Γιατί δεν γερνούν σε κυτταρικό επίπεδο κάποιοι άνθρωποι;

Ανάλογα με το που ζεις, προστατεύεις το δέρμα σου και την υγεία σου από τη γήρανση.

woods istock

Το ξέρεις ήδη αλλά η επανάληψη δεν έβλαψε κανέναν: Η Φύση κάνει θαύματα στο σώμα σου, προσφέρει καλύτερη ψυχική υγεία και υγιέστερη καρδιά ενώ δημιουργεί ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Τόσο πολύ που κάποιοι γιατροί μάλιστα συνταγογραφούν κυριολεκτικά τη Φύση ως θεραπεία! Τώρα νέα μελέτη βρήκε και κάτι ακόμη που θα σου αρέσει.

Τι δείχνει νέα μελέτη

Νέα έρευνα έχει βρει μια πιθανή εξήγηση για ορισμένα από αυτά τα οφέλη. Οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές τείνουν να έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία.

"Αυτή η μελέτη ήταν μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθούν οι ευεργετικές επιπτώσεις του πράσινου χώρου σε κυτταρικό επίπεδο και ο βαθμός στον οποίο ο πράσινος χώρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών βλαβών", λέει ο κοινωνικός οικολόγος Aaron Hipp από το North Carolina State University.

Εξετάζοντας 7.827 ανθρώπους και το περιβάλλον του σπιτιού τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές γεμάτες με περισσότερα πάρκα, κήπους, δέντρα και άλλη βλάστηση είχαν μακρύτερα τελομερή, αλληλουχίες DNA που σχετίζεται με τη μακροζωία. Τα τελομερή επαναλαμβάνουν τμήματα DNA που βρίσκονται στα άκρα καθενός από τα 46 χρωμοσώματά μας, εμποδίζοντας το γενετικό μόριο να ξετυλιχθεί, όπως τα πλαστικά άκρα των κορδονιών.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή στο εσωτερικό τους γίνονται μικρότερα, έως ότου το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρέσει το γενετικό του υλικό και η κυτταρική του σειρά πεθαίνει.

"Αυτό καθιστά τα τελομερή σημαντικούς δείκτες βιολογικής ηλικίας ή πόσο φθαρμένα είναι τα κύτταρά μας", εξηγεί αναλυτής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Scott Ogletree. "Γνωρίζουμε ότι πολλές μεταβλητές – όπως το άγχος – μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα φθείρονται τα τελομερή μας".

Οι χώροι πρασίνου είναι γνωστό ότι μετριάζουν το στρες με πολλούς τρόπους. Τα φυτά μας προστατεύουν και μας μονώνουν από το περιβάλλον, διατηρώντας το περιβάλλον μας έως και αρκετούς βαθμούς πιο δροσερό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση.

Οι χώροι πρασίνου ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκληματικότητας.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή μαθαίνουμε πόσο εξαρτώνται το μυαλό και το σώμα μας από τη Φύση, παρόλο που έχουμε απομακρυνθεί από αυτήν περισσότερο από ποτέ.

Αυτή η απομάκρυνση πιθανότατα συνέβαλε στην υποβάθμιση του φυσικού κόσμου γύρω μας (η έκτη μαζική εξαφάνιση- ή εξαφάνιση του Ανθρωπόκαινου - είναι η μόνη που προκαλείται από τον άνθρωπο, και η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοτόπων, η ρύπανση και η βιομηχανική γεωργία παίζουν το ρόλο τους), καθώς έχουμε χάσει την επίγνωση του πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος γύρω μας – μια κατάσταση που σχετίζεται με το φαινόμενο του συνδρόμου μετατόπισης βασικής γραμμής. (Σ.Σ.: Το σύνδομο μετατόπισης βασικής γραμμής -Shifting Baseline Syndrome- επινοήθηκε από τον Daniel Pauly το 1995, ενώ μιλούσε για αυξανόμενη ανοχή στη μείωση των αποθεμάτων ψαριών με την πάροδο των γενεών, το SBS έχει επίσης ρίζες στην ψυχολογία, όπου αναφέρεται ως "περιβαλλοντική αμνησία γενεών". Με απλά λόγια, το σύνδρομο μετατόπισης βασικής γραμμής είναι μια σταδιακή αλλαγή των αποδεκτών κανόνων για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος λόγω έλλειψης εμπειρίας, μνήμης ή/και γνώσης της προηγούμενης κατάστασής του. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που θεωρούμε ότι είναι ένα υγιές περιβάλλον τώρα, οι προηγούμενες γενιές θα το θεωρούσαν υποβαθμισμένο, και αυτό που κρίνουμε ότι είναι υποβαθμισμένο τώρα, η επόμενη γενιά θα το θεωρήσει υγιές ή "φυσιολογικό").

Αν και αυτό το φαινόμενο μπορεί να προσφέρει κάποια ψυχολογική προστασία βραχυπρόθεσμα, είναι επίσης επικίνδυνο για τη μελλοντική μας υγεία, και μελέτες, όπως αυτή τώρα, καταδεικνύουν τις άμεσες επιπτώσεις που έχει ο αποχωρισμός από τη φύση και στην υγεία μας.

"Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ποσοστό φθοράς στο δείγμα, ο χώρος πρασίνου θα μπορούσε να μειώσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου κατά 2,2 έως 2,6 χρόνια", υπολόγισαν ο Ogletree και οι συνεργάτες του.

Φυσικά, τα ισχυρά οφέλη της φύσης λειτουργούν μόνο μέχρι ένα σημείο. Όταν η ομάδα υπολόγισε παράγοντες κινδύνου όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι θετικές επιπτώσεις των χώρων πρασίνου εξαφανίστηκαν. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το άγχος που συνεισφέρουν αυτοί οι άλλοι παράγοντες μπορεί να υπερνικήσει τα οφέλη που συνεισφέρουν οι χώροι πρασίνου.

"Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι η δημιουργία χώρου πρασίνου σε μια κοινότητα είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου κρίσιμο –ή πιο σημαντικό– για εμάς να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές βλάβες, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με τον συστημικό ρατσισμό" λένε οι ερευνητές.

Ακόμα κι αν η γειτονιά σου δεν έχει χώρο πρασίνου, όλοι μπορούμε να βρούμε τρόπους να προσπαθήσουμε να επανασυνδεθούμε με τη Φύση – ακόμα κι αν παρατηρούμε απλώς τα ζωύφια γύρω από το σπίτι ή φτιάχνοντας έναν κήπο στο μπαλκόνι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.

Διάβασε ακόμη: Δέντροφύτευση: Αγάπησε τη φύση και τον πλανήτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i