Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση; Μάθε την απάντηση σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση, τα συμπτώματα και οι θεραπείες.

πολλαπλή σκλήρυνση art4stock

Συνεργάστηκε ο Γεώργιος Β. Νικολάου, νευρολόγος, επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής, 401 ΓΣΝΑ

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική νόσος, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Tα αίτια

Η αιτιολογία της ασθένειας δεν είναι σαφής και θεωρείται πως μια γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, ιογενείς λοιμώξεις και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πυροδοτεί τον αυτοάνοσο μηχανισμό που επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ποιους προτιμά

Η βόρεια Ευρώπη και Αμερική έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, ενώ κατά πλειοψηφία διαγιγνώσκεται σε νέους ενήλικες (15-45 ετών) και είναι πιο

συχνή στις γυναίκες.

Τι συμπτώματα έχει

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς ακολουθούν μια πορεία υποτροπών (νευρολογικά συμπτώματα τα οποία μπορεί ή όχι να υποχωρούν τελείως) και ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχει ύφεση της νόσου, δηλαδή χρονικά διαστήματα χωρίς υποτροπές.

Λιγότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μια προοδευτικά επιδεινούμενη πορεία. Τα συμπτώματα

με τα οποία εκδηλώνεται η ΠΣ είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τι μπορεί να περιλαμβάνουν: Απώλεια της μυϊκής δύναμης σε ένα ή περισσότερα άκρα, διαταραχή της αίσθησης σε τμήμα του σώματος και παραισθησίες (μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης), θάμβος στην όραση και διπλωπία (διπλή όραση), διαταραχή της ούρησης (επιτακτική ούρηση), διαταραχή της ισορροπίας στη βάδιση και στο συντονισμό των κινήσεων των άκρων. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις είναι οι κινητικές.

Πώς γίνεται διάγνωση

Η ΠΣ έχει χαρακτηριστικές βλάβες στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, η οποία επιτρέπει πλέον τη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο και χρησιμεύει ως δείκτης παρακολούθησης, σε συνδυασμό πάντα με την κλινική εικόνα.

Υπάρχει θεραπεία;

Αν και ριζική θεραπεία για την ΠΣ δεν υπάρχει, τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν αλματώδη εξέλιξη φάρμακα που καθυστερούν σημαντικά την επιδείνωση. Τα φάρμακα αυτά επιδρούν στα κύτταρα του ανοσιακού συστήματος και πλέον υπάρχουν πολλές εγκεκριμένες

θεραπείες για τη νόσο, σχεδόν αποκλειστικά για την υποτροπιάζουσα μορφή.

Οι θεραπείες έχουν τη μορφή ενέσεων, χαπιών ή ενδοφλέβια χορηγούμενων νοσοκομειακών φαρμάκων. Σημαντικός αριθμός νέων θεραπειών είναι στο στάδιο της εξέλιξης και πρόκειται να είναι διαθέσιμες την επόμενη πενταετία.

Εκτός από τα φάρμακα, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής παίζουν η φυσικοθεραπεία, η

άσκηση, η μείωση βάρους, η διακοπή καπνίσματος και η διαχείριση του στρες.

Διάβασε επίσης: Πολλαπλή σκλήρυνση: Η νόσος που «χτυπά» νέες γυναίκες και η θεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 6′ τα SOS για την πολλαπλή σκλήρυνση: Ενημερώσου περισσότερο από τη νέα καμπάνια #akoutaminimata της Roche Hellas

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i