8 συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου Plus: Τι αλλάζει στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

πνεύμονες καρκίνος του πνεύμονα SergeyNivens

Ας ξεκινήσουμε από κάτι πολύ βασικό: Η πρόληψη του καρκίνου είναι πιο εύκολη από την αντιμετώπισή του. Προφανώς, υπάρχουν μορφές του καρκίνου που δεν μπορείς να προλάβεις. Εκεί το τακτικό τσεκ απ σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου είναι το βασικό σου όπλο. Όπου όμως μπορείς να κάνεις κάτι για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καλό είναι να το κάνεις. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κατά του Καρκίνου – European Code Against Cancer.

Οι 12 συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου:

1. Μην καπνίζεις.

2. Διατήρησε φυσιολογικό το βάρος σου.

3. Δραστηριοποιήσου και μείωσε το χρόνο που περνάς σε καρέκλα και καναπέ.

4. Τρώγε υγιεινά: «Ναι» στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη σιτηρά, «όχι» στην πολλή ζάχαρη και στα λιπαρά. Μείωσε το κόκκινο κρέας και απόφευγε τα αλλαντικά.

5. Αν πίνεις αλκοόλ, περιόρισέ το. Το να μην πίνεις καθόλου αλκοόλ είναι καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου.

6. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μητέρας. Η θεραπεία

ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

7. Προστατέψου από τον ήλιο, χρησιμοποίησε υψηλή αντηλιακή προστασία στο σώμα και το πρόσωπο και μην κάνεις σολάριουμ.

8. Μην αμελείς την προληπτική εξέταση για καρκίνο του εντέρου, του μαστού και του τραχήλου.

Μία νέα θεραπεία πήρε έγκριση για τον μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μη μικροκυτταρικός και ο μικροκυτταρικός. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει έως και το 84% των διαγνώσεων. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Στους ασθενείς με διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 6%.

Μία νέα θεραπεία της Bristol Myers Squibb πήρε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) ως πρώτης γραμμής θεραπεία για ο μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για τη θεραπεία nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας. Η αίτηση βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -9LA, η οποία έδειξε σημαντικά βελτιωμένη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με μη προθεραπευμένο μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Παρατηρήθηκε κλινικό όφελος με τη θεραπεία nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία έναντι της χημειοθεραπείας ανεξαρτήτως έκφρασης του PD-L1 και ιστολογικής κατάστασης.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) υιοθέτησε θετική γνωμοδότηση με βάση τα αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -9LA, η οποία πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της υπεροχής της συνολικής επιβίωσης. Το προφίλ ασφάλειας της θεραπείας nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας ήταν αντίστοιχο με το γνωστό προφίλ ασφάλειας της ανοσοθεραπείας και της χημειοθεραπείας στη θεραπεία πρώτης γραμμής του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC). Τα πλήρη δεδομένα από τη μελέτη CheckMate -9LA ανακοινώθηκαν σε μια συνεδρία προφορικών παρουσιάσεων στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας του 2020 (ASCO20).

Διάβασε επίσης: Αλκοόλ και καρκίνος: Επιστημονικά δεδομένα και πού συμφωνούν οι ειδικοί;

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Γιατί παρουσιάζεται σε όλο και νεότερους ανθρώπους; Και ποια είναι τα καλά νέα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i