7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πριν πας στον οδοντίατρο

Οι δύο λέξεις που όλοι φοβούνται να ακούσουν από τον οδοντίατρο: "κάνε αααα"!

dentist istock

Εξαγωγές, απονευρώσεις, τροχίσματα, σιδεράκια. Μιλάμε για έναν κλάδο της Ιατρικής που ενοχλεί σχεδόν όλες μας τις αισθήσεις. Αν έχεις κλείσει ραντεβού με τον οδοντίατρό σου υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη.

7 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις πριν τον οδοντίατρο

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ πριν πας στον οδοντίατρο, ακόμα κι αν πηγαίνεις απλώς για έλεγχο.

1. Μην μασάς τσίχλες

Ο οδοντίατρος χρειάζεται να μυρίσει τη φυσική σου αναπνοή, γιατί μόνο τότε είναι σε θέση να διαγνώσει τι μπορεί να πηγαίνει λάθος με τη στοματική σου υγιεινή. Κάποιο δόντι που έχει αρχίσει να χαλάει, μια στοματίτιδα ίσως ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό, ο οδοντίατρος μπορεί να το προλάβει μυρίζοντας τη φυσική μυρωδιά της αναπνοής σου. Οπότε μην προσπαθείς να καλύψεις την κακοσμία με τσίχλες ή άλλες μεθόδους.

2. Απέφυγε το αλκοόλ

Αν και ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς το βράδυ πριν από ένα ραντεβού στον οδοντίατρο, είναι καλύτερο να αποφύγεις το αλκοόλ την ημέρα πριν (και την ημέρα) της επίσκεψής σου στον οδοντίατρο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το στόμα σου, κάτι που είναι σημάδι άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας και επομένως θα μπορούσε να γίνει λανθασμένη διάγνωση.

Πονάει το δόντι μου: Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ο πονόδοντος;

3. Μην καπνίσεις

Οι καπνιστές μπορεί να εππιθυμοούν να κάνουν ένα τσιγάρο για να μειώσουν το άγχος τους για τον οδοντίατρο αλλά είναι καλύτερο να αποφύγεις το κάπνισμα ή το άτμισμα για τουλάχιστον 24 ώρες πριν επισκεφτείς τον οδοντίατρο.

4. Μη τρως σκληρές τροφές 

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να πας στο ραντεβού σου με φαγητό κολλημένο στα δόντια σου, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί όταν τσιμπολογάς σνακ όπως ξηρούς καρπούς. Είναι καλύτερο να επιλέγεις πιο μαλακά φαγητά που είναι επίσης μαλακά και για το στομάχι σου, όπως μια ομελέτα.

5. Άσε τον καφέ στην άκρη 

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι ή καφέ - ειδικά όταν ο καιρός έξω παραμένει κρύος. Όμως, τα ζεστά ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια και να λεκιάσουν τα δόντια. Πίνε μόνο νερό το πρωί πριν πας στον οδοντίατρο.

6. Μη πηγαίνεις βαμμένη  

Τα οδοντιατρικά εργαλεία, όπως τα σπρέι νερού δεν είναι ό,τι καλύτερο για το κραγιόν ή το foundation.

7. Βούρτσισε τα δόντια σου όπως συνήθως

Πολλοί από εμάς πανικοβάλλονται την ημέρα του ραντεβού μας στον οδοντίατρό μας, βουρτσίζοντας τα δόντια μας για είκοσι λεπτά για να διασφαλίσουμε ότι είναι αστραφτερά και καθαρά. Όμως το να βουρτσίσεις τα δόντια σου όπως συνήθως θα βοηθήσει να δώσεις στον οδοντίατρό σου μια ειλικρινή εικόνα των δοντιών σου και του πώς τα φροντίζεις.

Διάβασε σχετικά: Υγιή δόντια = καλή υγεία! Το ήξερες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i