6 σπιτικές "θεραπείες" για τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Δερματολογικά επιβεβαιωμένες "συνταγές" για τους ερεθισμούς και τον κνησμό που συνοδεύουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

τσίμπημα κουνουπιού iStock

Μαζί με το καλοκαίρι ξεκινούν τα σχέδια μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν απολαμβάνουμε τη θάλασσα και λιαζόμαστε με την κατάλληλη προστασία και σε συγκεκριμένη ώρα κάτω από τον ελληνικό ήλιο, ωστόσο είναι και η εποχή που κάνουν την εμφάνισή τους τα καθόλα ενοχλητικά κουνούπια. Αν είσαι τυχερή και δεν σε προτιμούν χαιρόμαστε για εσένα. Αν όμως είσαι ιδιαίτερα "θελκτική", καταλήγοντας με δεκάδες τσιμπήματα κουνουπιών, μέχρι να βγει το καλοκαίρι, τότε σίγουρα πρέπει να μάθεις για τις σπιτικές "συνταγές" που θα σε βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που ακολουθούν το "τσικ" του εντόμου. 

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Keira L. Barr υπάρχουν αρκετές λύσεις, εκτός των σκευασμάτων που μπορούμε να βρούμε στο φαρμακείο, τις οποίες έχουμε στην κουζίνα μας. 

Διαβάστε Επίσης

Παγάκι ή κατεψυγμένα λαχανικά

Είναι κάτι που σίγουρα έχουμε όλοι στην κατάψυξή μας και πρόκειται για την πιο απλή "θεραπεία". Σύμφωνα με τη Barr οτιδήποτε είναι κρύο, βοηθάει, σταματώντας τη φαγούρα. "Τα παγάκια ή μια κατεψυγμένη σακούλα λαχανικών μπορούν να γίνουν ένα καταπληκτικό φάρμακο για τα τσιμπήματα κουνουπιών", επισημαίνει η γιατρός, εξηγώντας πως ο πάγος μουδιάζει την περιοχή και συμβάλλει στο να ξεπρηστεί. 

Μαγειρική σόδα

Έχει γίνει πολύ δημοφιλής, δεδομένου ότι αποτελεί τη "θεραπεία" σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα. Όμως, η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική και για τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ανάμειξε λίγη μαγειρική σόδα με νερό και τρίψε το μείγμα στην ερεθισμένη περιοχή. Άφησε το να στεγνώσει και θα δεις πως η αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του pH μιας μολυσμένης περιοχής και να μειώσει τον κνησμό, αναφέρει η γιατρός.

Μπάνιο με βρώμη

Όπως η Κλεοπάτρα γέμιζε τη μπανιέρα της με γάλα γαϊδούρας, εσύ θα πρωτοτυπήσεις και θα βάλεις σκόνη βρώμης. Η βρώμη είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες καθώς όπως εξηγεί η γιατρός "είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και λιπίδια. Είναι αντιφλεγμονώδης με οφέλη που ανακουφίζουν από τη φαγούρα, βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει τη φλεγμονή για να καταπραΰνει το ερεθισμένο και κνησμώδες δέρμα που οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία". Χτύπησε απλά στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη και πρόσθεσε τη σε ζεστό νερό. Μείνε για λίγα λεπτά μέσα στην μπανιέρα ώστε το προϊόν να λειτουργήσει ευεργετικά στο ερεθισμένο δέρμα σου.

Βιολογικά φακελάκια τσαγιού 

Αφού φτιάξεις το ζεστό ή κρύο ρόφημα είτε αυτό είναι πράσινο τσάι, είτε χαμομήλι, κράτησε τα φακελάκια από το βιολογικό τσάι και χρησιμοποίησέ τα ως θεραπεία κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, οι πολυφαινόλες που βοηθούν στους ερεθισμούς και οι φυσικές τανίνες του τσαγιού θα δράσουν ως στυπτικό, τραβώντας τις τοξίνες από το δέρμα και βοηθώντας να μειωθεί η δυσφορία σου.

Έλαιο Αμαμηλίς (witch hazel oil)

Το συγκεκριμένο έλαιο προέρχεται από φυτά που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και λειτουργούν αποτελεσματικά ενάντια στα σπυράκια, ενώ είναι ό,τι καλύτερο και για τη φαγούρα. "Ο φλοιός, τα κλαδιά και τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και τανίνες, οι οποίες προστίθενται σε νερό ή αλκοόλ για να φτιάξουν το συμπυκνωμένο προϊόν", αναφέρει η γιατρός, επισημαίνοντας πως οι πολυφαινόλες παρέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τον κνησμό, μειώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την επούλωση. Απλά εφάρμοσε μία μικρή ποσότητα στο τσίμπημα με ένα βαμβάκι και άφησέ το να λειτουργήσει όπως αυτό ξέρει. 

Έλαιο από τεϊόδεντρο (tea tree oil)

Άλλο ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα κατά της ακμής, όπως και το έλαιο αμαμηλίς, έτσι και το τεϊόδεντρο προσφέρει καταπράυνση και ανακούφιση της φαγούρας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i