Σε ταλαιπωρεί το άσθμα; Κλασικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία

Το άσθμα αντιμετωπίζεται με την κλασική ιατρική ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν τον οργανισμό μας να το διαχειριστεί αποτελεσματικά.

γυναίκα άνοιξη άσθμα αναπνοή istock

Συνεργάστηκε η Φλωρεντία Σαμαρά, ομοιοπαθητικός, ειδικός γιατρός γενικής ιατρικής. 

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων, δηλαδή των στομίων από όπου διέρχεται ο αέρας στους πνεύμονες. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ο όρος "βρογχικό άσθμα" για όλους τους ασθενείς με άσθμα. Το αλλεργικό άσθμα αφορά ασθενείς στους οποίους η εμφάνιση των συμπτωμάτων σχετίζεται με την έκθεση σε αλλεργιογόνα, κάτι που θα το δεις κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι αλλαγές του καιρού ευνοούν αυτή τη συμπτωματολογία. Ουσίες που προκαλούν αλλεργία είναι η γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή κ.λπ.

Πώς ο πνευμονολόγος θα κάνει τη διάγνωση του άσθματος

Μέσω ιστορικού και φυσικής εξέτασης. Με σπιρομέτρηση (πριν και μετά τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων), μια απλή και ανώδυνη εξέταση κατά την οποία φυσάς με δύναμη μέσα σε έναν ειδικό σωλήνα. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί επίσκεψη στον αλλεργιολόγο για να κάνεις τα σχετικά τεστ ώστε να εξακριβωθεί αν έχεις κάποια συγκεκριμένα αλλεργία που το προκαλεί. Η βαρύτητα της νόσου εκτιμάται από τη συχνότητα και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των περιοδικών σπιρομετρήσεων. Η εμφάνιση του άσθματος προϋποθέτει την παρουσία κάποιας γενετικής-κληρονομικής προδιάθεσης. Οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος άσθμα είναι μεγαλύτερες όταν υπάρχουν άλλα άτομα με άσθμα στην οικογένεια. Οι πιθανότητες αυξάνονται για τα παιδιά μητέρας που πάσχει από άσθμα. Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό ("σφύριγμα της αναπνοής" ή "γατάκια") ή και με συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων. Επίσης, με αίσθηση βάρους ή και σφίξιμο στο στήθος και τέλος με δυσκολία στην αναπνοή και λαχάνιασμα. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, το άσθμα μπορεί να χρειάζεται χρόνια αγωγή για τη ρύθμισή του ή περιστασιακή σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων. Υπάρχουν εισπνεόμενα φάρμακα "άμεσης δράσης" που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κρίσης και φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, τα οποία μπορεί να είναι σε μορφή χαπιών ή/και εισπνεόμενα. 

Διαβάστε Επίσης

Εναλλακτικές θεραπείες για το άσθμα

Για μερικούς ανθρώπους η επιλογή συμπληρωματικής θεραπείας γίνεται ώστε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών και να βοηθήσει στη διατήρηση των συμπτωμάτων υπό έλεγχο. 

Ομοιοπαθητική και άσθμα: Τι λέει η επιστήμη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ομοιοπαθητική, εφόσον χρησιμοποιεί φυσικά προϊόντα για τη θεραπεία μιας ασθένειας, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική και στη θεραπεία του άσθματος. Σε μελέτη στο Scince Direct που διεξήχθη το 2018 σε 140 ενήλικες διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη ομοιοπαθητικών φαρμάκων στη συνήθη θεραπεία του άσθματος είναι πιο αποτελεσματική από την τακτική θεραπεία.

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Είναι ουσίες που προέρχονται από τη φύση (με φυσική, ζωική ή ορυκτή προέλευση), παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό, με αποτέλεσμα τη θεραπεία και την ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επιμέρους συμπτωμάτων. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Μπορείς να δοκιμάσεις μόνη σου ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Αν και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ασφαλή και μη τοξικά, είναι απαραίτητη η ορθολογική τους χρήση και είναι αυτή που θα καθορίσει και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Πρακτικά, η απάντηση είναι "όχι", αφού μόνο ένας γιατρός εξειδικευμένος στην ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει τη σωστή και αποτελεσματική θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Βελονισμός για το άσθμα

Ο βελονισμός περιλαμβάνει διέγερση σημείων πίεσης στο σώμα, με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα από τον θεραπευτή. Οι βελόνες ενεργοποιούνται μέσω απαλών κινήσεων των χεριών του θεραπευτή ή με ηλεκτρική διέγερση. "Το σκεπτικό είναι ότι, διεγείροντας ορισμένα σημεία στο σώμα, επιτυγχάνονται θεραπευτικά αποτελέσματα για μια δεδομένη πάθηση" εξηγεί ο Malcolm B. Taw, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του UCLA στο Λος Άντζελες, "καθώς με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται χρήσιμες ουσίες, οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, διατηρούν την ομοιόσταση στο σώμα ή επηρεάζουν συμπτώματα ασθενειών". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, η άσκηση πίεσης στα σημεία βελονισμού μπορεί να δώσει σήμα στο σώμα να "ενεργοποιήσει" μηχανισμούς αυτοθεραπείας ή ρυθμιστικούς, στέλνοντας ζωτική ενέργεια (γνωστή ως qi, προφέρεται "τσι") μέσω φυσικών οδών στο σώμα, που ονομάζονται μεσημβρινοί. Η έρευνα υποδεικνύει ότι, μόλις διεγερθεί το σημείο πίεσης, το τσι ρέει από το σημείο πίεσης μέσω του μεσημβρινού και στην περιοχή-στόχο. Ομοίως, η διέγερση σημείων πίεσης με βελόνες μέσω βελονισμού πιστεύεται ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα να απελευθερώσει χημικές ουσίες στους μυς, τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του σώματος, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i