HIV δε σημαίνει AIDS!

Ποια ακριβώς η διαφορά του AIDS με τιν ΗΙV


Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη της διάγνωση, η HIV/ΑΙDS λοίμωξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι έχει, πλέον, τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

 

Τι είναι;

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) επισημάνθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από τότε εξελίχθηκε σε επιδημία παγκοσμίως. Προκαλείται από τον ιό HIV ο οποίος δημιουργεί βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ή τα σκοτώνει, ενώ καταστρέφει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους.

 

Πώς (δε) μεταδίδεται

Μέσω σωματικών υγρών (αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά και μητρικό γάλα) που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιού. Σεξ χωρίς προστασία, χρησιμοποιημένες βελόνες ή σύριγγες μεταξύ των ναρκομανών, μέσω του ομφάλιου λώρου, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή του θηλασμού και μεταγγίσεις με μολυσμένο αίμα είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), ο ιός HIV δεν επιβιώνει για πολύ και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εκτός του ανθρώπινου οργανισμού, όπως συμβαίνει με άλλα μικρόβια, ιούς ή μύκητες. Ο ιός δε μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του νερού.

 

Τεστ για HIV

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του. Γι' αυτόν το λόγο απαιτείται μία ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου. Αυτό ανιχνεύει αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 4 εβδομάδες από μια επικίνδυνη επαφή και γίνεται ανώνυμα και δωρεάν σε 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 4 ημέρες ως μία εβδομάδα. Κάνε «κλικ» στο www.hivaids.gr και δες το χάρτη των κέντρων αναφοράς καθώς και τις 21 μονάδες λοιμώξεων.

 

Υπάρχει ελπίδα;

Τα φάρμακα κατά του HIV αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού επεμβαίνοντας σε διάφορες φάσεις του κύκλου της ζωής του. Χρησιμοποιούνται πάντοτε σε συνδυαστική θεραπεία. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, δίνεται, πλέον, μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

 

Shape Tip: Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου! Η ειδική εξέταση για τον HIV/AIDS γίνεται δωρεάν σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, απόλυτα εμπιστευτική και ανώνυμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i