Αυτό είναι το αναπάντεχο... boost της υγείας σου!

Μία ικανοποιητική ερωτική ζωή προσφέρει πολλά οφέλη και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι δένει ένα ζευγάρι iStock

Το συχνό σεξ δεν ενισχύει μόνο την αυτοπεποίθηση, κάνει πολύ περισσότερα. Οι γυναίκες που έχουν τακτικά ερωτική επαφή έχουν διαφορετική οργανική λειτουργία από εκείνες που απέχουν, σύμφωνα με τον Tierney Lorenz, PhD, διευθυντή στο Women, Immunity, and Sexual Health lab του Πανεπιστήμιου της Νεμπράσκα-Λίνκολν. "Το σεξ μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, τη διάθεσή σου και τα επίπεδα άγχους" αναφέρει η Alyssa Dweck, MD, γυναικολόγος και βοηθός καθηγητή στο New York Medical College. Δώσε προτεραιότητα στην ερωτική σου ζωή και μάθε τα επιπρόσθετα οφέλη που προσφέρει:

Η αναπαραγωγική σου ηλικία παρατείνεται 

Όταν έχεις ερωτικές επαφές, το σώμα σου είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την αναπαραγωγική του δεινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση θα έρθει αργότερα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου. Τα στατιστικά δεδομένα από σχεδόν 3.000 γυναίκες για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ οπωσδήποτε μέσα στην εβδομάδα είχαν έως και 28% λιγότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου σε σχέση μ’ εκείνες που δεν έκαναν. "Μπορεί να είναι κάτι σαν μια εξελικτική ανταλλαγή" επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Megan Arnot. Εάν δεν έχεις επαφή, δεν υπάρχει πιθανότητα να μείνεις έγκυος, έτσι το σώμα σου μπορεί να "αποφασίσει" να διακόψει την αναπαραγωγή.

Διαβάστε Επίσης

Ενισχύεται η λειτουργία του μυαλού σου

Η ερωτική επαφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές σου ικανότητες κατά τη διάρκεια των ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στην Αγγλία μελέτησαν άτομα άνω των 50 ετών αναφορικά με τις σεξουαλικές τους συνήθειες και μετά τους έδωσαν ένα τυποποιημένο τεστ που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Οι συμμετέχοντες που έκαναν περισσότερο σεξ μέσα στην εβδομάδα είχαν και υψηλότερη βαθμολογία στις λεκτικές και οπτικοχωρικές ικανότητες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη έκκριση ντοπαμίνης κατά τη διάρκεια του σεξ. 

Ενδυναμώνονται οι μύες σου

Όπως μια καλή προπόνηση, έτσι και το σεξ δίνει ώθηση στη ροή του αίματος και αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό. "Η ροή του αίματος αυξάνεται στους μυς, τους ιστούς και στα κύτταρα κατά μήκος όλου του σώματός σου προμηθεύοντάς τα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά" τονίζει η δρ Dweck και προσθέτει: "Ο κόλπος σου λιπαίνεται, η καρδιά σου χτυπά γρηγορότερα και εντονότερα και τα οφέλη είναι πολλαπλά για ολόκληρο το σώμα".

Ανανεώνεται ολόκληρος ο οργανισμός σου

Το σεξ σε χαλαρώνει. Όταν ζεις με άγχος, κυριαρχεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που ελέγχει τον μηχανισμό "μάχης ή φυγής" του σώματος και λέει στο άτομο πότε και πώς να ανταποκριθεί στον κίνδυνο. Το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο επιβλέπει τη χαλάρωση, είναι λιγότερο αποτελεσματικό. "Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να κάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να ανταποκριθεί έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί μια ισχυρή αντίδραση ανάκαμψης, η οποία επιτρέπει στο παρασυμπαθητικό σύστημα να αναλάβει δράση" υποστηρίζει ο δρ Lorenz. Η έρευνα δείχνει ότι ο οργασμός λειτουργεί σαν μια πολύ έντονη άσκηση ωθώντας το συμπαθητικό σύστημα σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ενεργοποίησης με ασφάλεια, ακολουθούμενο από μια ισχυρή παρασυμπαθητική ή χαλαρή απόκριση.

Συμπερασματικά

Η ερωτική επαφή ενισχύει τη σύνδεση και τα συναισθήματα οικειότητας με τον σύντροφό σου. Αυτό το είδος συνδεσιμότητας προσφέρει κάτι περισσότερο από το να σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχία και ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σου ενισχύοντας τη συνολική σου υγεία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i