Ξυπνάς εξαντλημένη ή δυσκολεύεσαι να σηκωθείς; Μια νέα μελέτη έχει την απάντηση

Αν νιωθεις υπνηλία συνέχεια και δεν ξεκουράζεσαι, ακόμη κι αν κοιμηθείς περισσότερες από 8 ώρες το βράδυ, δες τι φταίει.

wakeup istock

Είσαι συχνά εξαντλημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι κοιμήθηκες πολύ το προηγούμενο βράδυ; Και το να ξυπνάς σου μοιάζει ακατόρθωτο; Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι μπορεί να έχεις μια διαταραχή ύπνου που ονομάζεται ιδιοπαθής υπερυπνία.

Η ιδιοπαθής υπερυπνία προκαλεί ακραία υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά το γεγονός ότι κοιμάσαι αρκετά; το βράδυ και οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιο συχνή από ότι πίστευαν μέχρι τώρα.

Τι είναι η ιδιοπαθής υπερυπνία και τα ποια τα συμπτώματά της;

Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που προηγουμένως θεωρούνταν αρκετά σπάνια, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από ιδιοπαθή υπερυπνία. Μπορεί να είναι τόσο συχνή όσο και καταστάσεις όπως η επιληψία ή η διπολική διαταραχή, ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξαντλητική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπερβολικό ύπνο, δυσκολία στην αφύπνιση και αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού.

Όσοι πάσχουν από τη διαταραχή μπορεί να έχουν την επιθυμία να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από ναρκοληψία και μπορεί να κοιμηθούν ξαφνικά, δεν θα νιώσουν αναζωογονημένοι από τον ύπνο.

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να καταστήσει αδύνατη την ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και να μειώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology εξέτασε τα δεδομένα ύπνου 792 ατόμων για να μετρήσει πόσο συχνή είναι αυτή η διαταραχή ύπνου. Ο συγγραφέας της μελέτης David T. Plante, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δήλωσε: "Ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της ιδιοπαθούς υπερυπνίας, επειδή απαιτούνται δαπανηρές και χρονοβόρες εξετάσεις ύπνου για να γίνει μια διάγνωση. Εξετάσαμε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη ύπνου και διαπιστώσαμε ότι αυτή η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και επικρατεί εξίσου με κάποιες άλλες κοινές νευρολογικές και ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η επιληψία, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια".

Οι συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 59 ετών ολοκλήρωσαν όλοι μια μελέτη  ύπνου το βράδυ και μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μετρά πόσο γρήγορα αποκοιμιέται κάποιος το μεσημέρι. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο νυσταγμένοι ή κουρασμένοι ήταν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσες ώρες κοιμόντουσαν τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. Προσδιόρισαν ότι 12 άτομα είχαν πιθανώς ιδιοπαθή υπερυπνία, που αντιπροσωπεύει το 1,5& της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τη διαταραχή είχαν πιο σοβαρή υπνηλία, παρά το γεγονός ότι κοιμόντουσαν παρόμοιο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άλλους συμμετέχοντες. 

Παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές στον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να κοιμηθούν. Όσοι έπασχαν από τη διαταραχή χρειάστηκαν κατά μέσο όρο τέσσερα λεπτά για να αποκοιμηθούν τη νύχτα και έξι λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 13 λεπτών τη νύχτα και 12 λεπτών κατά τη διάρκεια του ύπνου για τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Σημειώνεται ότι παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την ιδιοπαθή υπερυπνία, μερικές φορές τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους.

 

Διάβασε ακόμη: 10 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις την υπερβολική υπνηλία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i