Πότε να μην τρώμε brazil nuts: Οι πιθανές παρενέργειες

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς. Όμως, πότε να μην τρως brazil nuts γιατί μπορεί να έχουν παρενέργειες στον οργανισμό σου;

brazil nuts iStock

Τα brazil nuts (brazilian nuts ή βραζιλιάνικα φιστίκια) έχουν είναι πραγματικό superfood για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, στην περίπτωσή τους δεν ισχύει το ρητό "όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο". Κι αυτό γιατί η μεγάλη κατανάλωσή των brazil nuts μπορεί να έχει παρενέργειες στην υγεία σου.

Brazil nuts και παρενέργειες στην υγεία σου

Η περίπτωση των βραζιλιάνικων φιστικιών διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Τα brazilian nuts είναι πολύ πλούσια σε σελήνιο και η μεγάλη τους κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που μεταξύ άλλων παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς, στο αναπαραγωγικό σύστημα και το μεταβολισμό.

Τοξικότητα από σελήνιο

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία των brazil nuts προέρχονται από το σελήνιο που περιέχει. Εάν όμως τα καταναλώνεις καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα (πάνω από 3 καρπούς τη μέρα) μπορεί να έχουν τοξική επίδραση. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας National Institutes of Health κάποια από τα συμπτώματα της τοξικότητας σε σελήνιο μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • Ζαλάδα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Τριχόπτωση
  • Εύθραυστα νύχια
  • Εξάνθημα στο δέρμα
  • Προβλήματα στο νευρικό σύστημα
  • Κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Μυική κόπωση ή πόνο

Σε πολύ μεγάλη κατανάλωση σεληνίου μπορεί να υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές παρενέργειες όπως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, καρδιακή προσβολή, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάβασε επίσης: Πότε ΔΕΝ σου κάνει καλό ο βασιλικός πολτός

Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά: 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Πόσα brazil nuts να τρως για να σου κάνουν καλό

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια ή βραζιλιάνικα καρύδια, έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνουν τη διάθεση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ρυθμίζουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Κατανάλωνε 2-3 την ημέρα ή λίγο περισσότερα αν τα τρως πιο αραιά και θα έχεις μόνο όφελος.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i