Αίμα στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να σημαίνει;

Αν δεις αίμα στην εγκυμοσύνη, σε οποιαδήποτε φάση, είναι λογικό να ανησυχήσεις. Ο γυναικολόγος μαιευτήρας Ιωάννης Καλογήρου είναι εδώ για να σε καθησυχάσει!

έγκυος εγκυμοσύνη dolgachov

Συνεργάστηκε ο Δρ. Ιωάννης Καλογήρου MD, DFFP, DRCOG, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος, διδάκτρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Το αίμα στην εγκυμοσύνη είτε είναι λίγες σταγόνες είτε περισσότερες, ανησυχεί και τρομάζει τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες. Βοηθάει όμως να ξέρεις τι μπορεί να σημαίνει το αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το τυχόν πρόβλημα ξεπερνιέται και θα φέρεις στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Αίμα στο πρώτο τρίμηνο: Τι μπορεί να σημαίνει;

Μερικές σταγόνες αίμα στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να μη σημαίνουν απολύτως τίποτε και είναι πιο πιθανό να τις παρατηρήσεις τις μέρες που θα περίμενες φυσιολογικά περίοδο. Το λίγο αυτό αίμα συνήθως οφείλεται στις ορμόνες που κάνουν... πάρτι μέσα στον οργανισμό σου. Αυτός είναι και ένας λόγος που κάποιες γυναίκες ενώ είναι έγκυες δεν το αντιλαμβάνονται και νομίζουν ότι έχουν μια πιο ελαφριά από συνήθως περίοδο. Μερικές σταγόνες αίμα αυτή την περίοδο μπορεί να αντιστοιχούν επίσης στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

3 συμπτώματα εγκυμοσύνης που ίσως δεν γνώριζες

Γιόγκα για εγκύους: 5 θέσεις που μπορείς να δοκιμάσεις στην εγκυμοσύνη

Αν το αίμα είναι περισσότερο από μερικές σταγόνες και είναι κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία. Γιατί μπορεί να προκλήθηκε; Θα μπορούσε να είναι μια μικρή ή μεγαλύτερη αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή ή ένδειξη εξωμήτριας κύησης. Τα καλά νέα είναι πως αρκετές γυναίκες βλέπουν αίμα αυτή την περίοδο ολοκληρώνουν τελικά χωρίς κανένα πρόβλημα την εγκυμοσύνη τους.

Αίμα στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο: Τι μπορεί να σημαίνει;

Όταν η εγκυμοσύνη σου έχει προχωρήσει στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο, η παρουσία αίματος, είτε είναι μερικές σταγόνες είτε περισσότερο, χρειάζεται άμεσα διερεύνηση. Το αίμα σε αυτά τα τρίμηνα θα μπορούσε να σχετίζεται με αποκόλληση του πλακούντα ή πρόδρομο πλακούντα ή με πρόωρο τοκετό. Ο γιατρός σου θα επιβεβαιώσει τι συμβαίνει κάνοντας υπερηχογράφημα. Εάν το πρόβλημα είναι η θέση του πλακούντα είναι πολύ πιθανό πως μένοντας στο κρεβάτι ή απέχοντας από τη δουλειά, η εγκυμοσύνη θα μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη. Να θυμάσαι όμως πως ακόμη ένας επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σταματήσει.

Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις τόσο σοβαρές. Πιο συγκεκριμένα, αίμα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να έχει προκληθεί από αλλαγές στον τράχηλο, ειδικά μετά από ερωτική επαφή ή σε κάποια κολπική μόλυνση. Σε κάθε περίπτωση όμως αν δεις αίμα στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να επικοινωνήσεις χωρίς καθυστέρηση με τον γιατρό σου.

Αίμα τις τελευταίες εβδομάδες

Αυτό μπορεί να είναι και καλά νέα! Αν παρατηρήσεις μια αιματηρή βλεννώδη έκκριση τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου πιθανότατα πρόκειται για το “πώμα” του τραχήλου το οποίο αποκολλάται όταν αρχίζει να διαστέλλεται ο τράχηλος. Η έκκριση αυτή δεν σημαίνει κάτι το ανησυχητικό. Πιθανότατα όμως είναι ώρα να ετοιμαστείς για το μαιευτήριο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next