Υγιή δόντια = καλή υγεία! Το ήξερες;

Πώς θα ξέρεις αν είσαι υγιής; Όσο κι αν δεν το περίμενες, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι γραμμένη στα δόντια σου.

δόντια unsplash

Συνεργάστηκε η Βασιάννα Σαρρή, χειρουργός οδοντίατρος, μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής σου σε ό,τι αφορά την υγεία σου, όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη, ασθένειες, αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον ιστό που καλύπτει τις ρίζες των δοντιών. Επιπλέον, τα ούλα και το σμάλτο παρέχουν πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σου. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, στην οστεΐνη, τον σκληρό και συγχρόνως λεπτό ιστό που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών, δημιουργείται ένα είδος βιολογικού αρχείου, που αφηγείται τις πιο σημαντικές στιγμές της ύπαρξής μας.

Η βιολογία των δοντιών

Όπως επισημαίνει η δρ Paola Cerrito, καθηγήτρια Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η οστεΐνη είναι και ο μόνος οργανικός ιστός στο ανθρώπινο σώμα που δεν υπόκειται σε αναδιαμόρφωση. Ενώ τα οστά ανανεώνονται διαρκώς, αντικαθιστώντας τα παλιά με νέα μέρη, οι ιστοί αυτοί δεν αναγεννώνται, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται σε όγκο. Προφανώς, μιλάμε για μια πολύ περιορισμένη ανάπτυξη, της τάξης των 2-3 χιλιοστών του χιλιοστού κάθε χρόνο, η οποία όμως δε σταματά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, διαιρώντας και αναλύοντας τα διάφορα στρώματα, είναι δυνατό να αναγνωρίσουμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που αφορούν τη φυσιολογία της ζωής μας. Είναι, επίσης, δυνατό να εντοπιστούν αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως γεωγραφικές μετακινήσεις, ασθένειες, όπως η ελονοσία κ.ά.

Η ζωή αφήνει ανεξίτηλο ίχνος στα δόντια

Ο ανθρώπινος σκελετός αποτελεί μια απίστευτη δεξαμενή μεταλλικών στοιχείων απ’ όπου αντλεί το σώμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Επιπλέον, έντονες ή αγχωτικές καταστάσεις δημιουργούν ορμονικές "καταιγίδες", οι οποίες τροποποιούν την ποσότητα του ιστού που εναποτίθεται ή απορροφάται.

Στόμα & σώμα 

"Η αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σχέση μεταξύ του στόματος και του υπόλοιπου σώματος" λέει η δρ Margherita Lencioni, οδοντίατρος στο Μιλάνο, με εξειδίκευση στη φυσιολογία των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραδοσιακή κινεζική ιατρική συνδέει κάθε δόντι με έναν βελονιστικό μεσημβρινό, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με συγκεκριμένα όργανα, ιστούς, αδένες, μυς, ψυχικές καταστάσεις. "Με άλλα λόγια, παρατηρώντας τη στοματική κοιλότητα, είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε την κατάσταση ευεξίας του ατόμου. Αυτό οφείλεται στο ότι το στόμα μας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας και, επειδή είναι "ορατό”, μπορεί να μας δώσει πιο αξιόπιστα στοιχεία από άλλα όργανα" προσθέτει η Lencioni.

Διαβάστε Επίσης

Τα ούλα καθρέφτης του άγχους μας

Ο πόνος, το πρήξιμο, η ερυθρότητα, αλλά και η υπερευαισθησία που εμφανίζουν τα ούλα είναι κάποιες από τις αντιδράσεις τους σε βιολογικά γεγονότα, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι ασθένειες, περιστάσεις, δηλαδή, που τροποποιούν την κανονική παραγωγή ορμονών. Ακόμα και η συναισθηματική ένταση λόγω δυσάρεστων αλλαγών, όπως το τέλος μιας σχέσης, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αγγειακών, ανοσολογικών και φλεγμονωδών διαταραχών που επηρεάζουν τον ιστό των ούλων. Επιπλέον, όσοι έχουν άγχος τείνουν να μην αναπνέουν ομαλά, να τρώνε βιαστικά, να καπνίζουν.

• Ο βρουξισμός Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους, ιδίως κατά τον ύπνο τους, προκαλώντας φθορά του σμάλτου, πόνο στη γνάθο και πονοκεφάλους. Πρόκειται για έναν αυτοματισμό που εφαρμόζει το σώμα για να απελευθερώσει την ένταση που κρύβει μέσα του.
• Τι θα βοηθήσει Ο οδοντίατρός σου μπορεί να καταλάβει από την εικόνα των δοντιών σου αν πράγματι τα τρίζεις. Η κατασκευή ενός νάρθηκα που θα φοράς κατά τον ύπνο θα βοηθήσει να απαλλαγείς από τη συνήθεια αυτή. Προσπάθησε, επίσης, να έχεις επίγνωση του πώς θα μασάς σωστά την τροφή σου και ζήτα τη συμβουλή του οδοντιάτρου σου. 
• Τα σωστά προβιοτικά Μερικοί γαλακτοβάκιλλοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αλλοιώσεων που προκαλεί το άγχος τόσο στην εντερική χλωρίδα όσο και στο στοματικό μικροβίωμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i