Έχεις χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι; Είσαι πιο υγιής!

Είναι η εποχή που όλοι (σχεδόν) στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ωστόσο ίσως δεν γνωρίζεις πόσο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σου αυτή η συνήθεια.

χριστούγεννα χριστουγεννιάτικο δέντρο istock

Δεν είναι μόνο η χαρά των γιορτών, το φως από τα λαμπάκια που φωτίζει την ψυχή μας και μας γεμίζει αισιοδοξία. Το ίδιο το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να γίνει "βοήθημα" για καλύτερη υγεία! Μάθε εδώ πώς το φυσικό έλατο συμβάλει στην ευημερία μας αλλά και τι μας προσφέρει το "ψεύτικο".

Χριστουγεννιάτικο δέντρο για καλή υγεία

Η έκθεση σε ένα φυσικό περιβάλλον είναι γνωστό ότι μειώνει το ψυχικό στρες. Το ίδιο έχει βρει και μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Behavioral Sciences.

"Είναι λογικό ότι το να φέρουμε ένα μικρό κομμάτι της φύσης στο σπίτι μας, θα μας επηρεάσει θετικά" σχολιάζει η ψυχολόγος Sonja Peterson-Lewis επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια. Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει ότι η επαφή με το δάσος, οι ενσυνείδητοι περίπατοι σε αυτό μπορεί να έχουν μια θετική επίδραση στην ευημερία ενός ατόμου. Μία μελέτη πιο συγκεκριμένα, βρήκε ότι η επαφή με το δάσος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος. Παρόμοια οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε από την μικρή επαφή με ένα μέρος της φύσης μέσα στο σπίτι μας, όπως συμβαίνει όταν αγοράζουμε ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με μελέτη στο International Journal of Environmental Health Research.

Διαβάστε Επίσης

Ένα φυσικό έλατο μέσα στο σπίτι έχει πληθώρα από οφέλη για την πνευματική μας υγεία, ανάμεσά τους τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, σχολιάζει η Charlie Hall, καθηγήτρια ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. "Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συμπονετικοί όταν περιβάλλονται από φυτά και φυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπορεί παρά να έχει παρόμοια επίδραση" συμπληρώνει. Εάν μάλιστα διαλέξουμε το έλατο που θα αγοράσουμε μαζί με την οικογένειά μας τα οφέλη είναι περισσότερα. Η επιλογή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου μαζί με την οικογένεια συμβάλει στη δημιουργία του συναισθηματικού δεσμού.

Αλλά και τα "ψεύτικα" δέντρα έχουν οφέλη

Τα σημερινά πλαστικά δέντρα δεν έχουν καμία σχέση εμφανισιακά με εκείνα του παρελθόντος, έτσι μπορεί η εικόνα τους να προκαλεί μέσα μας παρόμοια οφέλη με εκείνα των φυσικών, αναφορικά με την ψυχική μας υγεία και την ευεξία που νιώθουμε βλέποντάς τα.

Και σε κάθε περίπτωση, ναι, είναι η χαρά του στολίσματος, είναι η αισιοδοξία που μας χαρίζουν τα φωτάκια που αναβοσβήνουν, είναι η προσμονή των καλύτερων ημερών μαζί με αγαπημένους μας ανθρώπους.

Πλέον οι μέρες έχουν φτάσει, όλα μυρίζουν Χριστούγεννα και ας βάλουμε στόχο να τα απολαύσουμε όσο περισσότερο και με όσο περισσότερη συνειδητότητα μπορούμε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i