Εναλλακτική ιατρική: Τι είναι καλό να γνωρίζουμε πριν την επιλέξουμε

Τι είναι καλό να γνωρίζουμε για την εναλλακτική ιατρική και τις θεραπείες και πότε μπορεί να είναι παραπλανητικές ή και επιζήμιες.

εναλλακτικές θεραπείες istock

Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν πάρει πλέον τη σημαντική θέση που τους αξίζει στη φροντίδα της υγείας μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή ειδικά όταν μιλάμε για επιθετικά νοσήματα όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Διάβασε εδώ κάποιες βασικές σκέψεις που αξίζει να κάνεις εάν έχει περάσει από το μυαλό σου να στραφείς σε εναλλακτικές πρακτικές. 

Τι σημαίνει υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας ή μιας σχετικής αναπηρίας, αλλά, η κατάσταση εκείνη στην οποία υπάρχει πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαντλητικές παθήσεις, τα ποικίλα συμπτώματα που δεν υποχωρούν και οι ασθένειες που παρουσιάζουν εξάρσεις σε διάφορες φάσεις της ζωής σου είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που μπορεί να στρέψουν κάποιες από εμάς στην εναλλακτική ιατρική και τις ολιστικές μεθόδους.

Τι χρειάζεται να προσέχουμε στις εναλλακτικές θεραπείες

Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, ίσως οι περισσότερες, είναι ουσιαστικές και βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μακρόχρονη παρατήρηση. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες. 

Υπάρχουν "εναλλακτικές" θεραπείες που δεν έχουν βασιστεί σε ελεγμένες, επιστημονικές μεθόδους, και που η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένη ή αποδεκτή ιατρικά. Πολλές φορές μπορεί ακόμα και να βασίζονται σε αντιεπιστημονικές ή σε μεταφυσικές θεωρήσεις. Στους κόλπους της εναλλακτικής ιατρικής και των ολιστικών πρακτικών ο καθένας μας μπορεί να συναντήσει εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου, γι’ αυτό και πρέπει να επιδεικνύουμε πολύ μεγάλη προσοχή αναφορικά με το πού θα επιλέξεις να εναποθέσεις την υγεία σου.

Οι εναλλακτικοί γιατροί που αξίζει να ακολουθήσεις τις συμβουλές τους είναι οι περισσότεροι επιστήμονες που διαθέτουν τις "καθιερωμένες" γνώσεις και που έχουν στραφεί στην άσκηση μιας πιο εναλλακτικής ή ολιστικής ιατρικής. Μη διστάσεις να ρωτήσεις τον θεραπευτή για τις σπουδές και ενδεχομένως την κλινική του εμπειρία ή τυχόν επιστημονικές του δημοσιεύσεις. Οι απαντήσεις του θα σου δώσουν μία καλή εικόνα για το αν μπορείς να τον εμπιστευτείς ή όχι.

Μια βασική συμβουλή για τις εναλλακτικές θεραπείες

Το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή στις ΗΠΑ δίνει μια απλή συμβουλή λέγοντας πως οτιδήποτε μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό μάλλον είναι παραπλανητικό μέχρι και επιζήμιο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε επιθετικές ασθένειες που απαιτούν συγκεκριμένες και ενδεδειγμένες θεραπείες έπειτα από χρόνια ερευνών. Συγκεκριμένα, ενδείξεις παραπλάνησης είναι:

  • Όταν δεν υπάρχει πιστοποίηση, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή πτυχίο. Εκφράσεις που συνοδεύουν τη διαφημιστική καμπάνια όπως "φυσικό φάρμακο", "μαγικό" ή "αποκλειστικό προϊόν", "θαυματουργή θεραπεία", "επιστημονικός θρίαμβος" (χωρίς διεξαγωγή ερευνών), "αρχαίο μυστικό", κ.λπ.
  • Προωθητικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και περιπτώσεις αρρώστων των οποίων η πορεία και η εξέλιξη της νόσου δεν έχει καταγραφεί και για την οποία δεν υπάρχουν χρόνια και πιστοποιημένα στοιχεία.
  • Όταν το προϊόν ή την υπηρεσία μπορεί να τη λάβεις μόνο από μία και αποκλειστική πηγή ή όταν αυτά δε φέρουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση.

Διάβασε επίσης: 6 φυσικές θεραπείες για την κολίτιδα

Διάβασε επίσης: Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!

Πριν αποφασίσεις να στραφείς στην εναλλακτική ιατρική, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι υπάρχει λόγος που η κλασική ιατρική συνδέεται άμεσα με την επιστημονικότητα και την ευρεία αποδοχή. Συζήτησε με τον γιατρό σου τυχόν απορίες που έχεις και τις σκέψεις σου να ακολουθήσεις παράλληλα ή αποκλειστικά μία εναλλακτική θεραπεία. Και να θυμάσαι πως επειδή κάτι είναι "φυσικό" δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε βλάψει, ειδικά αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i