Ιλαρά στους ενήλικες: Αν έχεις γεννηθεί μετά το 1970 ρώτησε το γιατρό σου για το εμβόλιο

Η επιδημία της ιλαράς δεν κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Η ιλαρά στους ενήλικες και τα παιδιά είναι μια σοβαρή ανησυχία υγείας και ο εμβολιασμός είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας.

εμβόλιο ενήλικες εμβολιασμός Tonpicknick

Με 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017, η ιλαρά στους ενήλικες και τα παιδιά έχει γίνει πλέον μια πολύ σοβαρή απειλή. «Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε» είναι το μήνυμα, στο οποίο εστιάζει η σχετική καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή με αφορμή τη συνεχιζόμενη επιδημία της νόσου.

Τα τελευταία δεδομένα από την Ευρώπη και την Ελλάδα

Κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 Κράτη Μέλη) και 79 θάνατοι (οι 31 εκ των οποίων κατά το 2018). Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 19/7/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ιλαρά: Τα συμπτώματα της ιλαράς, η μετάδοση, το εμβόλιο

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ της δεύτερης ομάδας, είναι επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Οι ειδικοί περιμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σε ποιους συστήνεται ο εμβολιασμός - τι γίνεται με την ιλαρά στους ενήλικες

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i