Μια νέα πειραματική θεραπεία για τον κορονοϊό ξεκινά στην Ελλάδα

Ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο, που βασίζεται στο πλάσμα αίματος πρώην ασθενών δοκιμάζεται από τους επιστήμονες για τη θεραπεία του κορονοϊού.

corona-virus-map-and-vial-with-corona-virus-covid19-picture-id1212563715 Bill Oxford

Σε πολλά θέματα αναφέρθηκε στη σημερινή του ενημέρωση ο καθηγητής  Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Μια νέα πειραματική θεραπεία που βασίζεται στη μετάγγιση πλάσματος από πρώην ασθενείς

Επιγραμματικά, ο καθηγητής ανάφερε ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο που αφορά τη μετάγγιση πλάσματος από υγιείς ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. Η προσέγγιση αυτή θα λειτουργήσει ως πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια μετάγγισή τους σε ασθενείς με τη νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των επτά συμμετεχόντων νοσοκομείων με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η θεραπεία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική να εφαρμόζεται στην Ελλάδα με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της ως τελικό μέσο θεραπεία σε σοβαρά αρρώστους. Εάν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη μέσο θεραπείας για τον κορονοϊό.

Η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα κορονοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.145, 1 νέος θάνατος ενώ μειώθηκε κι άλλο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών (73 ασθενείς).

Δες εδώ την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Διάβασε επίσης: 10 τρόποι για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου

Διάβασε επίσης: Οι βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό και 5 συμβουλές για καλή υγεία – από την ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i