9 τρόποι να απαλλαγείς από το ροχαλητό - το δικό σου ή του άλλου

Ιδού οκτώ συν ένας τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το ροχαλητό.

roxalito istock

Αν ροχαλίζεις εσύ ή ο σύντροφός σου μην το παίρνεις αψήφιστα. Το ροχαλητό το γνωρίζεις ήδη, δεν είναι τόσο αθώο. Δες πώς μπορείς να το μειώσεις- κι αν όλα όσα έχεις κάνει δεν γίνεται τίποτα - απευθύνσου σε έναν πνευμονολόγο.

1. Πρόσεξε το βάρος σου

Μην σπεύσεις να το εκλάβεις ως μία ακόμη τετριμμένη συμβουλή. Τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται πολύ στενά με το ροχαλητό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το υπερβολικό βάρος δημιουργεί εναποθέσεις λίπους στον λαιμό που ονομάζονται φαρυγγικό λίπος. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει τον ανώτερο αεραγωγό και ευθύνεται για το θορυβώδες ροχαλητό, επειδή ο αέρας κυριολεκτικά πιέζεται μέσω ενός περιορισμένου αεραγωγού, προκαλώντας δυνατό θόρυβο.
Προσπάθησε να μπεις σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, με στόχο την απώλεια περιττού βάρους, ώστε να εξασφαλίσεις και πιο ήρεμες νύχτες. 

2. Βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια

Η τόνωση των μυικών ομάδων του οργανισμού σου, που επιτυγχάνεται με την τακτική άσκηση, βελτιώνει μεταξύ άλλων και το αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το ροχαλητό. Πιο συγκεκριμένα: η τακτική άσκηση μειώνει την c αντιδρώσα πρωτεϊνη και αυξάνει την αδιπονεκτίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν γυμνάζεσαι οι αναπνευστικοί μύες και το διάφραγμα δουλεύουν με αυξημένη συχνότητα. Αυτό οδηγεί σε μεταβολικές και ανατομικές προσαρμογές που βελτιώνουν την αντοχή στη κόπωση. Η αύξηση της αντοχής έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας των ανώτερων αεραγωγών και της διαμέτρου τους μειώνοντας την αντίστασή τους και τη φαρυγγική κατάρρευση κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

3. Κόψε το κάπνισμα

Ή τουλάχιστον περιόρισέ το. Η νικοτίνη του καπνού χαλαρώνει τους μυς που κρατούν τους αεραγωγούς ανοικτούς και το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά και τα αναπνευστικά προβλήματα, άρα και το ροχαλητό. 

4. Απόφυγε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Συγκεκριμένα, τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά και τα αντιισταμινικά είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που ενοχοποιούνται για την πρόκληση ροχαλητού, καθώς ελαττώνουν δραστικά τους μυικούς τόνους στις διόδους του αέρα κατά την αναπνοή και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού. 

5. Απόφυγε το αλκοόλ και το φαγητό λίγο προτού κοιμηθείς

Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς, γεγονός που εντείνει το ροχαλητό, ενώ το φαγητό προκαλεί εκκρίματα σάλιου και βλέννας, που ενδέχεται να εμποδίσουν την απρόσκοπτη αναπνοή. Αμφότερα επιτρέπονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. 

6. Άλλαξε στάση στον ύπνο

Προσπάθησε να κοιμάσαι ξαπλωμένη στο πλάι και όχι ανάσκελα ή μπρούμυτα, διότι αυτές οι στάσεις ευνοούν το ροχαλητό. Αντίθετα, όταν κοιμάσαι στο πλάι η ροή του αέρα από τη μύτη ή το στόμα προς τους πνεύμονες γίνεται με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια. 

