Μετά τη σύνταξη, τι; Μήπως είναι μια δεύτερη ευκαιρία για καλύτερη ζωή;

Γιατί πρέπει να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή και μετά τη σύνταξη. Κι αν το θέμα αφορά τους γονείς σου, πώς μπορείς να τους βοηθήσεις να διαχειριστούν αυτή την αλλαγή στη ζωή τους.

μέση ηλικία εμμηνόπαυση wundervisuals

Συνεργάστηκε η Μυρτώ Μπεχράκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Τους βλέπεις παντού γύρω σου τώρα το καλοκαίρι: Χαρούμενοι και γεμάτοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, τουρίστες που έχουν ξεκινήσει από μακριά για να χαρούν τον ήλιο και τις ομορφιές της Ελλάδας, γεμάτοι με κέφι και ζωντάνια. Αν η εικόνα αυτή απέχει από την δική σου αίσθηση για την εποχή της σύνταξης, ώρα να δεις το θέμα αλλιώς. (Και ακόμη κι αν εσύ απέχεις πολύ από αυτό, διάβασε πώς μπορείς να βοηθήσεις τους γονείς σου να δουν τη σύνταξη σαν μια δεύτερη ευκαιρία να απολαύσουν τη ζωή τους.)

Συνταξιούχοι προηγούμενης γενιάς

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά στη συμπεριφορά και την ψυχολογία της ελληνικής οικογένειας ως προς τους ξένους της αντίστοιχης ηλικίας, η οποία είναι εμφανής κάνοντας τη σύγκριση. Ωστόσο αυτό κυρίως συμβαίνει επειδή σήμερα συνταξιοδοτούνται οι προηγούμενες γενιές, που έχουν ενηλικιωθεί και ζήσει με μια διαφορετική νοοτροπία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέλλον θα υπάρξει μια εξισορρόπηση στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα αφού οι επόμενες γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν έχουν διαφορετική νοοτροπία.

Γυναίκες vs άντρες

Το πώς θα αντιδράσεις κανείς μετά τη σύνταξη, δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας και γενιάς, αλλά και φύλου. Οι γυναίκες περισσότερο βλέπουν τη σύνταξη ως ανακούφιση παρά ως απόσυρση. Οι άντρες έχουν συνηθίσει να ζουν και να προσφέρουν έξω από το σπίτι, ενώ οι γυναίκες εκτός από τη δουλειά έχουν αναλάβει τις καθημερινές υποχρεώσεις και την ευθύνη της οικογένειας. Άλλωστε όπως είναι δομημένη η κοινωνία οι γυναίκες μετά τη σύνταξη είναι πιο «έτοιμες» να ξεκινήσουν μια δεύτερη ζωή, να ασχοληθούν με τον εαυτό τους, ενώ συχνά βοηθούν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους. Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει ευκολότερη συναισθηματικά τη συνταξιοδότηση για τις γυναίκες είναι πως έχουν πιο αναπτυγμένη κοινωνικότητα, περισσότερες φίλες και δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. Αντίθετα οι άντρες έχουν ταυτίσει το ρόλο τους με την παραγωγή έργου έξω από το σπίτι, έχουν επικεντρώσει τις κοινωνικές τους σχέσεις στο χώρο της εργασίας οπότε όταν συνταξιοδοτούνται εμφανίζουν μια αμηχανία ως προς το τι θα κάνουν στη συνέχεια, ποιος θα είναι ο ρόλος τους.

