Έχεις άγχος; Η viral τεχνική με τα δάχτυλα που θα σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρεις να φέρεις το μυαλό σου στο "εδώ και το τώρα".

τεχνικη_αναπνοης Istock

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση για το άγχος από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες κάτω των 35 ετών λένε ότι είναι πολύ αγχωμένοι για να λειτουργήσουν τις περισσότερες μέρες. Εάν μπορείς να ταυτιστείς, τότε μπορεί να αισθάνεσαι ότι η μόνη σου ελπίδα είναι να μείνεις όλη μέρα στο κρεβάτι σου, αλλά μια απλή τεχνική που κάνει τον γύρο του διαδικτύου θα μπορούσε να σου προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεσαι.

Η μέθοδος είναι πιο γνωστή ως "μέθοδος αναπνοής με τα δάχτυλα", αν και μερικές φορές ονομάζεται "αναπνοή με πέντε δάχτυλα" και - όπως ίσως έχεις μαντέψει - συνδυάζει τη βαθιά αναπνοή και τη χρήση των δακτύλων σου. Τα βίντεο που προωθούν αυτή την τεχνική χαλάρωσης έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 38 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης, τους ψυχολόγους και τους αγχωμένους γονείς του κόσμου να μπαίνουν στο τρένο με την τάση.

Διάβασε επίσης: Οι 8 συνήθειες που μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη και 20 χρόνια ζωής

Η "μέθοδος αναπνοής με τα δάχτυλα" χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια από τη μέση τεχνική αναπνοής εισπνοής-εκπνοής, αλλά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε — στο κρεβάτι, στο γραφείο ή ακριβώς πριν από μια μεγάλη παρουσίαση εργασίας.

Πώς να χαλαρώσεις χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αναπνοής με τα δάχτυλα

@movementgenius Do you get anxious in public settings? We've all been there! 🤗 Try this 5-finger breathing technique to help center yourself! #mentalhealth #anxiety ♬ Morning Dew - ratio 11

Ένα απλό βίντεο όπως αυτό του λογαριασμού TikTok @MovementGenius μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την ουσία της τεχνικής κυριολεκτικά σε μερικά δευτερόλεπτα. Παρόλο που συχνά αποκαλείται τεχνική αναπνοής με πέντε δάχτυλα, στην πραγματικότητα απαιτεί την εργασία έξι δακτύλων συνολικά.

Μπορείς να προσαρμόσεις την ταχύτητα ανάλογα με το τι αισθάνεσαι άνετα, αν και πολλοί TikToker προτιμούν έναν αργό ρυθμό αναπνοής. Μπορείς, επίσης, να προσπαθήσεις να κάνεις τις εκπνοές σου μεγαλύτερες από τις εισπνοές σου, ένα μοτίβο που ορισμένες έρευνες έχουν συσχετίσει με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Γιατί η μέθοδος λειτουργεί

τεχνικη_αναπνοης
Istock

Η μέθοδος αναπνοής με το δάχτυλο φαίνεται σχεδόν πολύ απλή για να λειτουργήσει. "Η αναπνοή με πέντε δάχτυλα επανεκκινεί τον εσωτερικό μας υπολογιστή", είπε ο Δρ Μπρούερ στους New York Times. "Χρειάζονται τόσες πολλές λογικές τεχνικές για να το κάνεις, οι άνθρωποι τείνουν να ηρεμούν αρκετά". Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός αφής και αναπνοής επιβραδύνει τον εγκέφαλο, κάτι που, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών που μσε κάνουν να νιώθεις καλά. Έτσι, ενώ εστιάζεις στην ανίχνευση των δακτύλων σου, συμβαίνουν χημικές αλλαγές μέσα στο σώμα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις στρεσογόνες στιγμές της ημέρας σου.

Η μέθοδος αναπνοής με τα δάχτυλα μπορεί επίσης να είναι μια μορφή ενσυνειδητότητας, όπου κατευθύνεις την προσοχή σου στις αισθήσεις στο σώμα, αντί στην προθεσμία του έργου που πλησιάζει στο ημερολόγιό σου ή στο πώς να τα ρεις με τον καλύτερό σου φίλο μετά τον καβγά που είχατε την προηγούμενη μέρα. Το να είσαι στο εδώ και το τώρα προσφέρει πολλά οφέλη! Μπορεί να παρατηρήσεις μείωση των συμπτωμάτων του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Φυσικά, μην περιμένεις μια προσπάθεια στην τεχνική να σβήσει όλες τις ανησυχίες σου οριστικά. Ωστόσο, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να το δοκιμάσεις την επόμενη φορά που θα παρατηρήσεις ότι το άγχος σου αυξάνετε και οι ανήσυχες σκέψεις κυριαρχούν. 

Διάβασε επίσης: Πρακτικές συμβουλές για όσους ξυπνάμε το βράδυ στον ύπνο μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i