Είστε ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας;

Με τη βοήθεια της επιστήμης ολοένα και περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, μπορούν να τα λύσουν. Δες τι επιλογές υπάρχουν.

family

Πότε μιλάμε για προβλήματα γονιμότητας;

Όταν ένα ζευγάρι έχει αποτύχει στην επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από τουλάχιστον 12 μήνες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπογονιμότητα. Επιπλέον, όταν μια γυναίκα δεν είναι ικανή να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη (καθ’ έξιν αποβολές). Ο όρος «υπογονιμότητα» αφορά εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Γιατί ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ιδανική ηλικία να επιτευχθεί σύλληψη από φυσιολογικής άποψης είναι οι αρχές της δεκαετίας των 20 στις γυναίκες. Δυστυχώς, τα μεγαλύτερα προβλήματα γονιμότητας ξεκινούν στα μέσα των 30. Όσον αφορά τις γυναίκες ηλικίας 40 ετών, μόνο το 1/3 θα μείνουν έγκυες μετά από 3 χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Διάβασε και εδώ 10 απλούς τρόπους να αυξήσεις τη γονιμότητά σου!

Οι αιτίες της υπογονιμότητας

Στη γυναίκα:

Αίτια που αφορούν τις σάλπιγγες, όταν δηλαδή οι σάλπιγγες εμφανίζουν απόφραξη ή είναι ελαττωματικές και τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν μπορούν να εισέλθουν στη μήτρα. Αυτό, μεταξύ άλλων, σχετίζεται και με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια.

Η έλλειψη ωορρηξίας που είναι ταυτόχρονη με την έλλειψη φυσιολογικού κύκλου έμμηνης ρύσης. Αυτό οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, μερικοί εκ των οποίων είναι εξωγενείς όπως το χαμηλό βάρος ή η παχυσαρκία.

Η ηλικία Η γονιμότητα εξασθενεί με την πάροδο των χρόνων.

H επιταχυνόμενη εξάντληση των ωαρίων μέσα στις ωοθήκες, κυρίως λόγω κληρονομικότητας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα ωάρια εξαντλούνται λόγω προηγούμενης κακοήθους ασθένειας και χημειοθεραπείας.

Άλλες αναπαραγωγικές συνθήκες όπως η ενδομητρίωση.

Ανεξήγητη στειρότητα η οποία συχνά ωοφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία, όμως οι απλές τυπικές εξετάσεις δεν την αποκαλύπτουν.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, διατροφή κ.λπ.) παίζουν σημαντικό ρόλο.

Διάβασε και εδώ τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα! 

Δες στην επόμενη σελίδα ποιες είναι οι αιτίες υπογονιμότητας στους άντρες...

Στον άντρα:

Η μειωμένη σπερματογένεση λόγω του συνδρόμου δυσγενίας των όρχεων, γενετικών αιτιών, επιπτώσεων φαρμακευτικής αγωγής, αποφράξεων, καρκίνου των όρχεων, προηγούμενης χημειοθεραπείας κ.ά.

Προβλήματα με την εκσπερμάτιση.

Ανοσολογικά ζητήματα.

Οι διερευνητικές εξετάσεις στον άντρα

Γίνεται εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα). Αν ο ειδικός βρει ανωμαλίες στην ανάλυση σπέρματος, το επόμενο βήμα θα καθοριστεί από τον ουρολόγο, ο οποίος θα συστήσει την ανάλογη θεραπεία γι’ αυτές.

Οι εξετάσεις που θα κάνει μια γυναίκα

  • Αρχικά γίνεται έλεγχος για κύστεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες κ.λπ., που μπορεί να αναστέλλουν τη σύλληψη και να χρήζουν θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής.
  • Προτείνεται καλλιέργεια των κολπικών εκκρίσεων καθώς και ένα τεστ Παπανικολάου. Ακολουθεί υπερηχογραφικός έλεγχος για να διαπιστωθούν προβλήματα στη μήτρα, κύστεις κ.λπ.
  • Τέλος, η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) απεικονίζει ανωμαλίες ή αποφράξεις της μήτρας και των σαλπίγγων. Σε γυναίκες άνω των 38 είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος.

Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν τα προβλήματα γονιμότητας

Εάν, τελικά, διαγνωστούν παθήσεις, π.χ. ινομυώματα, γίνεται λαπαροσκόπηση ή αν χρειαστεί βιοψία ή χρειάζεται ο ειδικός να δει τη διαβατότητα των σαλπίγγων και να διορθώσει μικρά προβλήματα, γίνεται υστεροσκόπηση.

Μετά τη θεραπεία

Μπορεί να ζητηθεί εξέταση ούρων για να καθοριστεί η ωορρηξία. Αυτή μπορεί να γίνει και στο σπίτι με τεστ από το φαρμακείο. Συγχρόνως παρακολουθείται και η θερμοκρασία του σώματος, το πρωί, με ειδικό θερμόμετρο. Επίσης, ένα τεστ προγεστερόνης δείχνει τα επίπεδα της ορμόνης (παράγεται μετά την ωορρηξία από τις ωοθήκες και προετοιμάζει τη μήτρα να υποδεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο). Αν, τελικά, παρ’ όλες τις θεραπείες, τις επεμβάσεις και τις αγωγές, αποτύχει η επίτευξη της εγκυμοσύνης, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Διάβασε και εδώ ποιες είναι οι 10 τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα!

ΠΗΓΗ: Έρευνα «Η γονιμότητα έχει σημασία», με την υποστήριξη της MSD.

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης της Γ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i