4 λόγοι που οι δραστηριότητες στη Φύση σε ξανανιώνουν

Οι δραστηριότητες στη Φύση σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεσαι, θα κάνουν πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και θα ζήσεις περισσότερο, γράφει η Caroline Paul, συγγραφέας του βιβλίου Tough Broad.

περιπέτεια στη Φύση istock

Πώς μπορούν οι γυναίκες να αντισταθούν στα τοξικά μηνύματα που αντιμετωπίζουν γύρω από τη γήρανση; Η επιστήμη προτείνει ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες στη Φύση είναι η απάντηση, και δεν χρειάζεται να είναι σωματικά έντονες δραστηριότητες.

Η Caroline Paul, συγγραφέας του βιβλίου Tough Broad, From Boogie Boarding to Wing Walking, How Outdoor Adventure Improves Our Lives As We Age, ανακάλυψε ότι το να βγαίνουμε και να ασχολούμαστε με outdoor activities είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γυναίκες για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε πιο ευτυχισμένες και θα ζούμε πιο υγιείς καθώς μεγαλώνουμε. Εδώ είναι τέσσερα σημαντικά πράγματα που έμαθε κατά τη συγγραφή αυτού του βιβλίου για τη Φύση.

4 λόγοι που η Φύση σε ξανανιώνει

  1. Η Φύση είναι φάρμακο
  2. Η Φύση αλλάζει τη νοοτροπία μας για τη γήρανση
  3. Το δέος που νιώθουμε για τη Φύση είναι σημαντικό για τη βιολογία μας
  4. Η Φύση σου μαθαίνει νέα πράγματα και βελτιώνει τον εγκέφαλό σου

1. Η Φύση είναι φάρμακο

Το να βγεις έξω είναι σημαντικό για εσένα βιολογικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δέντρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται φυτοκτόνα (Phytoncides) που κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ το τραγούδι των πουλιών έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί τα εγκεφαλικά μας κύματα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα πολύπλοκα μοτίβα που βρίσκονται στις ακτές, τα σύννεφα και τα κύματα του ωκεανού χαλαρώνουν τον εγκέφαλό μας.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι αποδίδεις σημαντικά καλύτερα σε γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης όταν γυμνάζεσαι έξω αντί για μέσα. Ο εγκέφαλός σου επεξεργάζεται πληροφορίες έξω με τρόπο που δεν τον επιβαρύνει, όπως μπορεί να συμβαίνει όταν βρίσκεσαι σε ένα μέρος γεμάτο με θορύβους και πολύπλοκα μοτίβα.

Η γενική πρόγνωση από όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι 15 έως 45 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον οποιουδήποτε είδους θα κάνουν τη διαφορά. Πέντε ώρες το μήνα μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αποκαταστήσουν τη ηρεμία συναισθηματικά και σωματικά. 

Αντί για φάρμακα, βόλτα στη φύση με συνταγή γιατρού: Οι γιατροί στη Σκωτία πλέον το συνταγογράφουν

2. Η Φύση αλλάζει τη νοοτροπία μας για τη γήρανση

Αν βγεις έξω και επιλέξεις μια δραστηριότητα που θα σε γεμίσει ενθουσιασμό, θα σε κάνει να εξερευνήσεις και να αποκτήσεις σωματική ζωτικότητα, αυτό μπορεί να ανατρέψεις τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες - και των άλλων - για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Και αυτό σε ενδυναμώνει για το μέλλον. 

Μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 14.000 ενήλικες άνω των 50 ετών διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πιο θετικοί στην έννοια της γήρανσης είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα τέσσερα χρόνια από εκείνους που ήταν λιγότερο θετικοί.

3. Το δέος που νιώθουμε για τη Φύση είναι σημαντικό για τη βιολογία μας 

Δέος είναι η αίσθηση που νιώθεις μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα, κάτι μυστηριώδες. Είναι αυτό το αίσθημα απορίας, φόβου και μεγαλείου. Και είναι πιο σημαντικό για μια υγιή ζωή από όσο νομίζεις. Οι επιστήμονες αποκαλούν το δέος "κουμπί επαναφοράς" για τον εγκέφαλο, επειδή κλονίζει τα νευρικά σου μοτίβα με τρόπο που σε κάνει πιο ανοιχτούς σε νέες ιδέες και σε βοηθά να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά.

Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων να κάνουν αυτό που αποκαλούσαν "περπάτημα δέους", κατά τη διάρκεια της οποίας θα έβλεπαν τα πάντα με παιδική απορία. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, οι φλεγμονώδεις δείκτες στα άτομα που έκαναν το περπάτημα δέους ήταν σημαντικά χαμηλότερα από την ομάδα ελέγχου ενώ ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ λιγότερο άγχος και κατάθλιψη.

Αποδεικνύεται ότι πράγματα όπως ο νυχτερινός ουρανός, μια έκλειψη ακόμη και ένα μικροσκοπικό λουλούδι, όλα προκαλούν δέος. Το να βγαίνουμε έξω, με άλλα λόγια, καλλιεργεί τον θαυμασμό μας και επομένως βελτιώνει την ευημερία μας.

4. Η Φύση σου μαθαίνει νέα πράγματα και βελτιώνει τον εγκέφαλό σου

Ο εγκέφαλός έχει αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "πλαστικότητα" ακόμα και όταν μεγαλώνουμε. Κατασκευάζουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα συνεχώς. Εάν η γνωστικότητά μας αρχίσει να παραπαίει, θα ορίσουμε διαφορετικές νευρικές οδούς για να καταλάβουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Αυτό είναι που συχνά κάνει έναν εγκέφαλο μεγαλύτερης ηλικίας πιο καινοτόμο από τον νεότερο εαυτό του: βρίσκει πιο δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τις δικές του προβληματικές περιοχές. Το να μάθεις κάτι νέο δεν είναι μόνο εφικτό, είναι σημαντικό για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή και ενεργό.

Είσαι "παιδί της φύσης"; Να γιατί έχεις καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i