Νέο τεστ ανιχνεύει την Πάρκινσον 7 χρόνια πρoτού εμφανιστεί

Προηγούμενες μελέτες προσπάθησαν με εξετάσεις αίματος, δερματικά επιχρίσματα ή οφθαλμικά τεστ, να ανιχνεύσουν τη νόσο Πάρκινσον στα πρώτα της στάδια.

τεστ για Πάρκινσον istock

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά δεικτών αίματος που προδίδουν την παρουσία της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα περισσότερα συμπτώματα. Εάν τα ευρήματα από αυτή τη μικρή μελέτη μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια απλή εξέταση αίματος για τον εντοπισμό αυτών που κινδυνεύουν.

Με περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους που επηρεάζονται από τη νόσο Πάρκινσον παγκοσμίως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες και προληπτικές στρατηγικές. Έτσι, η βιοχημικός του University College του Λονδίνου Jenny Hällqvist και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μοντέλα μηχανικής μάθησης για να βρουν οκτώ πρωτεΐνες στο αίμα μας που αλλάζουν καθώς εξελίσσεται η νόσος Πάρκινσον.

True Story: "Γιατί αγωνίζομαι για τη νόσο του Πάρκινσον"

Τι είναι η νόσος Πάρκινσον και ποια τα συμπτώματά της;

Είναι μια χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως την κίνηση και περιλαμβάνει τον εκφυλισμό των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Χαρακτηρίζεται από τρία κύρια κινητικά συμπτώματα:

  • Τρόμος: Συνήθως ξεκινά στο ένα χέρι και μπορεί να εξαπλωθεί στο κεφάλι, τα πόδια και τον κορμό.
  • Βραδυκινησία: Αργή, δυσκίνητη κίνηση.
  • Ακαμψία: Δυσκαμψία των άκρων και του κορμού.

Εκτός από τα κινητικά συμπτώματα, η νόσος Πάρκινσοπν μπορεί επίσης να προκαλέσει μη κινητικά συμπτώματα όπως:

Διαταραχές του ύπνου: Δυσκολία στην έλευση του ύπνου, νυχτερινές αφυπνίσεις και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γαστρεντερικές διαταραχές: Δυσκοιλιότητα, δυσπεψία και δυσφαγία.

Διαταραχές της διάθεσης: Κατάθλιψη και άγχος.

Γνωστικές διαταραχές: Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.

Άλλες διαταραχές: Προβλήματα με την αρτηριακή πίεση, την ούρηση και την εφίδρωση.

Η αιτία της νόσου Πάρκινσον παραμένει άγνωστη, αλλά θεωρείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η νόσος δεν είναι ιάσιμη, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όταν διαγνωστεί κάποιος με Πάρκινσον έχει ήδη χάσει το 60% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη

Μέχρι τη στιγμή που ο μέσος άνθρωπος διαγνωστεί με Πάρκινσον, έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 60% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη σε ένα μέρος του εγκεφάλου του που είναι γνωστό ως μέλαινα ουσία (βασική γαγγλιακή δομή που βρίσκεται στο μεσεγκέφαλο και παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση).

Ωστόσο, πριν αυτός ο εκφυλισμός του νεύρου αρχίσει να προκαλεί σωματικά συμπτώματα, υπάρχει ένα προκινητικό στάδιο με πιο ανεπαίσθητες επιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές της διάθεσης και διαταραχές στον ύπνο, που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών).

Τα ευρήματα της μελέτης

Συγκρίνοντας το αίμα 99 ατόμων με πρόσφατα διαγνωσμένη νόσο Πάρκινσον, 72 ατόμων με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM και 26 υγιών ελέγχων, οι ερευνητές εντόπισαν 23 πιθανούς βιοδείκτες.

Στη συνέχεια περιόρισαν αυτούς τους υποψηφίους στον πιο αξιόπιστο συνδυασμό δεικτών αίματος με τη βοήθεια του μοντέλου μηχανικής μάθησης. Σε συνδυασμό, οι οκτώ βιοδείκτες που προέκυψαν επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με διαταραχές συμπεριφοράς ύπνου REM θα εμφάνιζαν Πάρκινσον με σχεδόν 80% ακρίβεια - πολύ πριν εμφανίσουν ορατά σωματικά συμπτώματα.

Οι βιοδείκτες που εντόπισαν οι ερευνητές είναι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη φλεγμονή, την πήξη του αίματος και τις βιοχημικές οδούς ανάπτυξης των κυττάρων. Μερικά από αυτά αυξήθηκαν μαζί με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και μείωσαν τη γνωστική απόδοση.

Δύο από τους βιοδείκτες, ο HSPA5 και ο HSPA1L, σηματοδοτούν ότι το κύτταρο-όργανο παραγωγής πρωτεΐνης που ονομάζεται ενδοπλασματικό δίκτυο βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης. Η λανθασμένη αναδίπλωση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης - ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον - έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι καταπονεί το ενδοπλασματικό δίκτυο.

"Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός πολλαπλών καλά επιλεγμένων βιοδεικτών με βιοπληροφορική μηχανικής μάθησης αιχμής, μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε μια ομάδα οκτώ βιοδεικτών που θα μπορούσαν να διακρίνουν τη νόσο Πάρκινσον στα πρώιμα στάδια", ανάφερε ο Hällqvist και η ομάδα.

Ενώ οι δοκιμές του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορούν ήδη να ανιχνεύσουν σημάδια της νόσου Πάρκινσον νωρίς, αυτό απαιτεί μια επεμβατική διαδικασία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Μια απλή εξέταση αίματος από την άλλη πλευρά θα παρείχε σε περισσότερα άτομα πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και θα επέτρεπε την επαναλαμβανόμενη παρακολούθηση μακροπρόθεσμα.

Ένα τέτοιο τεστ θα ήταν απίστευτα χρήσιμο για τους ερευνητές που εργάζονται για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών, με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον στους ασθενείς πολύ πριν αυτή η καταστροφική νευροεκφυλιστική ασθένεια καταστεί εξουθενωτική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Νόσος του Πάρκινσον: Τα συμπτώματα που ξέρουμε και τα "άγνωστα", η κληρονομικότητα της νόσου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i