#EpilepsyDay: 10 απαντήσεις και δεδομένα για την επιληψία (Εδώ θα μάθεις αν και πώς σχετίζεται με την έμμηνο ρύση!)

Για την επιληψία υπάρχουν πολλοί μύθοι. Εδώ θα βρεις τις αλήθειες!

επιληψία λάμπα φως έκρηξη phive2015

Συνεργάστηκαν οι Γεώργιος Στ. Βλάχος, MD, νευρολόγος, υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ειδικού Ιατρείου Μνήμης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (neuromed.gr και anoia.gr) και δρ Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhDc, παιδίατρος-ειδικός παιδονευρολόγος, διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρείας Σουηδίας. Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται με διαλείπουσες κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να έχουν το χαρακτήρα επεισοδίων ακούσιων σπασμωδικών κινήσεων που διαρκούν λίγο και μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως το ένα χέρι ή το ένα πόδι (εστιακή κρίση), ή και ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη κρίση). Μερικές φορές συνοδεύονται από απώλεια συνείδησης και ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα στην επιληψία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι με επιληψία μοιάζουν απλά σαν να κοιτάζουν στο κενό για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, αλλά συνεχίζουν αυτό που έκαναν σαν να βρίσκονται στο δικό τους κόσμο, ενώ άλλοι έχουν επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις σε χέρια και πόδια.

Οι αριθμοί μιλούν

Ποσοστό 7-10% του πληθυσμού θα εμφανίσουν επιληπτική κρίση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Δηλαδή το σύμπτωμα της επιληπτικής κρίσης είναι αρκετά συχνό. Η επιληψία είναι, επίσης, σχετικά συχνή πάθηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν επιληψία. Στην Ελλάδα πάσχουν από επιληψία 100.000 άτομα. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με επιληψία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιληπτική κρίση ή επιληψία;

Σχεδόν το 10% όλων των ανθρώπων μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να έχουν μια μοναδική κρίση. Ωστόσο, μία και μόνο επιληπτική κρίση δε σημαίνει ότι το άτομο έχει επιληψία. Σε γενικές γραμμές, απαιτούνται τουλάχιστον δύο απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις για να γίνει μια σχετική διάγνωση, ότι δηλαδή το άτομο πάσχει από τη νόσο της επιληψίας.

Επιληπτική κρίση: Σύμπτωμα ή νόσος;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι μια επιληπτική κρίση κι άλλο η νόσος επιληψία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που παθαίνει μια επιληπτική κρίση δεν πάσχει υποχρεωτικά από επιληψία, ενώ, αντίθετα, κάποιος που πάσχει από επιληψία εμφανίζει υποχρεωτικά επιληπτικές κρίσεις. Με άλλα λόγια, η επιληπτική κρίση είναι ένα "σύμπτωμα" ή, ακριβέστερα, ένα συμβάν στον άνθρωπο που πάσχει από επιληψία.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να την προκαλέσουν;

Το αλκοόλ, η αϋπνία, η κακή συμμόρφωση στην αντιεπιληπτική αγωγή, κάποια φάρμακα και ορισμένα ναρκωτικά αναφέρονται ως παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κρίση σε ένα άτομο που πάσχει από επιληψία. Αξίζει να τονίσουμε βέβαια ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό δε σημαίνει πάντα ότι η ίδια συνθήκη θα προκαλεί μια κρίση. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων που θα προκαλέσουν την κρίση. Ένας καλός τρόπος για να βρεις τι σε επηρεάζει είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο κρίσεων.

Τι είναι η επιληπτική κατάσταση;

Όταν η κρίση είναι γενικευμένη και διαρκεί πολύ (πάνω από 5 λεπτά), ονομάζεται επιληπτική κατάσταση (status epilepticus) και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση με φάρμακα, γιατί ενδέχεται να προκληθεί οίδημα στον εγκέφαλο και βλάβη των εγκεφαλικών νευρώνων.

Σχετίζεται με την έμμηνο ρύση;

Ένας αριθμός γυναικών πάσχει από επιληψία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Το ακριβές ποσοστό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί μια κυκλικότητα όταν έχουμε ένα με δύο επεισόδια το μήνα. Σε παλιότερες μελέτες, ωστόσο, όταν δεν υπήρχαν τα νεότερα καλά αντιεπιληπτικά φάρμακα, μπορούσε κάποιος να διαπιστώσει μια σαφή κυκλικότητα σε πολλές γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε δύο συγκεκριμένα χρονικά σημεία: πρώτον, κατά τη διάρκεια της περιόδου και, δεύτερον, λίγο πριν από την ωορρηξία (όταν τα οιστρογόνα είναι πολύ υψηλά).

Είναι κληρονομική;

Ορισμένοι τύποι επιληψίας είναι κληρονομικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό ότι υπάρχει μια γενετική επιρροή. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει ορισμένους τύπους επιληψίας σε συγκεκριμένα γονίδια, αν και υπολογίζεται ότι έως και 500 γονίδια θα μπορούσαν να συνδέονται με την πάθηση.

Σε τι οφείλεται;

Περίπου στους μισούς ανθρώπους με τη νόσο δεν μπορεί να βρεθεί το αίτιο. Στους υπόλοιπους αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως: • Τραύμα στο κεφάλι: Ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, μπορεί να προκαλέσει αργότερα επιληψία. • Εγκεφαλικά προβλήματα: Κάποια βλάβη στον εγκέφαλο, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου, ή τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν επιληψία. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία επιληψίας σε ενήλικες άνω των 35 ετών. • Μεταδοτικές ασθένειες: Μολυσματικές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα, AIDS και ιογενή εγκεφαλίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν επιληψία. • Προγεννητικός τραυματισμός: Πριν από τη γέννηση, το έμβρυο είναι ευαίσθητο σε εγκεφαλικές βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη της μητέρας, κακή διατροφή ή έλλειψη επαρκούς οξυγόνωσης. Μια βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε επιληψία ή εγκεφαλική παράλυση. • Αναπτυξιακές διαταραχές: Η επιληψία μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η νευροϊνωμάτωση.

Υπάρχει θεραπεία;

Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση, την κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών. Σήμερα περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων. Ακόμα, σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Παιδική επιληψία και θεραπεία κάνναβης

Μεγάλος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης και την ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας. "Πολλοί γονείς παιδιών με αυτισμό, επιληψία ή και αυτοάνοσες παθήσεις καταφεύγουν σε αυτήν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα βοηθά σημαντικά" τονίζει ο δρ Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhDc, παιδίατρος-ειδικός παιδονευρολόγος, Ωστόσο, μέχρι να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το επίσημο φάρμακο της κάνναβης για τα επιληπτικά σύνδρομα, στα μέσα του 2019, έχει σημασία να γνωρίζουμε το ρόλο της ουσίας αυτής στον οργανισμό του παιδιού, αλλά και τους κινδύνους των μη συνταγογραφούμενων εκδόχων του. Διάβασε επίσης: 6 tips από τον νευρολόγο για να σου περάσει ο πονοκέφαλος γρήγορα! Διάβασε επίσης: Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση; Μάθε την απάντηση σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i