήρια ημερησίως, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του βάρους σου.

5. Η κανέλα είναι φίλη σου

Σε έρευνες του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, του Νοσοκομείου Mάλμο της Σουηδίας και της γεωργικής ερευνητικής μονάδας Maryland επιβεβαιώνεται η καταλυτική δράση της κανέλας στη μείωση της γλυκόζης του αίματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κανέλα περιέχει μια ουσία η οποία μιμείται την ινσουλίνη. Χρησιμοποίησέ τη σε επιδόρπια, φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, το τσάι ή στον καφέ και αποκλείεται να μη βγεις κερδισμένη.

6. Απόλαυσε τον καφέ σου (αρκεί να είναι ντεκαφεϊνέ)

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, έχεις τουλάχιστον έναν λόγο να απενοχοποιήσεις τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία περίπου 29.000 γυναίκες και τελικά διαπίστωσαν ότι όσες έπιναν αρκετό καφέ ημερησίως, γύρω στα 3-4 φλιτζάνια, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν διαβητικές συγκριτικά μ’ εκείνες που έπιναν ελάχιστο ή καθόλου.

7. Κοιμήσου και μακροημέρευε

Την οδηγία συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν τη σχέση ύπνου-διαβήτη και διαπίστωσαν ότι η επαρκής ξεκούραση (ούτε λίγη ούτε πολλή) προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν κάποιος κοιμάται λίγες ή, αντίθετα, πολλές ώρες, το νευρικό σύστημα παραμένει σε ετοιμότητα και αυτό απορρυθμίζει, διαταράσσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

8. Tηγανητές πατάτες; Ευχαριστώ, δε θα πάρω

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η υπέρμετρη κατανάλωση φρεσκοτηγανισμένης πατάτας σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που διεξήχθη σε περίπου 85.000 γυναίκες έδειξε ότι οι εθελόντριες που έτρωγαν πολλές τηγανητές πατάτες είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη μέσα στην επόμενη 20ετία σε σύγκριση με όσες δεν τις τιμούσαν ιδιαίτερα. Μάλιστα, όσες από αυτές ήταν παχύσαρκες, διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

9. Κλείσε το Netflix

Η προσκόλληση στη μικρή οθόνη για περισσότερο από μία με δύο ώρες ημερησίως αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Αυτό υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές και προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις γυναίκες που έχουν ήδη αυξημένο σάκχαρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι υγιείς γυναίκες. Οι Αυστραλοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες ώρες έβλεπαν τηλεόραση οι εθελόντριες τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους – πρόκειται για ένα ακόμα εύρημα-κόλαφο για τον ρόλο της καθιστικής ζωής στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

10. Πάρε μεζούρα

Οι ειδικοί του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας είναι κατηγορηματικοί: η περίμετρος της μέσης σου συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση διαβήτη ή στεφανιαίας νόσου. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης, με δεδομένο ότι η φυσιολογική περίμετρος της μέσης για τις γυναίκες είναι κάτω από 88 εκ., ενώ για τους άνδρες κάτω από 102 εκ. Πολύχρονη μελέτη που διεξήγαγαν οι Γάλλοι έδειξε ότι οι γυναίκες που μειώνουν έστω και κατά 2,5 εκ. την περίμετρο της μέσης τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αλλά και καρδιοπάθειας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i