Πρόληψη: Υγεία και άσκηση στη μετα-COVID-19 εποχή

Η άσκηση είναι στενά συνδεδεμένη με την καλή μας υγεία.

ασκήσεις iStock

Από τον δρα Ιωάννη Τσαρούχα, MD, PhD, Ορθοπεδικό χειρουργό, διευθυντή Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας της COVID-19 έχουν προκαλέσει σωρεία αλλαγών στην οικονομική και την κοινωνική ζωή μας, αλλά έχουν επηρεάσει και τη φυσική μας κατάσταση. Έχουμε περιορίσει το περπάτημα και τη σωματική δραστηριότητα μέσω της εργασίας, ενώ οι χώροι άθλησης (γυμναστήρια, γήπεδα, πάρκα αθλητικών δραστηριοτήτων) έχουν ανοίξει πρόσφατα με κανόνες. Ο συνδυασμός του εγκλεισμού με την απουσία φυσικής δραστηριότητας συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους και επιβάρυνση της οστικής υγείας, ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες μετά την εμμηνόπαυση πάσχουν σε μεγάλο ποσοστό από οστεοπόρωση. 

Γιατί η άσκηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Η άσκηση προλαμβάνει το σύνδρομο ευθραυστότητας, την απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία), την οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και κατ’ επέκταση τον καταγματικό κίνδυνο. Επίσης, βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό.

Διαβάστε Επίσης

Άσκηση και καλή υγεία

Οι μηχανισμοί με τους οποίους η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα επιτυγχάνουν το ευεργετικό τους αποτέλεσμα είναι πολλοί. Έχουν άμεση θετική δράση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία και στα οστά μέσω της φόρτισής τους, που τα "αναγκάζει" να αυξήσουν την πυκνότητά τους και την αντοχή τους, άλλα και έμμεσες θετικές δράσεις στο ενδοκρινικό, πεπτικό, ουροποιητικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η συνολική επίδραση είναι πολύτιμη σε έναν οργανισμό που προσπαθεί να μείνει απρόσβλητος από μια "δύσκολη" ίωση ή να την ξεπεράσει γρήγορα και ανώδυνα, αν νοσήσει. Γενικά, συνιστάται η άσκηση να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και η διάρκεια να είναι τουλάχιστον 90 λεπτά/εβδομάδα όσον αφορά την αερόβια γυμναστική. Η άσκηση θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασκήσεις αντίστασης, ισορροπίας και εύρους κίνησης. Προτείνεται η έντασή τους να είναι μέτρια (ως 65-75% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού).

Άσκηση στο σπίτι

Ενδεικτικά, απλές ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι οι εξής: Ασκήσεις αντίστασης με το βάρος του σώματος, όπως βαθιά καθίσματα έχοντας ως βοήθεια ισορροπίας μια καρέκλα, κάθισμα-άρση από καθιστή θέση σε καρέκλα, άνοδος-κάθοδος σε ένα σκαλοπάτι, άρση και μεταφορά ελαφριών βαρών, π.χ. συσκευασμένα τρόφιμα, αερόβιες, όπως περπάτημα ή χορός μέσα στο σπίτι, ασκήσεις ισορροπίας, όπως περπάτημα σε μια ευθεία γραμμή στο πάτωμα, περπάτημα στις μύτες των δαχτύλων ή στις φτέρνες και περπάτημα με υπερπήδηση πολύ χαμηλών εμποδίων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i