Διάβασε επίσης: «Πώς μπορώ να γίνω πιο αισιόδοξη;» Η ψυχολόγος Μυρτώ Μπεχράκη απαντά

Διάβασε επίσης: Επηρεάζει η πολλαπλή σκλήρυνση την ερωτική ζωή του ζευγαριού;

Μετά τη σύνταξη... Ώρα για ένα νέο ξεκίνημα

Το αν η σύνταξη θα σημαίνει απόσυρση ή νέο ξεκίνημα εξαρτάται από τον τρόπο που ο καθένας έχει ζήσει μέχρι τότε, αν είναι κοινωνικός, αν έχει παράλληλες δραστηριότητες και νεανικότητα ως προς τον τρόπο που σκέφτεται. Οι άνθρωποι που είναι πιο έντονα κοινωνικοποιημένοι και διατηρούν δραστηριότητες εκτός από τη δουλειά τους, δεν αποσύρονται ψυχικά όταν βγουν στη σύνταξη. Τη βλέπουν σαν μια αφορμή να ανακαλύψουν καινούριες ασχολίες, χόμπι ή απλώς χρόνο για ξεκούραση, ό,τι τόσα χρόνια τους στερούσε η καθημερινή δουλειά. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν αφήσει ανοιχτά «παράθυρα» στη ζωή τους και όλη τους η ενέργεια, σωματική και ψυχική, πήγαινε στη δουλειά τους, μόνο εκεί ένοιωθαν χρήσιμοι, μόνο εκεί έβρισκαν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, είναι πιο εύκολο να νιώθουν αμήχανοι και παροπλισμένοι μετά τη σύνταξη.

Η ηλικία μετράει

Ένα άλλο στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας του ανθρώπου που βγαίνει στη σύνταξη είναι η ηλικία που θα συμβεί αυτό, οι δραστηριότητες και οι οικογενειακές συνθήκες. Αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί «νέος» αισθάνεται ότι έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο να κάνει πράγματα στη ζωή του. Έχει το σθένος και την όρεξη να οραματιστεί, να ταξιδέψει, ακόμη και να ξεκινήσει μια δεύτερη δουλεία. Περισσότερο ρόλο όμως παίζει η νοοτροπία και η φυσική του κατάσταση. Όταν μια γυναίκα ή άντρας προέρχεται από μια λειτουργική και ζωντανή οικογένεια, οι σχέσεις με το σύντροφο και τα παιδιά είναι καλές και μπορεί να απευθυνθεί στους δικούς του για να μιλήσει για όσα τον προβληματίζουν είναι εύκολο να δει θετικά την συνταξιοδότηση.

Μετά τη σύνταξη έρχεται η κατάθλιψη;

Η συνταξιοδότηση, όπως όλες οι αλλαγές, είναι μια φάση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία. Η εμφάνιση της κατάθλιψης είναι συχνή στους ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται αφού στις δυτικές κοινωνίες έχουμε ταυτίσει την ύπαρξή μας με το «κάνω». Αν αυτός ο παράγοντας φύγει νιώθουμε ότι δεν είμαστε πια χρήσιμοι και σημαντικοί, δεν έχουμε τι να κάνουμε και δεν μπορούμε απλά να «είμαστε». Πάντα όμως η κατάθλιψη είναι πιθανό να εμφανιστεί όταν υπάρχει ένα καταθλιπτικό υπόστρωμα. Όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, όταν βλέπουμε τον άνθρωπό μας να κλείνεται στον εαυτό του, να μην έχει παρέες και να μην επιδιώκει την επικοινωνία είναι καλό να ζητήσουμε τη γνώμη και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Καλύτερη ζωή μετά τη σύνταξη

Καλό είναι όλοι μας να προετοιμαζόμαστε για αυτό που θα συμβεί στο μέλλον, είτε είναι μια γέννηση είτε ένας θάνατος είτε το γήρας και η συνταξιοδότηση. Πως γίνεται αυτό; Μπορούμε να δώσουμε έμφαση στις κοινωνικές μας σχέσεις, να υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, να μην επενδύουμε μόνο στη δουλειά αλλά να προσπαθούμε να έχουμε περισσότερα ενδιαφέροντα. Αν υπάρχει μόνο ένα στοιχείο στη ζωή μας στο οποίο έχουμε επενδύσει, και αυτό κάποια στιγμή χαθεί, θα κλυδωνιστούμε σοβαρά. Αντίθετα αν έχουμε περισσότερες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα θα μπορέσουν να μας συγκρατήσουν σαν ένα προστατευτικό πλέγμα και να μη χάσουμε το ενδιαφέρον μας για τη ζωή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i