Γιατί εγκρίθηκε το εμβόλιο HPV σε γυναίκες 27-45 ετών στις ΗΠΑ; Αξίζει να το κάνεις;

Η Αυστραλία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς καρκίνο του τραχήλου, χάρη στο εμβόλιο HPV που γίνεται σε κορίτσια και αγόρια. Στις ΗΠΑ, έλαβε έγκριση για μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Ευρώπη. 

εμβόλιο Tonpicknick

Το εμβόλιο HPV, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που ορισμένα στελέχη του σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου έχει ενταχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στην Ελλάδα το εμβόλιο HPV χορηγείται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών.

Ωστόσο δεν αποτελεί αντένδειξη η εκτέλεσή του σε γυναίκες μεγαλύτερες των 26 ετών.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα, τη μόλυνση που σχετίζεται με τον HPV,  σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την εξαετία 2006-2011.

Στις ΗΠΑ ωστόσο και στην Αυστραλία οι επιστήμονες -και οι πολίτες- αντιμετωπίζουν διαφορετικά το εμβόλιο HPV και τον καρκίνο του τραχήλου. Σύμφωνα με έρευνα στο  Lancet Public Health, μέχρι το 2028 στην Αυστραλία, όπου από το 2007 το εμβόλιο γίνεται σε αγόρια και κορίτσια, θα διαγιγνώσκονται λιγότερες από 4 γυναίκες στις 100.000 με καρκίνο του τραχήλου, «σβήνοντας» ουσιαστικά τον καρκίνο αυτό από τον χάρτη.

Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα

10 +1 ερωτήσεις για τα εμβόλια: Μπορεί να αρρωστήσει το παιδί; Είναι πιο βαριά τα πολυδύναμα; Προσφέρουν 100% προστασία;

Έγκριση για το εμβόλιο HPV σε γυναίκες 27 έως 45 ετών στις ΗΠΑ

Ένα βήμα ακόμη στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου έγινε στις ΗΠΑ. Στις αρχές του Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από τον εκεί οργανισμό φαρμάκων (Food and Drug Administration) πως το εμβόλιο HPV εγκρίθηκε για ενήλικες γυναίκες ηλικίας 27-45 ετών.

Το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και καρκίνο του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και μερών του λαιμού. Ο ιός έχει πολλά στελέχη. Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και οι περισσότεροι ενήλικες θα μολυνθούν στη διάρκεια της ζωής τους από κάποιο στέλεχος.

Το εμβόλιο προστατεύει από συγκεκριμένα στελέχη, ανάμεσά τους αυτά που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο και κονδυλώματα. «Η έγκριση αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και μορφών καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV σε ευρύτερη ηλιακή κατηγορία» δήλωσε ο δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Εκτίμησης και Έρευνας του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (F.D.A.’s Center for Biologics Evaluation and Research).

Η έρευνα που οδήγησε στην έγκριση εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικίες

Η έγκριση του FDA βασίστηκε σε μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 27 με 45 ετών. Αυτή έδειξε πως μια προηγούμενη εκδοχή του εμβολίου ήταν πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της μόλυνσης με HPV, με κονδυλώματα, σε προκαρκινικές μολύνσεις του αιδοίου, του τραχήλου και καρκίνου του τραχήλου που σχετίζονται όλα με τους τύπους του ιού που καλύπτονται από το εμβόλιο. Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου συμπεριλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, τοπικό οίδημα και ερεθισμό και πονοκεφάλους.

Αξίζει να το κάνεις; Έστω κι αν το πληρώσεις;

Την απάντηση αυτή θα σου την απαντήσει με εγκυρότητα ο γυναικολόγος σου ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό σου ιστορικό. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως εάν μια γυναίκα έχει εκτεθεί σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος του HPV, το εμβόλιο δεν μπορεί να το καταπολεμήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός συστήνεται σε νέους που δεν είναι ακόμη σεξουαλικά ενεργοί. Ακόμη όμως κι αν έχεις έρθει σε επαφή με κάποια στελέχη, αλλά όχι όλα όσα συμπεριλαμβάνει το εμβόλιο, τότε και πάλι θα έχεις προστασία από τα συγκεκριμένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i