Κατάθλιψη και ανορεξία: Η αιτία βρίσκεται στο έντερό μας;

Μια πρωτοποριακή έρευνα ανοίγει τον δρόμο για τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η ανορεξία.

κατάθλιψη και μικροβίωμα του εντέρου istock

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry ανακάλυψε ότι τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και ανορεξία παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα στο μικροβίωμα του εντέρου τους σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia ήταν πιο διαδεδομένο σε ασθενείς με τις παραπάνω παθήσεις και συσχετίστηκε με τη φλεγμονή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Κατάθλιψη, ανορεξία και μικροβίωμα

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη, μείζων κατάθλιψη, μονοπολική διαταραχή) είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες και μια ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η ανορεξία, που συχνά εκδηλώνεται ως μειωμένη όρεξη και παραμορφωμένη εικόνα σώματος, συχνά συνυπάρχει με την κατάθλιψη, περιπλέκοντας τη θεραπεία και τη διαχείριση. Αυτά τα δύο μπορεί να επιδεινώσουν και τις δύο καταστάσεις, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές στις παραδοσιακές θεραπείες.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο έντερο. Αυτή η πολύπλοκη κοινότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Αυτή η αμφίδρομη οδός επικοινωνίας επιτρέπει στα βακτήρια του εντέρου να στέλνουν και να λαμβάνουν σήματα προς και από τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη διάθεση και τη συμπεριφορά.

Η φλεγμονή είναι μια φυσική απόκριση του ανοσοποιητικού σε λοίμωξη και τραυματισμό, αλλά η χρόνια φλεγμονή έχει εμπλακεί σε μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να διερευνήσουν αυτές τις συσχετίσεις πιο βαθιά, ιδιαίτερα για να κατανοήσουν πώς διαφέρει το εντερικό μικροβίωμα στα άτομα με κατάθλιψη και χωρίς, και πώς αυτές οι διαφορές σχετίζονται με συμπτώματα ανορεξίας και επίπεδα φλεγμονής όπως η CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη).

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Για να αξιολογήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την παρουσία ανορεξίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα κατάθλιψης Hamilton. Με βάση τις βαθμολογίες τους, οι ασθενείς με μείζωνα κατάθλιψη κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε δύο ομάδες: σε αυτούς με ανορεξία και σε αυτούς χωρίς.

Δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν για να αναλυθεί η μικροχλωρίδα του εντέρου χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως αλληλουχία ριβοσωμικού RNA 16S. Αυτή η μέθοδος βοήθησε στον εντοπισμό των βακτηριακών κοινοτήτων. Επιπλέον, λήφθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση φλεγμονωδών δεικτών.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν διακριτές διαφορές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μεταξύ των ομάδων. Οι ασθενείς με καταθλιψη με ανορεξία είχαν σημαντικά διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές και τους ασθενείς με κατάθλιψη χωρίς ανορεξία. Η ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου ήταν γενικά χαμηλότερη σε άτομα με αμφότερες τις καταστάσεις σε σύγκριση με υγιείς συμμετέχοντες. Αυτό υποδηλώνει ότι η μειωμένη μικροβιακή ποικιλότητα θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Το βακτήριο Blautia βρέθηκε σε μεγαλύτερη αφθονία σε ασθενείς με κατάθλιψη με ανορεξία και συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα CRP και τη σοβαρότητα, τόσο της κατάθλιψης όσο και των συμπτωμάτων της ανορεξίας. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου, φλεγμονής και συμπτωμάτων MDD και ανορεξίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν τα καταθλιπτικά και ανορεξικά συμπτώματα μέσω φλεγμονωδών οδών, προσφέροντας νέες γνώσεις για τα βιολογικά υπόβαθρα αυτών των καταστάσεων.

Η μελέτη, "Εντερική μικροχλωρίδα και χαρακτηριστικά φλεγμονωδών παραγόντων σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με ανορεξία", συντάχθηκε από τους Fengtao Guo, Lin Jing, Yunfan Xu, Kun Zhang, Ying Li, Ning Sun, Penghong Liu και Huanhu Zhang.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i