7. Ανύψωσε το προσκέφαλο του κρεβατιού

Σήκωσε το προσκέφαλο του κρεβατιού κατά δέκα εκατοστά, εάν το επιτρέπει ο μηχανισμός του κρεβατιού σου. Εάν δεν διαθέτει, τότε μπορείς να επιτύχεις το ίδιο επικλινές αποτέλεσμα, που είναι ο τελικός στόχος, βάζοντας ένα αντικείμενο πχ μία σανίδα στα ποδαράκια του κρεβατιού. Ανασηκώνοντας το συγκεκριμένο τμήμα του κρεβατιού διευκολύνεις τη ροή του αέρα διαμέσου του λάρυγγα και της μύτης. 

8. Απόφυγε την υπερκόπωση

Προσπάθησε να πέφτεις για ύπνο πριν φτάσεις στο στάδιο της τελικής πτώσεως από την κούραση και την εξάντληση. Κι αυτό διότι τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι να μην κοιμηθείς από την υπερένταση. Το μυστικό για να εξασφαλίσεις ένα καλό και αθόρυβο ύπνο είναι να ξαπλώνεις ελαφρώς κουρασμένη και όχι απολύτως εξαντλημένη. 

9. Φρόντισε να έχει ικανοποιητική υγρασία στο υπνοδωμάτιό σου

Κι αυτό διότι ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα, όπερ σημαίνει θορυβώδες ροχαλητό. Φρόντισε λοιπόν να διατηρείς τον θερμοστάτη του καλοριφέρ στη σταθερή θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου και να έχεις επάνω στο σώμα του καλοριφέρ ένα μπολ με νερό που θα βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας εντός του δωματίου. 

Πως μπορεί ο γιατρός να "επέμβει"  

Εάν πρόκειται για μόνιμο πρόβλημα ο γιατρός σου θα σου πει για πόσο διάστημα μπορείς να καταφύγεις σε αυτές τις λύσεις και πότε ενδεχομένως να χρειαστεί επέμβαση, κάτι που γίνεται συνήθως όταν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικά προβλήματα της μύτης και του φάρυγγα. 

Στο μικροχειρουργείο γίνεται συνήθως προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με καυτηριασμό στις κόγχες στις περιπτώσεις που υπάρχει υπερτροφία αυτών. Οι κόγχες είναι μικρά όργανα που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης και μπορεί να έχουν μεγαλώσει με αποτέλεσμα να πιέζουν το ρινικό διάφραγμα, να το "στραβώνουν" και να μειώνουν την ελεύθερη ρινική δίοδο. Ο καυτηριασμός σήμερα γίνεται σχεδόν αναίμακτα με τη χρήση λέιζερ ή με ραδιοσυχνότητες ή με υπερήχους. 

Με τις ίδιες τεχνικές μπορεί να γίνει η αφαίρεση των παραπανίσιων ιστών στην περιοχή του λαιμού, που ευθύνονται για το ροχαλητό. Μπορεί επίσης ο ειδικός να προχωρήσει σε αφαίρεση αμυγδαλών ή πολύποδα από τη μύτη ή να κάνει ρινοπλαστική για τη διάνοιξη των αεραγωγών. 

Κάποιοι ειδικοί εφαρμόζουν υπερωϊο-πλαστική με λέιζερ, ραδιοσυχνότητες ή υπερήχους, τεχνικές που αποσκοπούν στο να μικρύνει και να σκληρύνει η άνω υπερώα και η σταφύλη στο φάρυγγα ώστε να δονούνται λιγότερο κατά τη διαδικασία της αναπνοής και να μην προκαλούν ροχαλητό. Η επιλογή της τεχνικής επαφίεται στον ειδικό. 

Σε πολύ εξειδικευμένα περιστατικά ο ΩΡΛ μπορεί να προχωρήσει σε οστεοτομίες και τεχνικές προώθησης της κάτω γνάθου. 

Τέλος, αν έχεις υπνική άπνοια ο γιατρός συνταγογραφεί μια συσκευή που ονομάζεται "συνεχής θετική πίεση αεραγωγού (CPAP)" για την υπνική άπνοια. Η μάσκα, που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, διοχετεύει αέρα στους αεραγωγούς προκειμένου να τους κρατήσει ανοιχτούς, έτσι ώστε η αναπνοή να είναι αδιάκοπη και το ροχαλητό ελάχιστο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i