7 τρόποι να αντιμετωπίσεις τα βουλωμένα αυτιά

Οι εναλλακτικές θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις.

Βουλωμένα αυτιά unsplash

Είναι η ακοή σου μειωμένη και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι κάτω από το νερό ή το ακουστικό σου κανάλι να είναι γεμάτο με βαμβάκι; Μπορεί να έχεις βουλωμένα αυτιά, γεγονός που μπορεί να προκαλείται από πολλούς παράγοντες:

  • Υπερβολικό κερί στο αυτί
  • Συσσώρευση νερού στο κανάλι του αυτιού
  • Αλλαγές πίεσης
  • Αλλεργίες
  • Το κοινό κρυολόγημα
  • Μόλυνση από ιό

Οι τελευταίες αιτίες για τα βουλωμένα σου αυτιά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποκτήσεις και πάλι την φυσιολογική σου ακοή. Συνήθως, μία επίσκεψη στον γιατρό σου αρκεί αφού αυτός θα σου δώσει τα κατάλληλα φάρμακα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θα πρέπει να σε δει κάποιος ειδικός, όπως όταν το πρόβλημα στην ακοή σου οφείλεται σε περίσσιο κερί. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να αντιμετωπίσεις τα μπουκωμένα αυτιά ποικίλλουν αναλόγως με τη ρίζα του προβλήματος.

Τα ακόλουθα είναι κάποια σπιτικά γιατρικά που μπορείς να δοκιμάσεις για να ακούσεις καλύτερα:

Τσίχλα

Εάν έχεις καταλάβει ότι το βουλωμένο αυτί σου οφείλεται σε αλλαγή στην πίεση λόγω μίας βόλτας με το αεροπλάνο ή αλλαγής σε υψόμετρο, κάτι τόσο απλό όσο το να μασήσεις μια τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις ένα τέλος στο πρόβλημά σου. Αν δεν έχεις τσίχλα, μπορείς απλώς να προσποιηθείς ότι μασάς κάτι.

Μάσησε μια σκληρή καραμέλα

Δεν σου αρέσουν οι τσίχλες; Μπορείς να βάλεις στο στόμα σου ένα σκληρό ζαχαρωτό ή μια καραμέλα και να τα μασήσεις. Κάνουν την ίδια δουλειά με την τσίχλα.

Χασμουρητό

Ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις τα βουλωμένα αυτιά σου είναι να χασμουρηθείς. Και δεν χρειάζεται να μιλήσεις με κάποιον ίσως βαρετό φίλο σου για να χασμουρηθείς, αλλά μερικές φορές ακόμα και το να ανοίξεις το στόμα σου και να προσπαθήσεις να χασμουρηθείς μπορεί να το προκαλέσει από μόνο του.

Ρίξε νεράκι

Είναι πιθανό να έχεις βουλωμένα αυτιά επειδή έχεις περίσσιο κερί ή κάποιο ξένο αντικείμενο έχει βρει το δρόμο του τυχαία μέχρι εκεί. Προκειμένου να το οδηγήσεις έξω από το ακουστικό σου κανάλι, χρησιμοποίησε μία σύριγγα με χλιαρό, όχι ζεστό νερό και άφησε να κυλήσει στο αυτί σου. Μην βάλεις υπερβολική πίεση και φρόντισε να στοχεύεις ελαφριά προς το πίσω μέρος του κεφαλιού σου για να μην τραυματίσεις κατά λάθος το τύμπανό σου.

Βάλε λάδι

Ζέστανε για λίγα λεπτά μία μικρή ποσότητα ελαιόλαδο στα μικροκύματα. Αφού ελέγξεις ότι δεν είναι καυτό, χρησιμοποίησε ένα σταγονόμετρο από κάποιο άλλο φάρμακο που έριχνες στάλες και ρίξε σταγόνες στο αυτί που νιώθεις μπουκωμένο. Κράτησε το κεφάλι σου γυρτό προς το μέρος του αυτιού για περίπου 5 λεπτά ώστε να δώσεις στο λάδι αρκετό χρόνο να μαλακώσει το περιττό κερί. Έπειτα, γύρισε το κεφάλι σου στην άλλη πλευρά και καθάρισε το αυτί σου με λίγο βαμβάκι ή μία μπατονέτα.

Βάλε μηλόξυδο και οινόπνευμα

Αντί για ελαιόλαδο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηλόξυδο συνδυασμένο με ίση ποσότητα οινοπνεύματος. Ακολούθησε την ίδια μέθοδο όπως παραπάνω και θα ανακουφιστείς σε χρόνο μηδέν.

Εισπνοή ατμού

Υπάρχουν φορές που τα βουλωμένα αυτιά οφείλονται για μία μπουκωμένη μύτη. Εάν είναι προφανές ότι η δυσκολεμένη ακοή σου οφείλεται στη μπουκωμένη μύτη σου, η εισπνοή ατμού μπορεί να κάνει θαύματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις ένα λεκανάκι μέχρι τη μέση με ζεστό νερό. Βάλε το πρόσωπό σου από πάνω και τοποθέτησε μία μεγάλη πετσέτα πάνω από το κεφάλι σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να εισπνέεις τους υδρατμούς.

Διάβασε επίσης: Εναλλακτικές θεραπείες και γιατροσόφια για το βήχα!

Διάβασε επίσης: 6 κινήσεις για γενικό τσεκάπ υγείας στο σπίτι (γίνεται σε μόλις 10 λεπτά!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i